Legjobb helyszínek bálnalesre

2019. 06. 05. (szerda) 15.57

Hova utazzunk, ha szeretnénk testközelből megcsodálni a tengerek óriásait? Mindamellett, hogy gyönyörű tájakon hajózhatunk, ezeken a helyszíneken mutatják meg leggyakrabban magukat:

Azori-szigetek, Portugália
Mikor utazzunk: április-október
Milyen bálnákat láthatunk: ámbráscet, hosszúszárnyú bálna, kék bálna, barázdásbálna
Az Atlanti-óceán közepén, gyönyörű környezetben, majdhogynem garantáltan láthatunk bálnát a szezonban. Egész évben, Sao Miguel szigetén élnek az ámbráscetek, valamint hosszúszárnyú bálnával és barázdásbálnával is gyakran találkozhatunk. A szerencsések mellett a  kék bálna is elúszik, a legnagyobb ismert állat a világon, akár 30 méter hosszúra és 175 tonnásra is megnőhet.

Húsavik, Izland
Mikor utazzunk: május-szeptember
Milyen bálnákat láthatunk: csukabálna, hosszúszárnyú bálna, kék bálna
Az északkeleti Húsavik városa, mely a gyönyörű Skjálfandi-öbölre néz, Izland bálnafigyelő központja. Nyáron, amikor a bálnák táplálkoznak, a hajók nagyjából óránként indulnak. A túrák sztárjai a hosszúszárnyú bálnák, nyomukban a fehércsőrű delfinekkel, de csukabálnát is rendszeresen lehet látni.

Fundy-öböl, Kanada
Mikor utazzunk: június-október
Milyen bálnákat láthatunk: közönséges barázdásbálna, hosszúszárnyú bálna, csukabálna, északi simabálna
A Fundy-öböl több mint 12 bálnafajjal büszkélkedhet, így a legjobb bálnamegfigyelő hely Kanadában. Az északi simabálnák egyikük a legveszélyeztetettebb bálnafajainak, a nyári évszakban főleg a Fundy-öbölben és a Cape Cod-öbölben tartózkodnak.

Saguenay, Quebec, Kanada
Mikor utazzunk: június-szeptember
Milyen bálnákat láthatunk: beluga, hosszúszárnyú bálna, kék bálna
Ez a bálnamegfigyelő helyszín valójában egy tengeri nemzeti park, ahova egész évben mintegy 1000 beluga bálna tér haza. A beluga bálnák delfinre emlékeztető, különleges megjelenésűek, fehér színűek és kimagaslóan intelligensek.

Disko-öböl, Grönland
Mikor utazzunk: június-augusztus
Milyen bálnákat láthatunk: hosszúszárnyú bálna, csukabálna, közönséges barázdásbálna, beluga, narvál, grönlandi bálna
Grönlandon ritkán látott bálnafajok - például a narválok és a grönlandi bálnák - egy másik tucat faj mellett élnek. Nyáron valószínűbb, hogy hosszúszárnyú bálnát, csukabálnát, és barázdásbálnát látunk, azonban a grönlandi bálnák nem vándorolnak, így kis szerencsével őket is kiszúrhatjuk. A grönlandi bálnák hangjai jóval nagyobb változatosságot mutatnak, mint a többi bálnáké. Míg azok egész évszakon át ugyanazt a dallamot ismételgetik, a grönlandi bálnák néhány óra vagy nap után újabb dallamra váltanak.

Forrás: Travel+Leisure