Rekordmagas korallképződmény

2020. 11. 04. (szerda) 11.35

A függőleges korallképződményt Ausztrália északkeleti csúcsától, Cape Yorktól 130 km-re fedezték fel. A korallzátony alapja 1,5 km széles, csúcsa pedig 40 méterrel a tengerszint alatt található. A képződményre váratlanul bukkantak rá a Falkor kutatóhajón dolgozó tudósok, amikor víz alatti térképezést készítettek a Nagy-korallzátony északi tengerfenékéről. A térségben legutóbb 120 éve bukkantak eddig ismeretlen, önmagában álló óriási korallképződményre. A mostani felfedezés valószínűleg több éves tanulmányhoz vezet.

Tom Bridge, a James Cook Egyetem és az expedíció vezető kutatója kiemelte, hogy mennyire keveset tudunk az óceánokról, még a Nagy-korallzátonyról is. A tengeri park mérete 344 000 négyzetkilométer (valamivel nagyobb, mint Olaszország), ebből csupán 6-7%-a sekély vízi zátony. „Többet tudunk a Hold felszínéről, mint arról, hogy mi rejlik a partvidékünkön túli mélységben”.

Az újonnan felfedezett, felhőkarcoló magasságú képződmény felső részén nem sok kemény korall található, azonban annál több szivacs, tengeri ventilátor és lágy korall, ami arra utal, hogy a terület gazdag tápanyagban. A vizsgálathoz használt víz alatti robot azt mutatta, hogy rengeteg zátonyhal él a korallok között.

A felfedezés azért is fontos, mert az elmúlt néhány évtizedben a korallpopulációjának több mint felét vesztette el a Nagy-korallzátony, amiben nagy szerepe van a globális felmelegedés okozta korallfehéredésnek is, melynek során a korallok elveszítik színüket és rövid időn belül életképtelenné válnak.

Image: The Great Barrier Reef, Queensland, Australia

Forrás: BBB News és NBC News