Megnyílt New York legújabb közparkja


Még csak néhány hete nyitották meg a nagyközönség számára, máris nagy népszerűségnek örvend New York legújabb közparkja, mely Little Island (Kis sziget) névre hallgat. Az innovatív park-sziget a Hudson folyó partján épült, a Chelsea városrész közelében, a néhai 54-es móló helyén.

Little Islandet öt éve kezdték építeni annak a Thomas Heatherwicknek az elképzelései alapján, aki a Hudson Yards területén található Vessel látványtervezője is volt. A 260 millió dolláros beruházást a Diller-Von Furstenberg Alapítvány finanszírozta, és legfőbb célja, hogy a látogató a New York-i betondzsungelből egy pihenésre, kikapcsolódásra, feltöltődésre alkalmas, lélegző ökoszisztémába érkezzen.

Az innovatív ötletek nyomán megszületett park alakja egy vízben úszó falevélre emlékeztet, amely 280 különleges formájú és eltérő magasságú pillérre épült. A szigeten 66 ezer virágot és 114 fát ültettek - kialakításának köszönhetően talán inkább hasonlít egy angolkertre, mint egy hagyományos közparkra. Legmagasabb pontja a The Hill, ahonnan 360 fokban gyönyörködhetünk a Manhattanre és a Hudson folyóra nyíló panorámában.
Minden bizonnyal kedvelt terület lesz a The Glade nevű füvesített tisztás, vagy a közel 690 férőhelyes amfiteátrum (The Amph), ahol kulturális programokat, előadásokat tartanak, de erről a pontról a legszebb a naplemente is. A The Play Ground-on kaptak helyet a büfék és talponállók, így akár egész napos programot is tervezhetünk.

A park látogatása ingyenes, reggel 6 és éjjel 1 között tart nyitva. Mivel a nap legfrekventáltabb időszakaiban korlátozzák a látogatók számát, ha déli 12 óra után szeretnénk felkeresni, előzetes foglalás szükséges.

Szilveszteri csoportos utazásunk New Yorkba:
Szilveszter New Yorkban - csoportos utazás magyar idegenvezetéssel 2021.12.30.-2022.01.04.

 

források: littleisland.org, cnn.com, businessinsider.com, secretnyc.co2021. 06. 21. (hétfő) 09.00