Világ leghíresebb Buddha szobrai

2018. 07. 06. (péntek) 17.26

A buddhizmus Kr. e. 6. században jött létre Indiában Gautama Sziddhártha tanításain alapulva. Azóta tanításai széles körben elterjedtek a világon, és a buddhizmus a világ egyik legfontosabb vallásává vált. A buddha szobrok Buddha tanításainak, a szerencsének, az elégedettségnek, a belső békének és a motivációnak a szimbólumai.. Az alkotások eltérnek ábrázolásban, méretben, kéztartásban, és különböző jelentést hordoznak magukban.  

Az alábbiakban felsorolt gigantikus szobrokat a világ leghíresebb és legszebb Buddha szobraiként tartják számon:

 

 

1. Tavaszi templom Buddha, Kína – A Tavaszi Buddha a világ legnagyobb szobra. A 153 méter magas szobor egy 20 méter magas lótuszvirág formájúra kialakított talapzaton áll, míg lejjebb egy másik emelvény található, így az emlékmű teljes magassága 208 méter. Ahhoz, hogy felérjünk a lábánál található kilátóhoz, ezer lépcsőfokot kell megmásznunk. 

2. Monywa Buddha, Burma: Pho Khaung hegyvonulatán megtekinthető a világ legnagyobb Fekvő Buddha szobra. Különlegessége, hogy belül üreges, melynek belsejében 9000 darab, Buddha-t és tanítványait ábrázoló képet tekinthetünk meg, amelyek Buddha életének fontos eseményét reprezentálják. Mellette a világ második legnagyobb szobra található, így két lélegzetelállító szobrot tudunk megcsodálni egyszerre.

3. Fekvő Buddha Temploma - Wat Pho, Thaiföld: Thaiföld csodás látnivalói közül kiemelkedik Wat Pho temploma, ahol egy 46 méter hosszú aranyozott szobor fekszik, amely az ország legnagyobb Fekvő Buddha ábrázolása. A gyöngyház berakásos talpakon 108 Buddha jellemábrázolás található, melyekről megismertetik az igazi Buddha. 
Tekintse meg Ön is a lenyűgöző alkotást a Bono Utazási Központtal, további információ itt található. 

4. Gal Viharaya, Srí Lanka: Srí Lanka szigetén található a világ egyik legszebb Buddha ábrázolása. Egy hatalmas sziklatemplom négy Buddha szobrot is rejt, amelyeket egy gránitszikla felszínébe faragtak.

5. Leshani Óriás Buddha, Kína: A legnagyobb kőből faragott Buddha a világon, amelyet Szecsuán tartományban egy szikla falából faragtak, Nyugat-Kínában. A leshani Óriás Buddha a Tang-dinasztia idején készült, mintegy 1200 éve.  A buddhista tanok szerint minden 5000. évben megjelenik egy Buddha. A szobor a következő világkorszak Buddháját ábrázolja, aki Kr. u. 4500-ban fog megjelenni.

6. Tian Tan Buddha, Kína: Hong Kongban található, Lantau zöldellő szigete rejti a világ legnagyobb bronz Buddha szobrát. A lótusz trón tetején ülő Buddha a Po Lin kolostor fő látványossága, az ember, a természet és a vallás összhangját szimbolizálja.

forrás: hellovilag.hu