A világ legbiztonságosabb légitársasága

2021. 01. 12. (kedd) 09.00

Az ausztráliai Qantas légitársaság még a koronavírus-járvány ideje alatt is megtartotta a címet, miszerint a világ legbiztonságosabb légitársasága. Az AirlineRatings.com a hétfői napon hozta nyilvánosságra a ranglistát, amelyben 385 légitársaság közül bizonyult a legkiválóbbnak, vagyis „az üzemeltetés és biztonság terén lenyűgöző elsőnek”.

A ranglistát befolyásoló tényezők között szerepeltek például a légitársaságok baleseti és komoly incidens mutatói, az ipari vizsgálatok, a biztonsági kezdeményezések (beleértve a COVID-19 protokollt) és a flotta életkora.

A Qantas a legmagasabb besorolást kapta vezetőként a biztonsági kezdeményezések fejlesztésében, mint a ’Jövő Légi Navigációs Rendszer’ (ez lehetővé teszi a kommunikációt a pilóták és a légi közlekedési irányítók között), a valósidejű műszaki monitorozásban, valamint az automata leszállás Globális Navigációs Szatellit Rendszer használatában. Az elmúlt 60 évben a Qantas volt az első vagy a második légitársaság a világon, amely 16 jelentős biztonsági fejlesztést valósított meg.

A járványhelyzetre való tekintettel, a Qantas módosított az étkezési szolgáltatásokon és különös figyelmet szentelt a szociális távolságtartásra, 7-ből 7 csillagot elérve ezzel a rangsorolás során.

„Minden légitársaságnál akadnak incidensek minden nap és sok közülük fedélzeti jellegű, nem pedig működési probléma.”, állítja Geoffrey Thomas az AirlineRatings.com főszerkesztője. „A személyzet hozzáállása határozza meg, hogy a légitársaság jó, vagy nem biztonságos.”.

A hosszúra visszanyúló biztonsági története mellett, a Qantas egy igazán kedvelt légitársaság. Amikor 1000 korábbi fedélzeti kocsit árusítottak ki az elmúlt évben, két óra alatt elkelt mind.

További befutó volt a listán a Qatar Airways, az Air New Zealand, a Singapore Airlines és az Emirates. A legjobb helyet elérő amerikai légitársaság az Alaska Airlines, a nyolcadik helyen szerepel.

Forrás: travelandleisure.com