Miért éppen Afrika?


Afrika a második legnagyobb kiterjedésű kontinens Ázsia után. A területe 30 370 000 km², pontosan háromszor nagyobb, mint Európa.

A nevét valószínűleg a rómaiaktól kapta: a Terra Africa jelentése „Nagyfényes Föld”.
Ma 54 ország kb. másfél milliárd lakója él ezen a földrészen, ahol 50 éve mindössze 400 millióan laktak. Másodpercenként egy fővel nő a lakosság száma.
A legnépesebb, 240 milliós Nigériában annyian élnek, mint az utána következő Etiópiában és Egyiptomban összesen. Lagos, Kinshasa és Kairó lakossága mára meghaladja a 15 millió főt.
A kontinensen kb. 2000 különböző nyelvet beszélnek, a legtöbbek (kb. 150 millió fő) által beszélt nyelv az arab.


Egészen a közelmúltig úgy gondoltuk, hogy a Nílus (6650 km) a Föld leghosszabb folyama, de manapság az Amazonast tartják a leghosszabb folyamrendszernek (közel 7000 km). Ami viszont biztos, hogy a világ legmélyebb folyója a Közép-Afrikán áthúzódó Kongó, melynek legnagyobb mélysége a 250 métert is eléri. Itt él a világ legnagyobb édesvízi ragadozó halfaja, az akár 2 méterre is megnövő tigrishal is.

Zambia és Zimbabwe határán találjuk a Föld legszélesebb vízesését, az 1700 méter széles Viktória-vízesést. Nevét David Livingstone-tól kapta, aki 1855-ben az angol királynőről nevezte el a Zambézi folyó táplálta zuhatagot. Livingstone nevét viseli a Kongó folyón található Livingstone-vízesés (Zaire) amely másodpercenkénti 35 000 köbméter vízhozamával bolygónk legbővizűbb zuhataga.

A 6000 évvel ezelőtt még trópusi, csapadékos klímájú Szahara ma Földünk legnagyobb és legforróbb sivataga; egy évben alig 20 mm csapadék esik itt. Kamerun trópusi esőerdeiben azonban évente akár 10 000 mm eső is eshet, ami 15x több, mint a magyarországi átlagos csapadékmennyiség!

A Föld 4. legnagyobb szigete a hazánknál hatszor nagyobb területű Madagaszkár.

Afrika legmagasabb hegye a Kilimandzsáró, az Uhuru-csúcs 5895 méteres.

A legszegényebb ország Dél-Szudán, ahol az egy főre jutó GDP mindössze 500 USD/fő/év. A leggazdagabb Mauritius, ahol 60x ilyen magas a gazdasági mutató, mintegy 30 000 USD/fő/év. Érdekesség, hogy Botswana Magyarország szintjén áll kb. 18 000 USD/fő/év mutatóval.

A Föld gyémántkészletének 95%-a, aranykészletének 50%-a Afrikából származik. A legnagyobb kávéexportőr Etiópia, míg a legnagyobb kakaóexportőr Elefántcsontpart. A legtöbb teát Kenyában termesztik.

A legfontosabb látnivalók, melyek többségét a Bono Utazási Központtal is felfedezheti:

  • a gízai piramisok
  • Marokkó sivataga, az Atlasz-hegység és a piacok
  • Mauritius, Seychelles-szigetek és Zanzibár üdülőparadicsomok
  • Masai Mara Nemzeti Park Kenyában
  • A Kilimandzsáró hegy és a Ngorongoro kráter Tanzániában
  • A Viktória-vízesés Zambiában és Zimbabwéban
  • A Namib-sivatag és az Etosha Nemzeti Park Namíbiában
  • A Krüger Nemzeti Park és az Asztal-hegy a Dél-Afrikai Köztársaságban

Afrikai ajánlataink: ezen a linken.2024. 07. 08. (hétfő) 09.45