13 érdekesség az IKEÁ-ról

2021. 02. 25. (csütörtök) 09.00

Az IKEA ma már mindenütt jelen van, de a lapraszerelt termékeiről és az otthoni összeszerelésről elhíresült bútoróriás is kicsiben kezdte.

A kezdetben tollakat és pénztárcákat árusító vállalat ma már 58 ország piacán megtalálható és a Forbes szerint a világ egyik legértekesebb márkájává nőtte ki magát.

Íme 13 érdekesség, amit valószínűleg nem hallottál a svéd vállalatról.

 

 


1. Az IKEÁ-t egy tinédzser alapította a 40-es években

Az IKEA alapítója, Ingvar Kamprad 1943-ban, 17 évesen kezdte el a vállalkozását - abból a pénzből, melyet az édesapjától kapott az iskolában szerzett jó eredményeiért. Kamprad, aki 2018-ban hunyt el, már korábban bizonyította üzleti érzékét: gyerekkorában bicikliről árult karácsonyi lapokat és halat.

2. A vállalat eredetileg tollakat és pénztárcákat árult

Az IKEA neve ma már a bútorokkal forrt egybe, de eredetileg kisebb tárgyakat, például tollakat, pénztárcákat, képkereteket, karórákat és ékszereket árult. Kezdetben postán rendelhető szolgáltatást kínált.

3. Az IKEA egy rövidítés

Az IKEA nem véletlenül végig nagybetűs: a betűk az Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd rövidítése, az alapító neve valamint a farm és a falu neve után, ahol felnőtt.

4. A bútorok csak 1948-ban kerültek a termékkínálatba

Az IKEA csak alapítása után 5 évvel kezdett el bútorokat árulni. A helyben gyártott fabútorok anyaga a Kamprad lakóhelye környéki erdőkből származott.

5. Csak az 50-es évek végén nyílt meg az első áruház

Bár az első IKEA-katalógusok már 1951-ben megjelentek, az első valódi üzlethelyiségre 1958-ig kellett várni. Az IKEA első áruháza a dél-svédországi Älmhult városkában nyílt meg.

6. Az IKEA globális központja Hollandiában van

1986. óta a svéd bútorláncot a hollandiai Leidenben található vállalati központból irányítják. Egyesek szerint a költözés oka a Svédországban fizetendő magasabb adók elkerülése volt.

7. A cég ikonikus lapraszerelt bútorait 1956-ban kezdték el árulni

A vállalattal azonosított lapraszerelt, otthon összeszerelendő bútorok az '50-es évek közepén jelentek meg az IKEA kínálatában. Az ötlet az egyik dolgozótól, Gillis Lundgrentől származik, aki egy alkalommal a lábak leszerelésével szállított el egy asztalt. Ezen az addig ismeretlen módon a bútorok szállítása sokkal egyszerűbb lett, a szállítás költségei pedig csökkentek.

8. Az IKEA-termékek speciális rendszer szerinti nevet kapnak

A skandináv terméknevek sokakat zavarba hoznak, de az elnevezések mögött egy jól felépített rendszer van. Minden termékkategória bizonyos neveket kap, például az ágykeretek norvég földrajzi helyek, a kanapék svéd városok, a szőnyegek dániai helyek, a szövetek és függönyök női keresztnevek után kapják nevüket.

9. Az IKEA-múzeum

Älmhultben, az első áruház helyszínén 2016-ban nyílt meg az IKEA Múzeum. A fő kiállítótere az áruházlánc történetét és fejlődésének állomásait mutatja be.

10. Az első áruházi étterem 1956-ban nyílt meg

Sokak számára az IKEA meglátogatásának fénypontja a svéd húsgolyók elfogyasztása az étteremben. Az első ilyen étterem 1956-ban az älmhulti áruházban nyílt meg. Az IKEA-éttermeket a napot az áruházban töltő és ott megéhező vásárlók kiszolgálására találták ki és úgy alakították ki, hogy ott szívesen látva és gondoskodva érezzék magukat. Bár az ételek elég hagyományosak, a vállalat ma is üzemeltet egy "tesztkonyhát" új fogások bevezetése előtt.

"Próbálunk nem a növekvő trendekre figyelni, hanem arra, mi történik azután. Mivel egy elég nagy vállalat vagyunk, a bevezetés előtt meg kell vizsgálnunk, fenntartható-e a jövője" - nyilatkozta David Johansson, az IKEA éttermi termékfejlesztője egy 2017-ben a Chatelaine-nek adott interjúban.

11. Az első külföldi áruház Norvégiában nyílt meg

A vállalat 1963-ban lépett a nemzetközi piacra, amikor Norvégiában megnyílt az első Svédországon kívüli áruház, 6 évvel később pedig Dániában is megjelent az IKEA.

12. A gyerekosztály a 90-es évek végén jelent meg

Az IKEA színes és funkcionális dizájnja jól illeszkedik a gyerekszobák dekorációjához, játékaihoz és kiegészítőihez. 1997-ben indult a legkisebbek birodalmát megcélzó terméksorozat.

13. Ma már több mint 440 IKEA-áruház van a Földön

A világon ma már több mint 440 helyen vásárolhatunk IKEA-bútorokat, egy részük franchise rendszerben. Jelenleg az USÁ-tól kezdve Európa legtöbb országán és több közel-keleti országon át Ausztráliáig vannak üzleteik, de a vállalat tovább terjeszkedik: több mint 10 új, főleg latin-amerikai és ázsai országban tervezi megvetni a lábát.
 

forrás: insider.com