A Szabadság szobor titkai


Bár még csak alig 140 éve áll, a New York-i Szabadság szobrot sok misztikum övezi. A városi legendák és különböző tévhitek ugyancsak sok fejtörést okoznak a mai kutatóknak és szakembereknek. Az amerikai színésznő és író, Elizabeth Michelle legújabb könyve is épp ezzel a témával foglalkozik.

1. New York és talán az Egyesült Államok legismertebb jelképe évente több mint 4,5 millió látogatót vonz. Ennek ismeretében meglehetősen hihetetlenül hangzik, hogy csupán fél évvel az 1886-os felavatása után is még csak egy érdektelen, elhanyagolt földterület volt, és a látogatók száma is elmaradt a remélttől.

2. A legújabb kutatások szerint talán a legnagyobb tévhit, hogy a szobrot a francia kormány ajándékozta az Egyesült Államoknak. Az alkotás megálmodója a francia szobrász, Frédéric Auguste Bartholdi volt, akire egy fiatalkori látogatása során nagy hatással voltak az egyiptomi szoborkolosszusok, és bár a tervezésen és a kivitelezésen kívül a franciák is nyújtottak anyagi támogatást, a legtöbb pénz mégis az amerikai néptől érkezett, amely részben a kor befolyásos újságkiadójának, Joseph Pulitzernek volt köszönhető.

3. A szobor eredetileg a rabszolgaság eltörlését hivatott ünnepelni, melyet a lábánál található összetört láncok is szimbolizálnak. Ebben nagy szerepet játszott a szintén francia Édouard de Laboulaye, az abolicionizmus támogatója.

4. Az alkotók nem számítottak rá, hogy idővel a szobor zöld színű lesz. A réz eredeti narancsos színe később sötétebb vörösre változott, majd az 1920-as évekre lett teljesen zöld.

5. A városi legendák szerint Bartholdi saját anyjáról mintázta Lady Liberty arcát. A szobrász azonban ezt sosem erősítette meg, és a mai ismeretek szerint sokkal valószínűbb, hogy a fivére volt az eredeti modell - mindezt a megtalált fotók is alátámasztják.

6. A koronát megépítő mester a korabeli New York legszebb kilátásában gyönyörködhetett. A mai városképet látva el sem tudjuk képzelni New Yorkot a felhőkarcoló-rengeteg és a számos kilátópont nélkül. Építésekor azonban a Szabadság szobor koronája volt a város legmagasabb pontja.

7. Gustave Eiffel első művészeti alkotása volt a Szabadság szobor vázszerkezetének megálmodása, a párizsi Eiffel-torony építésébe csak ezután kezdett. A mérnők – aki ezt megelőzően leginkább hidakat tervezett – tetszését eleinte egyáltalán nem nyerte el az építmény burkolata.

8. Thomas Edison majdnem megszólaltatta Lady Liberty-t. A feltaláló egy hatalmas fonográfot szeretett volna a szoborba építeni, aminek segítségével egész Észak-Manhattanig elhallatszó beszédeket is tarthatott volna.

New York-i utazásaink: EZEN A LINKEN

 

Forrás: Travel and Leisure2022. 11. 28. (hétfő) 09.00