Norvégia legszebb kilátása

2019. 02. 06. (szerda) 15.00

A Rogaland megyében található, az UNESCO világörökségi listán is szereplő Prédikálószéket (Preikostolen, Pulpit rock) érdemes felkeresnünk, ha Dél-Norvégiában járunk. Norvégia egyik jelentős pontja 604 méterrel a Lysefjord fölé emelkedik, így tárva csodálatos kilátást a környező fjordokkal szabdalt vidékre.

Manapság a Prédikálószék Norvégia egyik leglátogatottabb látványossága, melyet a CNN go és a Lonelyplanet is a világ egyik leglátványosabb kilátópontjaként említ meg. A hegység mai, körülbelül 25x25 méteres fennsíkjának alakzatát a jég formálta meg mintegy 10 000 évvel ezelőtt. A hegy réseiben megfagyott víz következtében leszakadtak szögletes kőblokkok, amelyeket a gleccser tovább szállított. Ennek eredményeképpen alakult ki a fennsík szögletes alakja. A fennsíkon ma is láthatók repedések, amelyek miatt a szikla egyszer le fog omlani, azonban a tudósok szerint ez a távoli jövőben várható csak.

A Prédikálószék eredeti neve Hyvlatånnå volt és már korábban is a fjordok jelképeként volt ismert a Lysefjordon utazók körében. 1900-ban fedezték fel az első turisták, amikor is felmásztak a fennsíkra és ettől számíthatjuk a Prédikálószék, mint turisztikai attrakció kezdetét.

A legalkalmasabb időszak a hegy megmászására áprilistól októberig tart, a szintkülönbség 350 méter. A fennsík tetejéig vezető út megtétele 4-5 órát vesz igénybe, kb. 7,6 km hosszúságú utat kell megtennünk. Az út során több helyen is lehetőség van megpihenni és megcsodálni az egyedi természeti környezetet, hiszen az ösvény során pihenőhelyek is ki lettek alakítva. Havazás esetén nem javasolt egyedül nekivágni az útnak, inkább egy hozzáértő kísérő fogadása javasolt. Mindenképpen melegebb, réteges öltözetet viseljünk a túra során, valamint túracipőt és ételt, italt is vigyünk magunkkal. Amennyiben az időjárási körülmények kedvezőtlenek, érdemes sétapálcát is használni. A túrához általános fizikai állapot szükségeltetik.

A Prédikálószéket nem csak megmászni érdemes, hanem a fjordokból is megcsodálni. Akár sétahajóval, akár komppal indulunk útnak, csodás élményben lehet részünk.

Amennyiben szeretné Ön is megcsodálni, vagy akár megmászni Norvégia egyik leghíresebb, legszebb kilátással rendelkező pontját, ajánljuk figyelmébe a következő csoportos utazásainkat:

Forrás: www.visitnorway.com