New York a mozivásznon

2021. 04. 14. (szerda) 16.12

New York-ban annyi filmet és sorozatot forgattak már az elmúlt 100 évben, hogy képtelenség lenne számba venni mindet. Szinte nincs is olyan utca, épület vagy park, amely ne szerepelt volna legalább egy forgatás alkalmával. Alábbi listánk koránt sem teljes, de a felsorolt tíz helyszín biztosan a legismertebbek között szerepel.

Central Park – a New York-ban forgatott filmek közül talán nincs is olyan, amiben ez az ikonikus park ne szerepelne. A város kétségtelenül egyik legismertebb helyszíne, valódi színfolt a felhőkarcoló-rengetegben: hatalmas ősfákkal, zöld rétekkel, tavakkal, romantikus sétányokkal és hidakkal csábítja a helyieket és a turistákat is.  Keleti részén találjuk New York egyik legdrágább kerületét, az Upper East Side-ot, ahol luxusszállodák, butikok sorakoznak.
A park két oldalán pedig két kiemelkedő színvonalú múzeum foglal helyet: a gazdag régészeti és szépművészeti gyűjteménnyel rendelkező Metropolitan (röviden csak „The Met”) és a szintén remek tárlatokkal büszkélkedő Természettudományi Múzeum.
Itt forgatott filmek: Reszkessetek betörők 2., Az ördög Pradát visel, Tőzsdecápák, Szex és New York, Álmomban már láttalak, Bűbáj, Éjszaka a múzeumban, Szerelem a végzeten, Szép kis nap, Édesek és mostohák, stb.

Empire State Building - 42 évig az USA legmagasabb épülete volt. A csodás Art Deco stílusú lobbit 10 éve állították helyre, az eredeti, 1930-as tervek alapján. Azóta persze több kilátóterasz is megnyílt a városban, vannak köztük szebb panorámával kecsegtetők is, de ide muszáj felmenni, ha az ember New Yorkban jár.
Filmek, ahonnan ismerős lehet a helyszín: A szerelem hullámhosszán, Emlékezetes viszony, Függetlenség napja, Superman 2., stb.

Times Square – a világ talán leghíresebb városi tere, nincs olyan ember, aki néhány másodperc után fel ne ismerné. A Broadway és a 7. sugárút találkozásánál található, különösen az esti kivilágításban látványos, de bármikor is keveredünk ide, sosem fog csalódást okozni a nap minden szakában mozgalmas tér.
Itt forgatott filmek: Esküdt ellenségek, Pókember, Vanília égbolt, Hogyan lopjunk felhőkarcolót?, Szex és New York, Az ördög Pradát visel, Esküdt ellenségek, stb.

Brooklyn híd – a világ első acélkábeles hídja 1883 óta köti össze Manhattant és Brooklynt. Autóval, biciklivel vagy gyalog is átkelhetünk rajta, a városnézések egyik fénypontja.
Filmek, melyekben felbukkan az East River felett átívelő híd: Bűbáj, Szex és New York, Hudson Hawk, Pénz beszél, A keselyű három napja, Kate és Leopold, stb.

Metropolitan Museum of Arts – a Central Park mellett álló és fent már említett nevezetesség az Egyesült Államok legnagyobb múzeuma és szerepel a világ 10 legnagyobb ilyen létesítménye között is. Több mint 2 millió darabból álló, 12 tárlatra osztott gyűjteménye egyedülálló a világon. Az ókori klasszikus és egyiptomi leletektől kezdve, szinte minden ismert európai festő alkotásain át, jelentős amerikai és modern kori gyűjteménnyel büszkélkedhet, de szintén fontos megemlíteni az afrikai, az ázsiai, az óceániai, a bizánci vagy az iszlám művészet emlékeit.
Itt forgatott filmek: A Thomas Crown-ügy, Álmomban már láttalak, A randiguru, Tökéletes gyilkosság, Ég velünk!, Emlékezz rám!, A kód, stb.

Szabadság szobor – a Hudson folyó partjánál, Liberty Island-en magasodó 46 méteres, acélvázas, rézből készült masszív kolosszus a franciák ajándékaként jutott el az Újvilágba. A látogatók a Battery Parkból induló rendszeres hajójáratokkal juthatnak át a szigetre. Ha nem is a forgatások konkrét helyszínéül szolgál, a legtöbbször használt New York-i szimbólumként rengeteg amerikai filmben felbukkan: A dolgozó lány, Funny girl, Titanic, Szellemirtók 2., Hidalgo, Sorsügynökség, Holnapután, stb.

Greenwich Village – a Broadway és a Hudson folyó közé ékelődő városrész valódi kis sziget a mindig nyüzsgő, felhőkarcolókkal tűzdelt metropoliszban. A bohém- vagy művésznegyedként is ismert környéken galériák, éttermek, bárok, kisebb-nagyobb üzletek sorakoznak. Az alacsony épületek és a zöld területek igazán barátságossá teszik a környéket, olyannyira, hogy egyes sztárok is otthonuknak mondhatják: itt vásárolt lakást pl. Daniel Radcliffe, Sarah Jessica Parker, Leonardo DiCaprio, Calvin Klein vagy Julianne Moore is. A környék utcái és épületei ismerősek lehetnek többek között a Jóbarátok, illetve a Szex és New York sorozatokból, de a Szellemirtók, a Hirtelen 30, a PS I love you, A boldogító talán vagy a Lesz ez még így se filmekből is.

Grand Central Terminal – a 42. utca magasságában fekvő pályaudvar látogatók millióit vonzza évente, ugyanis nem csak az utazók, hanem az építészet rajongói is felkeresik, ha New York-ban járnak. Különlegességét a hatalmas terek és az aprólékosan kidolgozott díszítések adják.
Itt forgatott filmek: Carlito útja, Zuhanás a szerelembe, A hűtlen, Hullámok hercege, Amerikai taxi, stb.

Washington Square Park – New York 1900 közparkja közül az egyik leghíresebb, az itt magasodó diadalívről biztosan ráismerünk. A Greenwich Village szomszédságában található park környékén ma javarészt a New York-i Egyetem épületei állnak, de – különösen a szökőkút környéke - régóta kedvelt találkozópont és kulturális helyszín a turisták és a helyiek körében is.
Itt forgatott filmek: A szeretet szimfóniája, Meglesni és megszeretni, A bajnok, Adatrablók, Szeszélyes szerelem, stb.

New York-i Közkönyvtár (Public Library) – az 5. sugárút mentén fekvő, oszlopcsarnokos épületet nem téveszthetjük el, ha arra járunk. Mintegy 53 milliónyi kötetet, dokumentumot őriznek itt, ezzel az Egyesült Államok 2. legnagyobb könyvtára, csak a washingtoni Kongresszusi Könyvtár előzi meg.
Itt forgatott filmek: Pókember, Holnapután, Szellemirtók, Álom luxuskivitelben, Csak egy lövés, Téli mese, A Thomas Crown-ügy, stb.

A fenti helyszíneket és még sok mást is felkeresünk New York-i csoportos utazásaink során. Tartson velünk ősszel!