Milánói Függőleges Erdő

2019. 09. 27. (péntek) 13.35

2014-ben egy egyedi építkezés zajlott Milánóban; felépült a világ első “függőleges erdeje”. A 110 és 70 méter magas tornyokra összesen egy hektárnyi növényt telepítettek, azzal a céllal, hogy hozzájáruljanak a nagyváros erdősítéséhez, a környezet regenerálódásához, csökkentsék a légszennyezettséget és növeljék a páratartalmat. A zöld ikertornyok beváltották a hozzájuk fűződő reményeket, a sajátos mikroklíma miatt hozzájárulnak  a környezetszennyezés csökkentéséhez; megszűrik a szálló port, elnyelik a szén-dioxidot, védik a lakókat a zajszennyezéstől és hűsítik a lakásokat nyári kánikula idején, ezáltal csökkentve az energiafogyasztást.

A Bosco Verticale megtervezésénél a legtöbb időt a fák és növények fajtáinak kiválasztása jelentette, a botanikusoknak közel két évükbe telt, amíg megtervezték a Függőleges Erdő tornyaihoz leginkább illő és a nyári forró klímát is elviselő flórát. A növényzet telepítése amellett, hogy rendkívül látványos és hasznos, a toronyházak építésének összköltségét mindössze 5%-kal növelte.

Mindegyik cserép, melyekbe a fákat vagy a cserjéket ültetik, betonból készült és védőburkolattal van bevonva. Ez hatékonyan korlátozza a cserépen kívüli gyökeresedést és megakadályozza az alsó emeleti erkély eláztatását. A növények vízellátásáról egy központi öntöző- és szűrőrendszer gondoskodik, amely a városban felhalmozódott, megtisztított szennyvízzel locsolja a növényeket.
Kedvező hatása mellett egy igazi turistalátványossága nőtte ki magát. Évszakonként más-más arcával örvendezteti meg az itt lakókat és a toronyház látogatóit. Ön lakna itt?


Utazás Milánóba: Milánói egyéni városlátogatás