A szauna jótékony hatásai

2018. 09. 13. (csütörtök) 16.27

Finnország a szauna hazája, melynek ősi hagyományai vannak. Az 5 és fél millió népességű országban 3 millió felett van a szaunák száma, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden házban, lakásban megtalálható egy.

A szaunázás nem csak a kikapcsolódás egyik eleme, hanem új kutatások alapján a rendszeres szaunázás pont annyira egészséges lehet, mint a rendszeres edzés. A finn tudósok szerint a szaunázásnak számos egészségügyi előnye van, csökkenti a magas vérnyomás valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, és enyhíti az ízületi gyulladásokat, fejfájást és influenzát is. A szaunázás élénkítő hatással van a szervezetre, fokozza az anyagcserét, segíti a méreg- és salakanyagok kiürülését.

A Kelet-Finnországi Egyetem 1628 résztvevő szaunázási szokásait és ezek következményeit kísérte figyelemmel 15 éven át. A hosszútávú kutatásban három csoportba osztották a résztvevőket: az első csoport hetente egyszer, a második hetente 2-3 alkalommal, a harmadik pedig hetente 4-7 alkalommal szaunázott. A 80-90 Celsius-fokra felfűtött helyiségben a vizsgálatban résztvevők átlagosan 5-20 percet töltöttek, majd rövid úszás és zuhanyzás után visszatértek egy átlagos szobahőmérsékletű helyiségbe. A szaunázás megemelte a résztvevők szívverését és fokozta a véráramlást, akárcsak egy mérsékelt testmozgás.
Akik hetente több, mint négy alkalommal látogatnak szaunát, azoknak 60 százalékkal alacsonyabb a stroke (szélütés) kockázata, mint azoknak, akik hetente egyszer látogatnak. A heti 2-3 alkalmas szaunázás a heti egyszerihez képest 14 százalékkal csökkenti a szélütés kockázatát.
"A szauna egy új módszer lehet a szív- és érrendszeri betegségek csökkentésére" - nyilatkozta Jari Laukkanen, a Kelet-Finnországi Egyetem kardiológusa és professzora. "Ez egy harmadik tényező az étrend és a testmozgás mellett."

Forrás: washingtonpost.com

Ha Finnország, akkor kihagyhatatlan a szaunázás!
Téli kalandok finn Lappföldön — csoportos utazás - november 28-december 1.
Téli kalandok finn Lappföldön — csoportos utazás magyar idegenvezetéssel - december 5-8.