9 ok, amiért az utazás boldogabbá tesz

2020. 11. 09. (hétfő) 09.55

Az utazás nagyszerű módja a mentális egészség karbantartására, ennek következtében pedig hozzájárul a boldogsághoz és a teljesebb élethez. Az alább felsorolt 9 ok szolgáljon erre bizonyítékul:

Az utazás lehetőséget ad új dolgok kipróbálására és új emberekkel való találkozásra – ez pedig felveszi a harcot az egyhangúsággal. Az utazás összeköti az embereket, új és a miénktől eltérő kultúrákat ismerhetünk meg. Ezáltal fejleszthetjük a mások felé tanúsított empátiát és a toleranciát, egyúttal csökken a frusztráció érzése.

Az olyan természetben, szép környezetben végzett tevékenységek, mint a séta, túrázás vagy síelés, sokkal pozitívabbá, reménytelibbé tesznek. Friss tanulmányok szerint azok, akik tudatában vannak a környező természeti szépségeknek, szándékosan észreveszik azokat, sokkal feldobottabbak és pozitívabbak, mint azok, akik csak elsétálnak ezek mellett.

Az utazás nagyszerű módja a stressz csökkentésének és az általános pozitív életszemlélet kialakításának. Számos tanulmány szerint, a válaszadók 75-80 % vallja ezt. 

Az utazás segíti a jobb agyműködést és felturbózza a kreativitást. Az új kultúrákban való elmélyedés összetettebb és mélyebb gondolkodást eredményez, gyorsabban cikáznak a gondolatok és gyakran új ötletek is születnek.

A munkától való eltávolodás (térben és időben egyaránt) energiával tölt fel, és visszatérve, növeli a hatékonyságot. Mindezt a Harvard kutatói is megerősítik: felmérések szerint a megkérdezettek 94 %-a számolt be az utazás ilyen téren is megmutatkozó pozitív hatásáról.

Az utazás hozzásegít, hogy jót tegyünk, ezáltal mi is jól érezzük magunkat. Az utazás közben elköltött összegekkel – legyen akár étteremben, látnivalóknál vagy helyi szuvenírboltokban - a világon közel 330 millió ember megélhetését támogatjuk. A támogatás helyi szervezetek önkéntes segítésével is folytatható.

Egy wellness utazás hozzájárul az erősebb mentális egészséghez. A jóga, a meditáció vagy a mindfullness (tudatosság) gyakorlatok végzésével otthonra is átültethető készségekre tehetünk szert. A bevezetett rutinok, gyakorlatok elősegítik a mentális egészség erősítését.

Ha olyan dolgot teszünk, amit élvezünk is, egyenes út vezet a boldogsághoz. Vegyük elő azt a bizonyos bakancslistát és kezdjük kipipálni a teendőket, látnivalókat! Az élvezetes dolgok segítenek magunkra fókuszálni, és ez hozzájárul a boldogságunkhoz.

A hozzánk közel állókkal történő utazás nagyban elősegíti a szeretettség és a kötődés érzetének erősödését. Maslow híres szükség-piramisa kulcsfontosságú pszichológiai szükségletként határozza meg a szeretet és a valahová tartozás érzését. A szeretteinkkel megosztott utazási élmények szorosabbá teszik a kapcsolatokat, miközben erősítik a szeretet, az összetartozás és a teljesség érzését. Biztosan mindannyiunk számára szép emlékeket idéznek fel a családi nyaralások vagy a barátokkal elköltött ízletes vacsorák.

forrás: World Travel & Tourism Council

Ha kedvet kapott az utazáshoz, nézzen körül 2021-es kínálatunkban! További információt itt talál.