Veszélyes látnivalók


Számos érdekes turisztikai látnivaló a világ legveszélyesebb helyén található. Legyen szó kastélyról, házról, kolostorról, templomról vagy akár csak egy útról, mindezek jóval a tengerszint feletti magasságban helyezkednek el valamilyen bizonytalan terepen vagy egy alattomos szikla szélén. Egyes nevezetességek könnyen megközelíthetők, míg másokat csak hegymászó felszereléssel lehet elérni. Amennyiben halálosan félnénk a magasságtól, készüljünk fel, mert most bepillantást nyerünk a világ legveszélyesebb helyeire!

Sant’Agata de’ Goti, Olaszország
Sok világlátott utazó állítja, hogy ez a Campania régióban található középkori város már első pillantásra mágikus hatással van az emberre. A Nápolytól kb. 35 km-re, északkeletre fekvő Sant’Agata de’ Goti egyedisége magából a fekvéséből adódik, hiszen a látszólag nyugodt városka igen bizonytalanul álldogál a puszta tetején.

Katskhi szikla, Grúzia
Érdemes meglátogatni a híres grúz szikla tetején, mintegy 40 méteren magasodó szent helyet. A fővárostól, Tbiliszitől 200 kilométerre található lebegő mérföldkő egyértelműen a nehéz megközelíthetőségéről híres. Egykor a helyi lakosok sem tudtak mást tenni, mint felfelé tekinteni erre a misztikus romra, egészen 1944-ig, amikor Alexandre Japaridze hegymászó először hivatalosan bevette a Katskhi sziklát.

Függőkolostor, Kína
A kínai Függőkolostor a kivételes építészeti csodák közé tartozik, amely Shanxi tartományban, a Heng-hegy közelében helyezkedik el. A mintegy 1500 évvel ezelőtt épített templom kezdetben a ma látható fa pillérek nélkül "állta meg a helyét". Az épület valójában úgy készült, hogy tömérdek lyukat fúrtak a sziklába. Az épület 40 helyiségét számos átjáró köt össze.

Castellfollit de la Roca, Spanyolország
Ha Katalóniában járunk, érdemes ellátogatnunk a bájos középkori városkába, Castelfollit de la Rocába, ami Spanyolország egyik legkisebb települése - mindössze 1 km2-nyi a területe. Az óriási bazaltoszlopra épült falu házai és az utcái vulkanikus kőből készült. Az egykor szabályos formájú várost az ellenséges erők miatt egy kilométer hosszú bazalt alakzatokkal bővítették ki.

Saint-Michel d’Aiguilhe, Franciaország
Kihagyhatatlan látnivaló az Aiguilhe-ben található, közel 1000 éves bájos kápolna, amely egy 85 méter magas vulkáni kúpra épült. 951-ben Godescalc püspök tiszteletére emelték, a híres Szent Jakab zarándokútról való hazatérése alkalmával. Amennyiben látni szeretnénk a kápolnát, 268 lépcsőt kell megmásznunk a sziklákon. A kápolnát Mihály arkangyalnak ajánlották, aki a hivatalos védőszentje a „hegytetőknek és egyéb magas helyeknek”. A veterán hegymászók váltig állítják, hogy a kápolnához vezető úton úgy érezhetjük magunkat, mintha az „égbe menetelnénk”.

Halál útja, Bolívia
Az északi Yungas utat Bolíviában a Halál útjaként is emlegetik. A csalóka főútvonal, amely az Amazonas őserdőn keresztül vezet, kifejezetten veszélyes tud lenni az „előreláthatatlan időjárás-változások” miatt, amelyek befolyásolhatják a megközelíthetőségét. Körülbelül 300 ember vesztette életét ezen az úton, mielőtt megépült volna a Coroico és La Paz közötti új vonal 2006-ban. A veszélyes körülményeket okozhatja többek között extrém köd, hajtűkanyarok, földcsuszamlások, vízesések.

Kígyó-sziget, Brazília
Az meglehet, hogy nem kifejezetten veszélyes helyen található, azonban a Kígyó-sziget egyértelműen nem biztonságos. Brazília meseszép partjától mindössze 40 km-re található ez a rosszhírű sziget, amelyet a kormányzat a turisták számára tiltott területnek nyilvánított. A helyiek jelentése szerint ugyanis már több halász is életét vesztette „vértócsába fulladva”, a haláluk oka pedig nem más volt, mint a rettegett aranylándzsafejű kígyó, amely a szigetet uralja.

Forrás: addtobucketlist.com2022. 11. 17. (csütörtök) 09.00