Óriási modern bicikligarázs Hágában

2020. 09. 07. (hétfő) 15.21

Hollandia több mint 32 ezer kilométernyi kerékpárúttal büszkélkedhet, köztük számtalan festői útvonallal, amelyek összekapcsolják az ország nagy részét. A kerékpározás a hétköznapok szerves részét képezi, a legkényelmesebb és leggyorsabb mód eljutni A-ból B-be. A bicikli nem csak a lakók és a turisták kedvelt közlekedési eszköze, de az ország egész infrastruktúrája, közlekedési rendszere is a kerékpárosok köré épül. Jó példája ennek a Hágában újonnan épült óriási biciklitároló, ahova belépve egy ultra modern múzeumban vagy reptéren érezheti magát az ember.

A kerékpárgarázs egy pláza alatt található, a hágai főpályaudvarral szemben, nagyjából 8000 kerékpár tárolására alkalmas. Míg a legtöbb kerékpárgarázs sötét és alacsony-mennyezetű, ez világos, tágas folyosókkal. A garázshoz érve le sem kell szállni a nyeregről, a biciklisek mozgójárdán gurulhatnak be a létesítménybe. Az épület kialakításának, megvilágításának és művészi elemeinek köszönhetően inkább múzeum hatását kelti, mintsem egy parkolóházét. Az utat intelligens irányjelzők mutatják, amelyek jelzik a látogatóknak, hogy mennyi szabad hely van még a garázs egyes részein.

A dizájnt Hollandia egyik legelismertebb grafikusa, M. C. Escher munkássága inspirálta. A parkolóház falán körbefutó különböző geometrikus formák, azoknak váltakozása a város épületeit jelképezik, és az az érzés ihlette ezeket, amikor a városban gyors sebességgel biciklizünk és az épületek összemosódnak.