A világ legélhetőbb városai


A 21. századra erősen felpörgött életünkben sokan keresnek nyugalmat a természetben, egyre többen részesítik előnyben a csendesebb, nyugalmas, stresszmentes életmódot.

Egy nemrég publikált tanulmány eredményeként Izland fővárosa, Reykjavík lett a lista nyertese, majd Bern (Svájc) és Helsinki (Finnország) következik. A kutatók kezdetben 500 világvárost vettek górcső alá, és olyan szempontok szerint szűkítették a kört, mint a közbiztonság, a munkanélküliség, a klíma, a nemek közötti egyenlőség vagy az egészségügyi ellátás. A top 10-es lista befutói voltak még Wellington (Új-Zéland), Melbourne (Ausztrália), Oslo (Norvégia), Koppenhága (Dánia), Innsbruck (Ausztria), Hannover (Németország) és Graz (Ausztria). A végső, 100-as lista végén pedig olyan nagyvárosok kullognak, mint Mumbai (India), Lagos (Nigéria) és Manila (Fülöp-szigetek). Nem zárt sokkal jobb helyen az indiai Delhi, az iraki Bagdad, az afganisztáni Kabul, az oroszországi Moszkva, a pakisztáni Karacsi, az indonéziai Jakarta és az ukrajnai Kijev sem.

A tanulmányt készítők szándéka az volt, hogy bemutassák, hogy az egyes városok némi erőfeszítéssel – hatékony kormányzással, környezetvédelmi kritériumok megfogalmazásával és megfelelően támogatott jóléti hálóval – mennyivel barátságosabb, biztonságosabb, élhetőbb környezetet tudnak biztosítani lakóik számára. Hozzátették, hogy a cél kifejezetten nem a lista végén sereghajtóként szereplő városok rossz színben való feltüntetése volt, sokkal inkább szerettek volna rávilágítani a jobban teljesítők erősségeire és példaként állítani őket a többiek elé.

Ha a tanulmányt tovább boncolgatjuk az egyes kritériumok szerint, szintén érdekes következtetésre juthatunk: Reykjavík nem csak az összesített lista élén szerepel, de olyan kategóriákban is első helyen végzett, mint a nemek közötti egyenlőség vagy a legalacsonyabb levegő- és zajszennyezettség. Doha (Katar) a legbiztonságosabb város, Oslo (Norvégia) a legjobb egészségügyi ellátással, míg Bern (Svájc) a legjobb pénzügyi stabilitással büszkélkedhet.

Talán nem meglepő, hogy idén a koronavírus járványra adott stresszválaszt is vizsgálták: itt Tokió végzett az első helyen, a metropolisz lakosai számára ugyanis kis stresszforrást jelent a betegségtől való félelem.

A városi stressz hatását más tanulmányok is rendszeresen vizsgálják, többféle kritériumok szerint rangsorolják az országokat. A World Happiness Report felmérései alapján most már 4. éve Finnországot titulálták a világ legboldogabb országának.

Látogassa meg a világ legélhetőbb városát, Reykjavíkot IZLANDI UTAZÁSAINKON!

 

forrás: travelandleaisure.com2021. 09. 21. (kedd) 10.00