Henna művészet Marokkóban

2020. 03. 24. (kedd) 16.15

A hennafestésről úgy tartják, hogy boldogságot, szerencsét, jó egészséget hoz, és távol tartja a rossz szellemeket. A hennamintáknak szimbolikus jelentése van, a test hennával történő kifestése régi berber hagyomány, amely még mindig fontos a marokkói nők körében.

Teljesen természetes
A henna paszta piros árnyalatú védjegye a henna növény leveleiből származik. A henna egy több méteresre növő cserje, ami a meleg és napfényes éghajlatot kedveli, így az európai tájakon nemigen találkozunk vele. A növény addig nem színez, amíg a levelei meg nem törnek - tehát egy teljesen ép hennalevél megérintése nem fogja megfesteni az ujjait. A henna leveleket finom porrá őrlik, majd vízzel összekeverik, így kapják meg a paszta állagot, amelyet a bőr színezésére alkalmaznak.

Menyasszonyok kedvence
A henna Marokkóban és számos más országban - köztük Egyiptomban, Szaúd-Arábiában és Indiában - a menyasszonyok körében igen népszerű. Az előkészület elengedhetetlen része, a hennát külön jelentőségteljes ceremónia közt adják át, és a menyasszony kezét könyékig és lábát térdig díszítik fel. Marokkóban, a berber törzseknél vastagabb vonalú, geometrikus minták a jellemzőek. Marokkóban a hennát nem csak esküvőkor, hanem szinte minden örömteli eseménynél használják (baba születése, születésnap, ünnepek, családi összejövetelek vagy csak egyszerűen, hogy megünnepeljék az együttlétet).

A kulcs a szín
Az igazi henna vörös vagy vöröses-barna árnyalatú, és felhasználható a bőr, a haj vagy akár a ruhadarabok színezésére. Marokkóban a hennát gyapjú és bőr festésére is használják. Ha Marokkóban fekete hennát kínálnak, el kell utasítania: a fekete henna bőr-irritációt vagy komolyabb allergia reakciót válthat ki. Ennek az oka a növényhez kevert szintetikus fekete festékben keresendő, amit egyébként sok helyen tilos is használni. 

A henna minták területenként változóak
A tipikus henna minták Marokkóban térségenként változóak, a finom virágminták az északi régiókban gyakoriak, míg a nagyobb, vastagabb vonalú, merészebb formák a déli területeken népszerűbbek. 

Tarts velünk Marokkó színes világába, ismerd meg a királyi városokat és az arab világ kincseit:
Marokkó, a mesés arab világ csodái -őszi csoportos körutazás magyar idegenvezetéssel 2020.10.08-15.