Ovális jégtojások a finn szigeten

2019. 12. 17. (kedd) 17.09

Risto Mattila amatőr fotós bukkant a furcsa látványra, miközben feleségével a Hailuoto szigeten sétált. A pár több mint 25 éve él a környéken, de még soha nem tapasztalt ehhez fogható látványt. A jéggolyók mérete egy átlagos csirketojástól a nagyobb futball-labdáig terjedtek.

Jouni Vainio , a Finn Meteorológiai Intézet jégszakértője szerint a jégtojások nem természetfeletti jelenségek, bár elég ritkák. A simára csiszolt, gömb alakú jéggolyókat az időjárás és a hullámok sajátos kombinációja hozza létre. Egyes jégdarabok ugyanis leválnak a tengeren úszó, nagyobb jégtáblákról. Ezeket a jégdarabokat a hullámok szállítják egyik helyről a másikra, és miközben sodródnak, lassan erodálódnak. A tengervíz hozzátapad, majd megfagy a tojásokat alkotó jégdarabokon, és közben növekszik. Pont mint egy hógolyó, amikor görgetjük a hóban. Amíg a jégtojások eljutnak a partra, a nagy erejű hullámok eltávolítják a felszínükről a még esetleg megmaradt egyenetlenségeket. Az eredmény pedig lenyűgüző; tündöklő, fényes jégtojások.

A különleges partszakasz különleges időjárási körülmény következménye, ami Jouni szerint évente csak egyszer fordul elő. Szükség van a megfelelő levegő hőmérsékletre (épp, hogy nulla alatti értékre), a megfelelő vízhőmérsékletre (fagypont közelében), sekély vízre és enyhén lejtős homokos strandra, valamint kissé szeles időre, nyugodt hullámokra. 

Forrás: theguardian.com