Legendák Toszkánából


Toszkána kétségkívül az egyik legáhítottabb úti cél Olaszországban, hiszen képeslaptájai minden szemet elkápráztatnak. Azonban nem csupán a mesés tájak, hanem érdekes legendák is kapcsolódnak ehhez a földhöz. Lássunk hát három kis városkát, amelyeket érdekes legendák öveznek.

Az olasz Rómeó és Júlia
A legromantikusabb toszkán legenda egészen 1534-be nyúlik vissza, mégpedig az Elba-szigeten található Capoliveri városkába. Egy gazdag fiú és egy szegény lány története – Maria és Lorenzo -, akiket a fiú családja megpróbált szétválasztani. Ők azonban nem hagyták magukat és minden alkalommal a városka gyönyörű tengerpartján találkoztak, mígnem a fiú megkérte a leány kezét. Az ezt követő randevú alkalmával, július 14-én, azonban a híres Barbarossa kapitány kalózai megtámadták Lorenzót és elhurcolták. Amikor ezt a szerelme meglátta, utána rohant, azonban a kalózok menekülés közben a vízbe vetették a fiút, Maria pedig utána ugrott a tengerbe. A holttestüket sohasem találták meg, csupán a lány kendője akadt fent egy sziklán, amelyet ezután Ciarpa-sziklának neveztek el. A legenda szerint a 17. században egy spanyol nemes ugyanezen a napon látta a lány szellemét, aki még mindig a szerelmét kereste. Ekkor egy ígéretet tett, hogy minden évben ezer lámpást gyújtanak meg a ’Szerelmes lány partján’.

Artúr király legendája Itália földjén
Siena közelében, Montesiepiben található egy ciszterci apátság, amelynek van egy különleges kör alakú kápolnája, amely érdekes és lenyűgöző kincset rejt magában, mégpedig Szent Galgano kőbe zárt kardját. Több legenda is fűződik ehhez a kardhoz, például egyesek úgy tartják, hogy direkt a kard köré építették a kápolnát, hogy az pont középen helyezkedjen el. A kápolnát belülről gyönyörű freskók díszítik. És ki volt Szent Galgano? A 12. század elején élt ifjú lovag a legenda szerint álmában látta Mihály arkangyalt, aki a Montesiepi dombján található kör alakú templomba vezette, ahol a 12 apostol is megjelent. Az álmot Galgano égi jelként értelmezte, ezért száműzetésbe vonult a dombon és minden vagyonáról lemondott, köztük a kardjáról is, amelyet az útjába kerülő legelső sziklába szúrt bele.

Találkozás az ördöggel
A Garfagnana-völgyben, Toszkána észak-nyugati részén egy mesterembert kértek fel hídépítésre, azonban a sziklás és meredek vidék nagy kihívás elé állította, ezért az ördög segítségéért fordult. Az ördög kapva kapott az alkalmon és egy éjszaka alatt felépítette a hidat, azonban cserébe a mesterrel megegyeztek, hogy az első hídon átkelő lelket magához veszi. A mester – akinek a kilétét a mai napig homály fedi – Lucca püspökéhez fordult segítségért, aki azt javasolta, hogy egy állatot küldjenek át a hídon. Egyesek szerint egy kutya, mások szerint pedig egy disznó volt ez az állat. Így vágták át az ördögöt első alkalommal a Garfagnana-völgyben, amelyet követően a vízbe vetette magát és bosszúra szomjazott. Egy napon egy elegáns hölgy járt arrafele, aki a hídon átkelve a folyóba ejtette szépséges ékszereit. Az ördög kihasználta az alkalmat és felajánlotta a hölgynek, hogy visszaadja az ékszereit, de cserébe a férje lelkét kérte. Az asszony azon nyomban visszautasította a szörnyű ajánlatot és az ördög dühében megfogadta, hogy soha többé nem jön a Garfagnana-völgy közelébe.

Forrás: nlc.hu2021. 08. 24. (kedd) 15.00