Majorelle


Marrakesh a Marokkóba látogatók első számú célpontja. A medinák szűk utcái, a bazárok nyüzsgő forgataga, a keleti fűszerek mámoros illata, színes kelmék és bőrárusok, a mecsetek és a különleges színvilágú marokkói lámpacsodák harmóniája. Ha belefáradtunk a bazár szemet, lelket, pénztárcát egyaránt igénybe vevő látványába vagy a helyi árusok kiabálásába, érdemes felkeresnünk az Art Deco és a marokkói hatások egyedülálló keverékéről ismert varázslatos botanikus kertet, a Majorelle-t.

Jacques Majorelle 1919-ben költözött Marrakeshbe, bízva az egészségügyi problémáiból való felépülésben. A város színei és fényei elbűvölték, ezért 1923-ban vásárolt egy telket, és elkezdte tervezni kertjét, amelyet "formák és színek katedrálisának" nevezett. Az évek során Majorelle a világ minden tájáról gyűjtött növényeket, buja, egzotikus oázist hozva létre a nyüzsgő város közepén.

A kert híres jellegzetes kobaltkék épületeiről és szerkezeteiről, amelyek "Majorelle kék" néven váltak ismertté. Ez nemcsak igazi botanikai remekmű, hanem egyben pihenőhely is, ahol öt kontinens növényvilágából szemezgethetünk. Ez az élénk árnyalat feltűnően ellentétben áll a különböző növényekkel, vizuálisan lenyűgöző környezetet teremtve. A kertben mintegy 300 különféle kaktusz, pálmák, bambuszok és más egzotikus növények változatos gyűjteménye található, áramló vízelemekkel és ösvényekkel tarkítva.

Jacques Majorelle 1962-ben bekövetkezett halála után a kert elhanyagolttá vált, amíg Yves Saint Laurent francia divattervező és partnere, Pierre Bergé újra fel nem fedezte az 1980-as években. Az ingatlant 1980-ban vásárolták meg, és visszaállították korábbi fényét, biztosítva annak megőrzését. Yves Saint Laurent mély, személyes kapcsolatban állt a Majorelle kerttel. Gyakran hivatkozott Marokkóra, mint divatterveinek fő inspirációs forrására, és a kert az elmélkedés és a kreativitás helyévé vált számára. 2008-ban bekövetkezett halála után hamvait szétszórták a kertben lévő rózsakertben, megszilárdítva tartós kötődését a helyhez.

Ma, mindamellett, hogy a hely népszerű turistalátványossággá vált, a Pierre Bergé által létrehozott Majorelle Garden Alapítvány továbbra is felügyeli a kert karbantartását és működését. Az alapítvány elkötelezett a kert szépségének megőrzése, a berber kultúra népszerűsítése, valamint a különböző kulturális és oktatási kezdeményezések támogatása mellett.

Marokkói csoportos utazásaink: részletek honlapunkon ezen a linken.

Források: nationalgeographic.com, visitmarrakech.com2024. 05. 27. (hétfő) 09.20