TOP 10 európai úti cél

2018. 06. 04. (hétfő) 17.04

A gasztronómiájáról híres olasz régió, Emilia-Romagna végzett a Lonely Planet 2018 legjobb európai úti céljait bemutató ranglista első helyén. Innen származik többek között a bolognai ragu, a pármai sonka, a balzsamecet vagy a parmezán sajt.

Néhány váratlan desztináció is helyet kapott, a rangsort összeállító utazási szakértők a következőkkel magyarázták: „Fokozódó aggodalomra ad okot a turizmus növekvő terhelése  a népszerű európai célállomásokon, főként a nyári hónapokban. Ezzel a listával szeretnénk bizonyítani, hogy Európa-szerte rengeteg alternatíva létezik, amelyek már a közismert helyek mellett szintén feledhetetlen élményt nyújtanak.” A Lonely Planet célja nemcsak fellendíteni bizonyos helyek gazdaságát, hanem tehermentesíteni a legforgalmasabb turisztikai célpontokat.

A második helyen álló spanyol Cantabria régiót „váratlan kincsként” emlegetik. Kiemelték vad strandjait, ködös hegyeit, őskori barlangművészetét és Santander nyüzsgő kikötői városát. Ebben az évben Amszerdam helyett a kevésbé ismert Friesland régiót helyezték reflektorfénybe. A listán helyet kapott a skót kikötőváros, Dundee, és a szlovén Vipava-völgy termékeny borvidéke is, amelyet a legjobban egy helyi vezetésű kerékpáros túrán lehet felfedezni a Lonely Planet szakértői szerint. 

Íme Európa top 10 desztinációja, melyek közül ötre mi is szervezünk csoportos és egyéni utakat.

  1. Emilia-Romagna, Olaszország
  2. Cantabria, Spanyolország
  3. Friesland, Hollandia
  4. Koszovó
  5. Provence, Franciaország
  6. Dundee, Skócia
  7. Kis-Kikládok, Görögország
  8. Vilnius, Litvánia
  9. Vipava-völgy, Szlovénia
  10. Tirana, Albánia