Pingvinposta az Antarktiszon

2021. 05. 06. (csütörtök) 09.00

Az Antarktisz egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója a Port Lockroy-ban található brit postahivatal. A tengerjáró hajók népszerű megálló pontja, a világ minden tájáról érkeznek ide lelkes látogatók, hogy a Földünk legdélibb postahivatalából küldjenek pingvinbélyegzővel ellátott képeslapokat szeretteiknek. A leveleket a világon bárhová lehet címezni, bár sikeres kézbesítésük hetekbe, vagy akár hónapokba is telhet. A hely másik érdekessége, hogy az évnek pont ugyanebben a szakaszában, egy 3000 fős szamárpingvin kolónia él itt szabadon.

A postahivatal évről-évre hirdet egy versenyt, amelyben vállalkozó szellemű alkalmazottakat keresnek. Évente öt embert foglalkoztatnak a hivatalban. A feltételek között szerepel, hogy a jelentkező jól bírja a hideget és az alváshiányt, kedvelje a pingvineket, valamint jó koordinációs készséggel rendelkezzen, ugyanis csúszós sziklákon, hóban kell egyensúlyoznia nehéz csomagokkal, miközben a pingvineket is kerülgeti. Emellett előnyben részesítik azokat, akik jók előadók, hiszen nagy számban érkeznek kíváncsi látogatók a területre. A nem mindennapi posta dolgozóinak bőven akad dolguk: 4 hónap alatt több mint 70 000 képeslapot adnak fel innen, ezeket kell kezelni, valamint a múzeumot és ajándékboltot is működtetni kell, és fogadni a látogatókat. Munkájuk jelentős részét a pingvinek utáni takarítás teszi ki, ezért az éves ellátmány számos söprűt és lapátot is tartalmaz.

Ugyanakkor a posta dolgozói elmondhatják magukról, hogy szemtanúi lehetnek a világ legkedveltebb madarainak fejlődésének: nyomon követik a szamárpingvinek mindennapjait, amikor megtalálják a párjaikat, felépítik fészkeiket és költenek, majd felnevelik fiókáikat. Látják a pingvinfiókákat a kikeléstől kezdve egészen addig, amíg a fiókákra jellemző pelyhes tollazatukat levetik, megtanulnak úszni és önállóan táplálékot szerezni. A lélegzetelállító tájról nem is beszélve, amit minden nap, a nap 24 órájában élvezhetnek, ugyanis ebben az időszakban szinte végig világos van.  

Tapasztalja meg Ön is a világ legkülönlegesebb helyét  egy antarktiszi hajóút során! További részleteket az alábbi linken talál:
Expedíciós hajóút az Antarktiszra - albatroszok, bálnák, fókák és pingvinek 2022.02.07-21.

Forrás: pbs.org és abcnews.go.com