Körkörös lakópark Dániában

2019. 10. 14. (hétfő) 14.24

Koppenhágától nem messze található Brøndby Haveby kertváros, amely egyedülálló körkörös elrendezéséről ismert. A különleges elrendezés nem véletlen, a körök mögött rejlő ötlet egyszerű: növelni szerették volna a társadalmi interakciót és kiépíteni egy harmonikus közösséget. Ez egy egyedi és környezetbarát városfejlesztési kezdeményezésből nőtte ki magát. Az építész elmondta, hogy a kör alakot régi falvak ihlették, ahol az emberek a központban található kútnál találkoztak. 

Érdekessége még, hogy a házak nem hosszútávú otthonok, hanem úgynevezett „kert házak”, mindegyike nagy udvarral rendelkezik, amely lehetőséget biztosít gyümölcsök és zöldségek termesztésére. A lakópark a dán városlakók számára készült, akik szeretnének visszavonulni a városi forgatagból és kertészkednének.  A tulajdonosok áprilistól októberig élhetnek itt.

A lakóközösség műholdfelvételek miatt vált híressé, ami nem is meglepő, hiszen tényleg érdekesen néz ki fentről. Ha egyedülálló tájat keresünk a drónfotózáshoz, akkor ez az lehet.  

 

Forrás: boredpanda.com