A világ legkisebb országai


Elsőre lehetetlennek tűnik, hogy egy országot csupán egy nap alatt bejárjunk, azonban, ha a világ legkisebb államairól beszélünk, mégis lehetséges. Nézzük hát meg hova érdemes egy napos kiruccanásra indulni az országhatáron kívül!

Vatikán
A Vatikán mindössze 0,44 km2 területű, és nem csupán a világ legkisebb városa, hanem egyben a világ legkisebb országa is. A New York-i Central Parknál is kisebb állam Róma központjába ékelődött, és a római katolikus egyház fejének az otthonaként szolgál. 1929-ben nyerte el a függetlenségét a lateráni egyezményt követően. Kis mérete és népessége ellenére évente átlagosan 6,88 millió látogatót tudhat magáénak, akik főként zarándoklat céljából érkeznek. A Vatikán falai között láthatjuk többek között a csodás Szent Péter Bazilikát, a Sixtus-kápolnát, a Vatikáni Nekropoliszt és a Vatikáni Kerteket.

Monaco
Monaco (hivatalosan Monacói Hercegség) a második legkisebb ország a világon, mindösszesen 2,02 km2 területű. Kedvező adózási feltételeinek köszönhetően a híresek és gazdagok kedvelt helye. Ez a kicsiny ország egyre kedveltebb az utazók körében is, hiszen lenyűgöző tájakkal, extravagáns kaszinókkal egy igazi luxus kiruccanással kecsegtet. Mindezek mellett számos fényűző rendezvény és fesztivál helyszíne, például a híres Monaco Grand Prix-nek.

San Marino
Az olasz Alpok északkeleti oldalon található ország az ötödik legkisebb a világon 61 km2 nagyságú területével. San Marino számos egyezmény révén tudta csak elnyerni a függetlenségét, például az 1862-ben az Olasz Királysággal kötött barátsági egyezmény által. Mára már hivatalosan is az egyik legjómódúbb ország a világon, amelyet főként a turizmus gazdasági hatásának köszönhet.

Liechtenstein
Ausztria és Svájc közé ékelődve található ez a kis nemzet. 158 km2 területével ez a mikroállam egy demokratikus monarchia (örökletes, de félig alkotmányos). Köszönhetően Liechtenstein gyönyörű alpesi hegyekkel és buja zöld erdőkkel tarkított tájainak, a turizmus virágzó iparág itt. Habár saját repülőtérrel nem rendelkezik, az ország könnyen elérhető a svájci St. Gallen-Altenrhein vagy a német Friedrichschafen repülőtéren keresztül.

Maldív-szigetek
Az Indiai-óceánon úszó Maldív-szigeteket számos korallsziget és atoll alkotja mintegy 298 km2-nyi területen. Ázsia legkisebb országaként folyamatosan vonzza a turistákat kristálykék vizével, fehérhomokos tengerpartjával és izgalmas ökoszisztémájával. A szigetek könnyen elérhetők a világ bármely pontjáról.

Málta
A Földközi-tengeren található szigetcsoport egy kulturális kincsesbánya, amelyre nagy hatással voltak a térség különböző népei. Az ország összesen öt szigetből áll, amelyek összterülete 316 km2, így elnyerve a világ tizedik legkisebb országának a címét. Az öt sziget közül csak Málta, Gozo és Comino lakott, amelyek mindegyike híven őrzi a nemzet történelmét különböző emlékműveken keresztül.

Forrás: travelandleisureasia.com2024. 06. 06. (csütörtök) 14.00