Budapest legszebb kávéházai


Budapest számtalan kávézóval büszkélkedhet, mindegyik más és más élményt nyújt az odalátogatóknak. Hiába nyitnak azonban egyre modernebb és különlegesebb helyek, van amit egyszerűen nem lehet helyettesíteni: a magyar főváros történelmi kávéházait. Márványlappal díszített asztalok, arannyal szegélyezett tükrök, kristálycsillárok és íves faszékek – a régi világ báját kínálják, amely egyedülálló Közép-Európában.

 

New York Café

Ahogy belépünk a nehéz üvegajtókon, elénk tárul a New York Café pompája, és azonnal megértjük, miért áll előkelő helyen a világ legszebb kávéházainak listáján. A látványos kávézó nem fukarkodik, igazi gazdagság köszön vissza minden sarokból: aranylevelek, tejfehér márvány és vörös bársony. Ez egy igazi palota, amely egykor a művészek és a nemesség olvasztótégelye volt. Galériájában újságokat szerkesztettek, márványtermeit városi legendák hatják át.

 

Ruszwurm Cukrászda

A budai Várnegyedben, egy zöld barokk sorházban elhelyezkedő Ruszwurm Cukrászda Budapest legrégebbi kávézója: 1827 óta kínálja ízletes süteményeit. A város többi klasszikus cukrászdájához és kávéházához képest ez a családi kézben lévő létesítmény sokkal szerényebb. Fehérre meszelt falakkal és egy 200 éves cseresznyefa pulttal várja vendégeit.

Az egyszerű belső tér ellenére a Ruszwurm hűséges vendégköre közé tartozott a nemesség is, akik hetente kétszer látogattak el a kávézóba. Manapság nehéz helyet találni hétvégén, de ha sikerül lecsapni egy asztalra, javasoljuk, hogy fogyasszon el egy finom kávét és egy frissen sült süteményt, például Ruszwurm krémtortát vagy Dobos tortát.

 

Centrál Grand Cafe & Bar 1887

A Centrál Grand Cafe & Bar 1887 nem csupán egy régi kávéház, hanem a 20. század elején Budapest irodalmi életének központi eleme volt. A Centrál Grand Cafe minden szeglete azt a meghittséget árasztja magából, amely anno vonzotta a magyar írókat.

A 20. századi kommunista rezsim alatt ez a híres kávézó évtizedekre bezárt, de a vasfüggöny 1989-es leomlását követően újra megnyílt. 2022-ben újabb felújításon esett át, és bár a kávézóban már nincs meg a sötét faburkolat, amely régimódi hangulatot adott neki, a krém és a pasztell világosabb színpalettája megőrizte klasszikus megjelenését.

 

Hadik Kávéház

A Bartók Béla úton található Hadik Kávéház egy klasszikus kávéházat varázsol a múltkori Budapest kortárs trendjeivel. Az 1910-es években élte fénykorát, egy szecessziós lakótömb földszintjén nyílt meg, és a 20. század elejének egyik legendás irodalmi kávézójává vált.

Híres magyar írók és újságírók – köztük Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond és Kosztolányi Dezső, akiknek portréi ma is láthatók a Hadik lépcsőházának falfestményén – megfordultak a kávéházban. A téglafalakkal és Edison-izzókkal díszített modern remake ellenére a Hadik nem hagyta el hagyományait, és időnként irodalmi szalonoknak ad otthont.

 

Gerbeaud

Ez a Vörösmarty téri kávézó és cukrászda 1870-ben nyitotta meg kapuit, és olyan vendégekkel büszkélkedhetett, mint Liszt Ferenc és Sisi. A kristálycsillárok ragyogták be a pazar, damaszttal borított szalonokat. A Gerbeaud megragadja az egykori világ arisztokratikus hangulatát, de nem olyan drámai, mint a New York Café – ehelyett királyibb, bensőségesebb atmoszférája van, ahol egy tortaszelet mellett elnyújtózhatunk egy mahagóni székben.

Kóstolja meg a házi különlegességeket, mint például a Gerbeaud krémtortát vagy a Gerbeaud szeletet! Ha szeretne több mindent is kipróbálni, válassza a Magyar klasszikusok egy tányéron opciót, amely Tokaji desszertborral pazar élményt fog nyújtani!

 

Művész Kávéház

A Művész, amelyet "kis Gerbeaud" néven is emlegettek, remek alternatívája a klasszikus kávézói élménynek, ha valamivel kedvezőbb áron szeretnénk élvezni ezt a fajta kikapcsolódást. 1898-ban nyitotta meg kapuit Budapest aranykorában, és ma is a nagy Andrássy úton, a Magyar Állami Operaházzal szemben működik.

Az Operához és a Nagymező utcához való közelsége remek helyet ad a barátokkal való találkozásra egy előadás előtt. Amíg vár, kóstoljon meg egy finom kávét vagy válasszon egyet a csodálatos házi sütemények közül!

Forrás: Lonely Planet2022. 08. 30. (kedd) 13.30