Svédországi vakáció II.


Folytatjuk múlt heti cikkünket, amelyben a svédországi nyaralásról osztottunk meg hasznos információkat.

Etikett

Egy kis csevej?
Azt mondják, hogy a svédek jó barátok, azonban rossz idegenek. A svédek általában segítőkészek és barátságosak a turistákkal, azonban nem valami jók az idegenekkel folytatott csevejben. A nyitottabb kultúrából érkező külföldiek számára furcsa lehet, hogy a buszmegállóban álldogáló embercsoport figyelmen kívül hagyja egymást, sőt a szemkontaktust is óvatosan kerülik. Ne vegyük ezt magunkra!

Ne gyere korábban, de ne is késs!
Amennyiben valakivel találkozót beszéltünk meg vagy meghívást kaptunk az otthonába, tartsuk magunkat a megbeszélt időponthoz! Ami egyes helyeken sikkes késésnek számít, azt Svédországban gorombaságnak veszik. Másrészről, ha korábban érkezünk, az a házigazdát kellemetlenül érintheti, így azt is kerüljük inkább. Érdemes egy kis ajándékot magunkkal vinni vendégségbe, például egy üveg bort, egy csokor virágot vagy egy doboz bonbont.

Öltözz ki, ha elmész otthonról!
A legtöbb országban kiöltöznek az emberek, ha elmennek otthonról, vagy munkába indulnak, ellentétben Svédországgal. A svédeknél találkozhatunk üzletemberekkel farmerban és blézerben tárgyalni. Általánosságban elmondható, bárhova megyünk, a hétköznapi öltözet megfelelő.

Adjunk borravalót, vagy sem?
A borravaló szokása Svédországban kevésbé megalapozott, mint bármelyik másik országban, így a legtöbb esetben a számlán lévő összeget fizetik. Amennyiben étteremben eszünk, kerekítsük fel egy kicsit a számla végösszegét, hogy lássa a pincér, értékeljük a munkáját. Ha mégsem hagyunk borravalót, semmi gond, nem fog megsértődni senki sem. Abban az esetben, ha taxival utazunk, kerekítsük fel pár koronával a viteldíjat, pláne, ha poggyászunk is van!

Hogyan álljunk sorba? Húzz egy sorszámot!
Bárhol is legyünk, egy bankban, jegypénztárnál vagy a szupermarketben, először nézzünk körül, hol lehet sorszámot húzni. A legtöbb hely, ahol sorban kell állni Svédországban úgy működik, hogy sorszámot kell húzni.

Egészség és biztonság

Legyen biztonságban a városi dzsungelben!
Svédország a világ egyik legbiztonságosabb országa, de ahogy máshol, itt is előfordulnak zsebtolvajok. Érdemes az értékeinket a hotel széfjében vagy bezárva a poggyászban hagyni. Kevés az esélye annak, hogy bármi rossz történjen, de azért érdemes résen lenni.

Segítség, orvost!
Amennyiben az utazás alatt betegek leszünk vagy megsérülünk, ne aggódjunk! Az egészségügyi ellátás Svédországban elsőosztályú, csupán az lehet nehézkes, hogyan érjük el. Ha rendelkezünk EU-s egészségbiztosítási kártyával, akkor ugyanazokkal a feltételekkel tudjuk igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat, mint a helyi lakosok. Ha megtörténik a baj, és nem tudjuk, hova forduljunk, hívjuk a nemzeti forródrótot a 1177-es számon asszisztenciáért, vagy vészhelyzet esetén a 112-es számot.

Vigyázz, kétkerekű járművek mindenhol!
Svédország egy igazán gyalogos barát ország, de mindenképpen figyeljünk a kétkerekű járművekre. Közlekedjünk szabályosan, és soha ne lépjünk a kijelölt biciklisávra körbenézés nélkül, ugyanis ha azt tesszük, akkor az életünket kockáztatjuk, hiszen az autósok és a biciklisek nincsenek a kilépő gyalogosokra felkészülve.

SVÉDORSZÁGI EGYÉNI AJÁNLATAINK

Forrás: lonelyplanet.com2022. 07. 05. (kedd) 14.30