A modern világ 10 építészeti csodája


1. Millau-i völgyhíd, Franciaország
Sokak álma eljutni a Tarn folyó völgyében található Millau-i völgyhídhoz, amely a világ egyik legnagyobb hídja. A hatalmas tornyai mintegy 343 méteresek az alapzattól egészen a csúcsokig. A kivételes, szellős struktúrát, amely felejthetetlenné teszi, Normand Foster építésznek és Michel Virlogeux mérnöknek köszönhetjük.

2. Turning Torso, Svédország
Ezt a futurisztikus felhőkarcolót, amely Malmőben, az Öresund szoros partján található, a Spanyolországból származó Santiago Calatrava tervezte. 190 méteres magasságával a Turning Torso Skandinávia legmagasabb épülete. Az emberi gerincre hasonlító alakzat alapvetően egymásra halmozott kockákból épül fel, amelyek egy középpont mentén spirál alakban fordulnak meg az építmény közepétől egészen a tetejéig 90 fokban.

3. Petronas-ikertorony, Malajzia
A Kuala Lumpurban található ikonikus tornyok az argentin-amerikai építész Cesar Pelli munkája. A Petronas-ikertorony hat éven keresztül volt a világ legmagasabb épülete, és még a mai napon is a legmagasabb ikertorony. Mindemelett a valaha volt legmélyebb, puha sziklába vágott alapot is neki tulajdonítják.

4. Palau de les Arts Reina Sofía, Spanyolország
A Valenciában található operaház 70 méter magas épületében négy különböző előadóterem található. A Turning Torsó-hoz hasonlóan Santiago Calatrava keze munkája, amelyben a termek akusztikája úgy lett kialakítva, hogy mindenféle előadáshoz, az operától kezdve a különböző hangszerekig, passzoljon.

5. Burj Khalifa, Egyesült Arab Emírségek
A Dubajban található Burj Khalifa ma már a világ legnagyobb épülete, valamint a nemzetközi együttműködés központja. A Chicagóban székelő Owings & Merrill LLP építészeti iroda tervezte, akik egy érdekes hárommagú kialakítást álmodtak meg, amit eredetileg az „Inkák szent lilioma” virág inspirált.

6. Guggenheim Múzeum, Spanyolország
A Bilbaóban található masszív épületet már önmagában is műalkotásként szokták emlegetni. Frank Gehry építész munkája az Avenida Avandoibarrá-n található feltűnő múzeum, amely mészkő, üveg és titánium összeolvasztásából készült, és különböző formák keverékéből jött létre.

7. Nemzeti Stadion, Kína
A Pekingben található Nemzeti Stadiont gyakran „Madárfészekként” emlegetik. Eredetileg a 2008-as olimpiai játékokra tervezett épületet Li Xinggand, Herzog és Pierre de Meuron tervezte. Ahelyett, hogy stilizált, szövött mintát alkalmaztak volna, úgy döntöttek, hogy lemondanak a díszítésről, és egyszerűen megmutatják alatta a tényleges gerendákat egy teljesen átlátszó kivitelben.

8. Sydney Operaház, Ausztrália
Lehetetlen elkerülni ezt a híres épületet, amennyiben Sydney-ben járunk, amelyről azt tartják, hogy a megnyitását követően még négy évtizeddel később is befolyásolja a modern építészetet. Az egyedülálló operaházat Jørn Utzon tervezte, aki az ultramodern mellett képes volt természetes megjelenést is biztosítani a közvetlenül az óceánparton található épületnek.

9. Walt Disney koncertterem, Amerikai Egyesült Államok
A jellegzetes struktúrájú Walt Disney koncertterem Los Angelesben található, a South Grand Avenue-n, és otthonául szolgál a kivételes Los Angeles-i Filharmonikus Zenekarnak és a L.A. Énekkarnak. Az épületet Frank Gehry tervezte, és annak ellenére, hogy acélból készült, kívülről játékos, ultramodern kinézete van.

10. Milwakuee Művészeti Múzeum, Amerikai Egyedült Államok
A wisconsini Milwaukee-ban található épület méltán bizonyítja, hogy ahogy mondani szokták, sok szakács nem rontja el a húslevest. Valóban, Santiago Calatrava, David Kahler és Eero Saarinen csodás és emlékezetes munkát végeztek, hiszen képesek voltak elképesztően ötvözni az egyéni stílusukat és megjeleníteni mindezt a múzeum épületében.

Tavaszi csoportos utazásaink

Forrás: addtobucketlist.com2021. 11. 15. (hétfő) 09.00