Dubaj lesz az új Amszterdam?

2020. 10. 27. (kedd) 15.37

Dubaj jelenleg a forgalmas, több sávos autópályáiról és luxusautóiról híres, de ez a jövőben megváltozhat. Dubaj koronahercege által meghirdetett Dubai Vision 2021 kezdeményezés célja, hogy az Egyesült Arab Emírségek megalapításának 50. évfordulójára a metropolisz a világ legkedveltebb lakóhelye, munkahelye és látogatóhelye legyen. Az év elején bemutattak egy 800 kerékpárból álló flottát, amelyet "amennyit használsz, annyit fizetsz” alapon működtetnek. Hamarosan 3500 bicikli fog állni az utcákon, amelyet 350 napelemes állomáson lehet parkoltatni.

Dubaj 2013-ban, a Közel-Keleten elsőként vezette be a kerékpármegosztó rendszert.  A metropoliszban jelenleg 425 kilométernyi kerékpárút található, ez 2023-ra 650 kilométerre fog bővülni.

"A szolgáltatás hozzájárul Dubaj fenntarthatóságra való törekvéseihez, és arra ösztönzi mind a lakosokat, mind a turistákat, hogy aktív és egészséges életmódot folytassanak. Mindemellett, az új közlekedési lehetőség javítja a városon belüli mobilitást" – mondta Mattar Mohammed Al Tayer, a dubaji Út és Közlekedési Hatóság igazgatója.

Forrás: Lonely Planet