12 érdekesség Dániáról

2019. 07. 17. (szerda) 17.00

 1. A „kérem” szónak nincs dán megfelelője, a dánok alig használják a kérem jellegű udvariassági kifejezéseket.
 2. Dánia zászlaja, a Dannebrog a világ legrégebbi nemzeti lobogója, először 1219-ben ismerték el, és a mai napig használatban van.
 3. A világhírű dán péksüteményeket az országban „Wiener”-nek, azaz Bécsinek nevezik, valójában nem dán, hanem bécsi eredetű. Az 1840-es években néhány osztrák pék telepedett le Dániában, és mutatta be szeretett tésztájuk receptjét.
 4. Dánia évek óta a világ legboldogabb embereinek ad otthont, az ENSZ legújabb felmérésében a világ második legboldogabb országa lett.
 5. Dániában nincsenek hegyek, legmagasabb természetes kiemelkedése a Møllehøj is mindössze 170 méter magas, így a kerékpározás sohasem megerőltető felfelé. Az országban több mint 12 000 kilométernyi kerékpárút fut, a lakosság 75% -a télen is kerékpározik, valamint van kerékpáros nagykövetségük is. A dánok több mint fele biciklivel jár munkába, továbbá átlagosan 3 km-t teker egy nap.  
 6. A dán nyelvet az egyik legnehezebben megtanulható idegennyelvnek tartják, mivel a beszélt nyelv egészen másképp hangzik, mint ahogy le van írva.  Abc-jük három betűvel is rendelkezik, ami a magyar abc-ben nem található meg:  Æ, Ø és Å.
 7. Hullámvasutazhatunk a világ két legrégebbi vidámparkjában; a fővárostól 20 perces vonatútra fekvő Bakkenben, és a városközpontban található Tivoli Kertben. Utóbbi egyben városi park és kulturális tér, szabadtéri színpadokkal és Michelin csillagos éttermekkel.
 8. A világhírű lego kockát Ole Kirk Christiansen találta fel Billund városában 1949-ben. Napjainkban meglátogathatjuk az eredeti billundi Legolandet, amely egy igazi gyermekparadicsom, és izgalmas időtöltés az egész család számára. A lego neve a dán „Leg godt!” kifejezésből származik, ami azt jelenti: „Játssz jól!”
 9. Dániának 444 szigete van, amelyből csupán 76 lakott. A legnépszerűbb szigetek: Ærø, Rømø, Bornholm és Læsø szigetei.
 10. Soha nem lehetünk túl messze Dánia óceánpartjától, ugyanis nincs olyan pont az országban, amelynek a tengertől való távolsága meghaladná az 52 km-t (kb. 1 óra utazás).
 11. A városközponttól számított 30 percen belül rengeteg homokos strand található, de akár a kikötőben is megmártózhatunk, mivel a víz elég tiszta ahhoz, hogy úszhassunk benne. Dániában a világ legtisztább csapvizét is ihatjuk. 
 12. A „senki sem jobb, mint a másik” dánok íratlan törvényét "Janteloven" -nek nevezik, és kulcsfontosságú része a skandináv országok kultúrájának és mentalitásának, ahol mindenki egyenlőségre törekszik. A törvényt Aksel Sandemose norvég-dán író írta le egy 1933-ban kiadott könyvében, amelyben egy kis dán városkáról, Jantéról és az ott lakó emberek viselkedéséről is írt egy novellát.

Forrás: visitdenmark.com

Látogasson el velünk Dániába ősszel a következő csoportos utazásunk során: