Merülés a Titanic roncsaihoz

2020. 12. 01. (kedd) 13.46

Az OceanGate Expeditions cég 2021 folyamán hat merülést is tervez egy erre a célra kifejlesztett, speciális tengeralattjáró kapszula segítéségével. Az igen csak borsos részvételi díj (125 000 dollár) ellenére a szervezők arra számítanak, hogy a „civil kutatói” helyek gyorsan elfogynak majd.

A brit óceánjáró első útja alkalmával Southamponból tartott New Yorkba 1912 áprilisában. A közel 2400 utasból több mint 1500-an életüket vesztették, miután Új-Fundlandtól mintegy 600 km-re délre jéghegynek ütköztek. A hajóroncs egészen 1985-ig háborítatlanul feküdt az Atlanti-óceán mélyén, ekkortól több expedíció is indult a maradványok felkutatására.

A nagyközönséget mindig is elbűvölte a világ akkori legnagyobb hajójának története. Mindezidáig hiú ábrándnak tűnt azonban, hogy a Titanicot testközelből is lássák. A jövő évi expedíciók során – melyre várhatóan májustól kerül sor – fotók, videók, lézeres és ultrahangos technológia segítségével alkotnak majd 3D-s képeket, és felmérik a roncs jelenlegi állapotát. A „civil kutatók” a tudós csapat teljes tagjaként vehetnek részt a misszióban, melyet természetesen képzések előznek meg és a helyszínen is folyamatos instrukciókat kapnak. Minden merülés alkalmával egy „civil kutató” tarthat a csapattal, aki privát kabinban kap elhelyezést, és a 9-10 napos út alatt segít a navigálásban, a karbantartásban és a történelmi jelentőségű leletek katalogizálásában is. 

Az ötfős tengeralattjáró földi bázisa Új-Fundlandon lesz. 90 perc alatt merülnek le a 3800 méteres mélységig, a kabinnyomást pedig folyamatosan szabályozzák, csakúgy, mint a felfelé vezető úton.

A feltárási terület nagy terjedelme és viszonylag nehéz megközelítése miatt több éves expedíció-sorozatot tervez az OceanGate Expeditions, hogy teljes mértékben dokumentálni tudják a Titanicot. Ezzel együtt minden évben szeretnék elérhetővé tenni a „civil kutatói” helyeket.

Fedezze fel a Titanic titkait a belfasti Titanic Múzeumban augusztusi csoportos írországi körutazásunkon!

 

Források: lonelyplanet.com, theculturetrip.com