Új világörökségi helyszín van kilátásban

2018. 02. 02. (péntek) 11.43

Az UNESCO világörökségi listájára jelöli a normandiai partraszállás helyszíneit Franciaország, erősítette meg az ENSZ kulturális szervezetének szóvivője. Ezek a partvidékek „a szabadságért és a békéért vívott harc nyomait viselik magukon" – fejtette ki az indoklásban a párizsi kulturális miniszter.

A második világháborúban a D-napon, 1944. június 6-án az angolszász szövetséges csapatok új frontot nyitottak a Németország által elfoglalt Franciaország partjainál. A hadtörténelem legnagyobb partraszállási hadműveleteként számon tartott esemény döntő jelentőséggel bírt a világháború kimenetele szempontjából.

A La Manche-csatorna Caentől északra és északnyugatra lévő 80 kilométeres partszakaszán a mai napig láthatóak a harcok nyomai, egy kikötő és német bunkerek maradványai, írja az MTI.

Normandia már régóta szeretné, hogy felkerüljön a világörökségek listájára ez a partszakasz. A felvételről a döntést a világörökségi bizottság fogja meghozni valószínűleg 2019-ben. A bizottságban 21 ország képviselteti magát, amelyeket az összes tagból álló közgyűlés választ ki.

Forrás: index.hu
Fotó: AFP/Joel Saget

Normadiai csoportos utazás a pünkösdi hosszú hétvégén. Bővebb információ és foglalás itt.