Okok, a miért az utazás boldoggá tesz


2016-ban a Happiness 360 konferencia az ENSZ Turisztikai Világszervezetével együttműködve megállapította, hogy a Föld legboldogabb emberei többet utaznak. A Cornell Egyetem pszichológia professzora, Dr. Thomas Gilovich több mint két évtizede tanulmányozza a pénz és a boldogság relációját, és ő is az élmények szerzése mellett érvel.

„Tapasztalataink nagyobb részét képezik önmagunknak, mint az anyagi javaink” – mondja Gilovich. „Nagyon szeretheti valaki az anyagi dolgait. Akár azt is gondolhatja, hogy identitása egy része ezekhez az anyagi dolgokhoz, tárgyakhoz kapcsolódik, de ettől függetlenül továbbra is elkülönülnek tőle. Ezzel szemben a tapasztalatok valóban a részünket képezik. A tapasztalataink összessége vagyunk.”

Egy fizikai tárgy, amelyet sokáig meg tudunk őrizni, nem tesz olyan boldoggá, mint egy egyszeri élmény. Ironikus módon az a tény, hogy egy anyagi dolog mindig jelen van, megkönnyíti az alkalmazkodást, a hozzászokást, ezáltal háttérbe szorul. Míg az anyagi vásárlásokból származó boldogság idővel csökken, az élmények identitásunk rögzült részévé válnak.

A boldogság, amelyet szubjektív jóllétként határoznak meg, a legtöbb körben nagyon fontos dolog. De miért így? Nos, a válasz egyszerű. Minél boldogabbak vagyunk, annál egészségesebbek is. És minél egészségesebbek vagyunk, annál kreatívabbá és produktívabbá válhatunk.

Okok, amiért az utazás boldoggá tesz:

1. Az utazás újrahuzalozza az agyat

Az idegtudósok szerint utazás közben újrahuzalozzuk az agyunkat. Ennek az az oka, hogy az új tapasztalatok által új idegpályák épülnek ki az agyban, és ezáltal kreatívabbá és elfogadóbbá válik az új ötletek iránt. Ezért tesz például boldoggá az utazás.

2. Az utazás javítja a kapcsolatokat

A legboldogabb emberek azok, akik a legerősebb kapcsolatban állnak másokkal, legyen szó családról, barátokról vagy az általános közösségről. E kapcsolatok javításának egyik legjobb módja az, ha együtt utazunk és együtt tapasztalunk meg új dolgokat.

3. Az utazás kapcsolatokat épít ki

Az utazások során új embereket ismerhetünk meg. Olyan embereket, akikkel egyébként soha nem találkoztunk volna. Új kapcsolatokat létesíthetünk, és új emberekkel kezdhetünk kapcsolatokat kialakítani, ami hozzájárul az általános boldogságunkhoz. A megosztott élmények jobban összekapcsolnak bennünket másokkal, mint a közösen vásárolt tárgyak. Sokkal valószínűbb, hogy szorosabb kapcsolatban érezzük magunkat valakivel, akivel együtt nyaraltunk Balin, mint azzal, akivel történetesen 4K TV-t vettünk.

4. Az élmények értékesebbek, mint a tárgyak

Tanulmányok kimutatták, hogy többre értékeljük a tapasztalatainkat, mint a birtokunkban lévő anyagi javakat. Pénzt költeni egy új élményre fontosabb, mint valami újat vásárolni, mert az élmény örökre velünk marad, és mindig magunkkal vihetjük, bárhová is megyünk.

5. Az utazási élményeket nehéz összehasonlítani

Az elégedetlenség és a boldogtalanság egyik fő oka manapság, ha másokhoz hasonlítjuk magunkat vagy tárgyainkat. Az anyagi dolgok, például a tévé méretének összehasonlítása sokkal egyszerűbb, viszont több boldogtalanságot szül. Ha utazásról van szó, nehéz összehasonlítani az ott szerzett élményeket, mondjuk egy karibi nyaralás és egy ázsiai utazás után. A tapasztalat és a megszerzett élmények számítanak.

Kalandra fel!

 

Források: fastcompany.com, traveltriangle.com

 

 

 

 2023. 11. 09. (csütörtök) 09.00