Ókori gyorsétterem Pompeiiben

2021. 01. 07. (csütörtök) 12.12

Hatalmas területe miatt a pompeii romvárosban folyamatos régészti munkák zajlanak, melyeknek köszönhetően sorra kerülnek elő az értékes és figyelemreméltó leletek. A legfrissebb feltárás során hihetetlenül ép állapotban megmaradt snack bárt találtak, mely betekintést enged az ókori Római Birodalom étkezési szokásaiba.

A mai korban csak talponállóként ismert létesítményben meleg készételeket és bort vehettek a lakosok. A thermopoliumot gyönyörűen megmaradt freskókkal díszítették, a motívumok között találunk harcoló gladiátorokat, tengeri csikókat és a menü elemeit felsorakoztató képeket, pl. kacsát vagy kakast is.

A feltárt leletek alapján megállapították, hogy az ételeket terrakotta edényekben tálalták és a pulton sorakozó kör alakú mélyedésekbe helyezték. Kacsa, hal, sertés, kecske alapanyagú fogások mellett lehetett csiga, hal és borjú „mixeket” is választani – utóbbiakból valószínűleg leves vagy ragu készült. A közel 2000 éves üledékek és állati csontmaradványok segítették a régészeket a menük rekonstruálásában.

A thermopoliumok nagy népszerűségnek örvendtek az ókori Római Birodalomban, csak Pompeii városa 80 ilyen falatozóval büszkélkedett. A legutóbbi helyszín feltárását még 2019-ben kezdték el, de csak idén márciusban várható a munkálatokat befejezése.

„Amellett, hogy ismét bepillantást kaptunk a pompeiiek mindennapi életébe, most először adódik kivételes lehetőség arra, hogy egy teljességében megmaradt és feltárt thermopoliumot tanulmányozzunk. Mindemellett, a mai technológiának köszönhetően minden létező elemzést és vizsgálatot is el tudunk végezni” – nyilatkozta Massimo Osanna, a Pompeii Régészeti Park igazgatója.

 

forrás: lonelyplanet.com