Utazás a semmibe

2020. 10. 14. (szerda) 09.00

Dr. Fiona Downes hónapokig szinte ki sem tette a lábát a kórházból a fennálló járványhelyzet miatt. Amikor azonban a Qantas fedélzetére lépett, hogy részt vegyen a hét órás "semmibe tartó járaton" (flight to nowhere), újra otthon érezte magát. A Qantas légitársaság rendszeres utazójaként meglévő törzsutas pontjait használta fel, hogy business osztályon élvezze ezt a különleges, életre szóló utazást.

A Qantas QF787-es járata október 10-én reggel szállt fel Sydney-ből, így az utasok az első napsugarak fényében csodálhatták meg a metropolisz látképét. A repülés során útba ejtették többek között a Gold Coast-ot (Aranypart), a Nagy Korallzátonyt, a jellegzetesen vörös Urulu hegyet, majd visszatértek Sydney-be.

A repülőjegyeket szeptemberben kezdték értékesíteni és 10 perc alatt elfogytak. A járatra összesen 150 helyet adtak el business, premium economy és economy osztályokon, 787 és 3787 ausztrál dollár közötti áron (kb. 170.000 - 830.000 Ft). Az útra csak ausztrál állampolgárok foglalhattak, mivel a határok március óta zárva vannak.

A Boeing 787-es Dreamliner fedélzetéről különösen szép látványban volt részük az utasoknak, mert a kiemelt neveztességeknél mintegy 4000 lábra (1240 méter) süllyedt a gép. Természetesen az utasok többségét az egyedülálló látvány ígérete ösztönözte a jegyvásárlásra, és nem csalódtak.

Az utasok beszámolója szerint már beszállás előtt jó hangulat uralkodott közöttük. Ez többek között a lelkesedésüknek és a hónapok óta tartó utazási korlátozások közül való kitörés lehetőségének volt köszönhető. A fedélzeten apró emléktárgyakat is kaptak, valamint tipikus ausztrál fogásokat kóstolhattak. A ülések előtti képernyők ezúttal sötétek maradtak, de nem is volt szükség a megszokott fedélzeti szórakoztatásra, hiszen mindenki az ablakokra tapadt és fotózott. A Dreamliner típusok egyik különlegessége, hogy a megszokottnál nagyobb ablakokkal rendelkeznek, és ez az út értékéhez még inkább hozzátett.

A hangulat a fedélzeten is kiváló volt. A személyzet lelkes volt, emellett hatékony és jól szervezett. A megfelelő távolságtartás biztosítása mellett (középső üléseket szabadon hagyták) arról is gondoskodott, hogy mindenki részese legyen a különleges látványnak, akkor is, ha folyosó melletti ülést kapott.

Forrás: CNN Travel