Látványos műalkotások a homokban

2020. 11. 16. (hétfő) 09.50

Ki nem kreatívkodott már egy tengerparton? Legalább egyszer biztosan rajzoltunk valamit a homokba, legyen az egy szív, egy név, egy SOS jelzés csak a móka kedvéért. Egy biztos, nagy különbség van az előbbi rajzok és Andres Amador amerikai művész tengerparti alkotásai között.

Andres Amador tájművész a természet örök változékonyságát használja ki. A gereblye a fő eszköze, amivel látványos, nagyméretű mintákat rajzol a homokba. A San Franciscó-i művész először főként Észak-Kalifornia tengerpartjain tevékenykedett, azóta megjárta az Egyesült Államok számos strandjait, valamint Mexikóban és Új-Zélandon is alkotott.

A szépséges strandok partjait geometrikus ábrák, mandalák, parketta minták tarkítják egészen addig, ameddig elnyeli őket a dagály. Amador művei a múlandóságról szólnak. A természetből adódóan a homokművész alkotásai általában nem élnek tovább egy napnál, és ezt megtanulta elfogadni. „Amikor egy alkotás elkészül, egész egyszerűen elengedem. Alkotói folyamat közben meditálok is: a pillanatot ragadom meg, és ünneplem azt, hogy megbékéltem élettel és halállal. Számomra az energia az alkotás folyamata közben szabadul fel.”

Amador művei között nincs két egyforma. Sok minden inspirálja, a természet, mint a víz fodrozódása, a sziklák formája, továbbá az épített környezet és az ősi építészet. Néha egy létező mintával kezdi, és azt viszi végig – pl. a sárban lévő repedések – néha pedig a kidolgozás közben új tervek jelennek meg.

Íme néhány kép művészetéről:

Forrás: Lonely Planet és CNN