Afrika |

Botswana


Botswana földje számos világhírességgel büszkélkedhet: a Kalahári sivatag, az Okavango folyó deltája, a Chobe Nemzeti Park különleges vadgazdagságáról híres. A környezettudatosságra komolyan odafigyelő országvezetőség nagy hangsúlyt fektet a turizmusra, így az élőhelyek megőrzésével ténylegesen élvezhető marad ez a ritka terület a jövő generációk számára is.

 
Miért érdemes Botswanába látogatni?

 • Rendkívül változatos természeti tájakkal és állatvilággal találkozhatunk, ha Botswanába látogatunk, nemhiába lett 2016-ban az első turista desztináció a Lonelyplanet szerint.
 • Számtalan egyedi és változatos nemzeti park és vadrezervátum található Botswanában. Láthatunk különleges afrikai állatokat pl. oroszlánt, zsiráfot, zebrát, stb. a természetes élőhelyén.
 • A legismertebb nemzeti parkok: Okavango Delta, Chobe Nemzeti Park, Kgalagadi Transfrontier Nemzeti Park, Makgadigadi Pans.
 • Vegyünk részt egy szafari túrán, ahol a nyitott tetejű terepjárón közlekedve testközelből lehetünk részesei a természetnek.
 • Másik kiváló kirándulási lehetőség egy hajótúra. A Chobe Nemzeti Parkban érdemes hajóra szállni és onnan szemlélni a környezetet. Láthatunk krokodilokat, vízilovakat, vízi bivalyokat és számtalan vízi madarat.
 • Az Okovango Delta hagyományos közlekedési eszköze a „mokoro”, ne hagyjuk ki ezt az élményt.
 • Éjszakázzunk egy tradicionális lodge-ban és csodáljuk meg a tiszta, csillagos eget.


Látnivalók Botswanában (forrás: Lonelyplanet):

 1. Chapman majomkenyérfája, melynek lenyűgöző méretei elbűvölik a látogatókat, hiszen kerülete 25 méter
 2. Kuru Art Project, Ghanziban található művészeti projekt, mely lehetőséget ad a helyi művészeknek az alkotásra, illetve műveiket eladni
 3. Central Kalahari Game Reserve, a száraz kontinensnek a száraz szívében található, lenyűgöző hely, ahol számos a kontinensre jellemző állatfaj figyelhető meg
 4. Moremi Game Reserve, az Okavango-folyó deltájánál található és egyben a vadvilág egyik legsűrűbb koncentrációja található itt
 5. Chobe National Park, Afrika egyik legjobban ismert és legérdekesebb nemzeti parkja, ahol kiválóan megfigyelhető a vadvilág. Leginkább az elefánt populáció megfigyelése jellemző.
 6. Chief’s Island, a Moremi Game Reserve-ben található sziget, amely az Okavango deltában a legnagyobb
 7. Kgalagadi Transfrontier Park,


UNESCO világörökségi listán szereplő értékek:

 • Tsodilo dombjai sziklafestményekkel (kulturális/2001)
 • Okawango Delta (természeti/2014)


Terület: 581 730 km² (Magyarország területének 6,2-szerese).
Népesség: kb. 2 millió fő (Magyarországénak kb. ötöde).
Államforma: parlamentáris köztársaság.
Főváros: Gaborone (231 ezer lakos, 8000 kilométerre Budapesttől).
Országhívószám: +267.
Pénznem: botswanai pula (BWP). 1 pula = 26,4 forint (2019. november). Az aktuális árfolyam itt található.
Magyarországon nem lehet pulát váltani. A legtöbb helyen dollárral vagy dél-afrikai randdal tudunk fizetni. 1 dél-afrikai rand = 20.36 forint (2019. november). Az aktuális árfolyam itt található. A kártyás fizetésre kevés a lehetőség. Leginkább a VISA kártyákat fogadják el. Bankautomata kevés van az országban, érdemes készpénzzel készülni.
Hivatalos nyelv: angol, setswana.
Beszélt nyelvek: angol.


Árak: a városokban a magyarországihoz hasonló árak vannak, míg a lodge-okon, különös tekintettel az Okavango-deltában lévőknél ennél magasabb árakra számíthatunk.
Beutazási feltételek: magyar állampolgárok érvényes magyar útlevél birtokában vízummentesen utazhatnak Botswanába. A belépésnél a tartózkodás megfelelő anyagi fedezetének igazolását kérhetik. Az útlevélnek a belépéstől számítva még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus Botswanában nincs.

 • Felügyelő képviselet: Pretoria, Dél-Afrikai Köztársaság, címe: 959 Arcadia Street Pretoria, Hatfield 0083, telefon: 00-27-12/430-3030 vagy 3020.
 • Ttiszteletbeli konzul: Dr. Kiss Gábor konzul, cím: Plot 2657 Kgori close, Gaborone, tel: (00267) 395 2364/71904490, email: ral@botsnet.bw.

Éghajlat: szubtrópusi éghajlat uralkodik Botswanaban. Az átlagos nyári hőmérséklet: 18-38 °C, a téli hőmérséklet 6 és 27°C között mozog. A leglátogatottabb időszak május és október közé tehető, a száraz évszakban. Ilyenkor az állatok a még elérhető, de már megfogyatkozott vizes területekre koncentrálódnak, így könnyebb őket lencsevégre kapni.
Ugyanakkor az esős évszak (november és március között) is fantasztikus lehetőségeket rejt: a sivatagos táj ilyenkor gyönyörűen kizöldül. Ideális azoknak, akik már többedjére látogatnak a kontinensre. Ilyenkor remek lehetőség nyílik a frissen született kölykök fotózására.
Időeltolódás: a magyarországi nyári időszámítás ideje alatt nincs időeltolódás. A téli időszámítás idején +1 óra.
Közbiztonság: a kontinens országaihoz képest jónak mondható, csak a nagyobb településeken érdemes az elővigyázatosság a zsebtolvajok miatt. Javasolt úti okmányainkat lefénymásolni és az eredetitől külön helyen tárolni.
Közlekedés: BALOLDALI. Botswanában a főbb városok között biztosított a jó minőségű aszfalt úthálózat, míg a nemzeti parkokban és az alsóbb rendű utakon még mindig sok földúttal találkozhatunk. Ezek a parkokon belül sokszor négykerék meghajtású gépjárművet igényelnek, így az egyéni programokat csak terepvezetésben jártas utasoknak ajánljuk.
Orvosi ellátás: az egészségügyi szolgáltatások színvonala az országban alacsony, csupán a nagyobb városokban működő magánkórházak nyújtanak európai szintű ellátást, így érdemes mindenre kiterjedő baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást kötni. Kötelező oltás nincs, de más afrikai országból érkezve a határon kérhetik a sárgalázoltási igazolást.
Szállások: mint a környező országokban, így Botswanában is a leggyakoribb szállásforma a lodge (vendégfarm). Ezeken a szállásokon kényelmes, tágas, saját fürdőszobás szafarisátrak állnak az utazó rendelkezésére. Minőségük a középkategóriástól a luxus szintig változhat. A fővároson kívül a kisebb városokban kevés szállodát találunk, azok minősége általában elfogadható, a fővárosban több nemzetközi lánc tagjai is megtalálhatók.
Turista etikett: Szafarinál az illendő borravaló 10 USD/fő/nap. Az öltözködés terén konzervatív nézeteket vallanak a botswanaiak, így a hölgyeknek érdemes kevésbé feltűnő öltözéket viselni. Mielőtt lefotóznánk a helyieket, mindenképpen kérjük a hozzájárulásukat.