Hasíthat az internet a tengeren


Ideális esetben, ha nyaralni megyünk, magunk mögött hagyunk minden kötöttséget és gondot. A valóságban azonban ezt csak kevesen tudják megtenni. A szülők az otthon lévő gyerekek miatt aggódnak, másnak a szabadság alatt is meg kell oldania a munkahelyi teendőket. Fotózunk, megosztunk, kommunikálunk, egyszóval, nehéz szabadulni a mobileszközök fogságából.

Ha hajózunk, a kikötőkben és a part közelében jó eséllyel tudunk mobilnet hálózatra csatlakozni. Sokaknak azonban ez sem elég, és kénytelenek a hajótársaságok internet csomagjaira előfizetni, meglehetősen borsos áron. Sokszor a magas tarifa mellett sem érhető el a kellő sebesség, főleg, ha egyszerre sokan próbálnak csatlakozni.

A Royal Caribbean hajótáraság a megoldást Elon Musk Starlink hálózatában vélte felfedezni. A SpaceX cég – amely az elmúlt években többezer műholdat lőtt fel – kifejezetten olyan helyekre viszi el az internet kapcsolatot, ahol nem érhető el nagy sebességű szolgáltatás. Mindehhez csupán egy kisméretű szatellit vevő szükséges, és a világon mindenhol működik, beleértve a tengereket és óceánokat.

A SpaceX-szel való együttműködés egy új generációs megoldást nyújt majd a hajókon, mely egybevág a Royal Caribbean folyamatos technikai újításaival és fejlesztéseivel. A nagy sebességű internet segítségével nem csak a böngészés és a közösségi média használata, de a streamelés is élménnyé válik majd a hajókon, és remélik, hogy ezzel példaként állhatnak más hajótársaságok előtt.

A Royal Caribbean már korábban felvette a kapcsolatot a Szövetségi Kommunikációs Hivatallal a megfelelő engedélyek beszerzése miatt. Bár a hivatal nem szabályozza a hajótáraságot ilyen téren, megtette ezt eddig a SpaceX-szel, ugyanis a Starlink szolgáltatás törvényesen – mostanáig – nem volt használható mozgó eszközökön (pl. repülő, vonat vagy hajó). Az engedély azonban zöld utat kapott a hatóságtól, és jelenleg a Freedom of the Seas óriáshajón tesztelik sikerességét, elérhetőségét, praktikusságát. Vizsgálják továbbá azt a kérdést is, hogy szükséges-e a szolgáltatást minden utas számára elérhetővé tenni vagy csak azoknak, akik valóban kihasználják és hajlandók megfizetni ezt a minőséget.

forrás: thestreet.com, royalcaribbeanblog.com2022. 08. 11. (csütörtök) 09.20