Afrika |

Botswana


Botswana földje számos világhírességgel büszkélkedhet: a Kalahári sivatag, az Okavango folyó deltája, a Chobe Nemzeti Park különleges vadgazdagságáról híres. A környezettudatosságra komolyan odafigyelő országvezetőség nagy hangsúlyt fektet a turizmusra, így az élőhelyek megőrzésével ténylegesen élvezhető marad ez a ritka terület a jövő generációk számára is.

 


Csoportos utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő csoportos utazásunk.

  Egyéni utak

   Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.
   Miért érdemes Botswanába látogatni?

   • Rendkívül változatos természeti tájakkal és állatvilággal találkozhatunk, ha Botswanába látogatunk, nemhiába lett 2016-ban az első turista desztináció a Lonelyplanet szerint.
   • Számtalan egyedi és változatos nemzeti park és vadrezervátum található Botswanában. Láthatunk különleges afrikai állatokat pl. oroszlánt, zsiráfot, zebrát, stb. a természetes élőhelyén.
   • A legismertebb nemzeti parkok: Okavango Delta, Chobe Nemzeti Park, Kgalagadi Transfrontier Nemzeti Park, Makgadigadi Pans.
   • Vegyünk részt egy szafari túrán, ahol a nyitott tetejű terepjárón közlekedve testközelből lehetünk részesei a természetnek.
   • Másik kiváló kirándulási lehetőség egy hajótúra. A Chobe Nemzeti Parkban érdemes hajóra szállni és onnan szemlélni a környezetet. Láthatunk krokodilokat, vízilovakat, vízi bivalyokat és számtalan vízi madarat.
   • Az Okovango Delta hagyományos közlekedési eszköze a „mokoro”, ne hagyjuk ki ezt az élményt.
   • Éjszakázzunk egy tradicionális lodge-ban és csodáljuk meg a tiszta, csillagos eget.


   Látnivalók Botswanában (forrás: Lonelyplanet):

   1. Chapman majomkenyérfája, melynek lenyűgöző méretei elbűvölik a látogatókat, hiszen kerülete 25 méter
   2. Kuru Art Project, Ghanziban található művészeti projekt, mely lehetőséget ad a helyi művészeknek az alkotásra, illetve műveiket eladni
   3. Central Kalahari Game Reserve, a száraz kontinensnek a száraz szívében található, lenyűgöző hely, ahol számos a kontinensre jellemző állatfaj figyelhető meg
   4. Moremi Game Reserve, az Okavango-folyó deltájánál található és egyben a vadvilág egyik legsűrűbb koncentrációja található itt
   5. Chobe National Park, Afrika egyik legjobban ismert és legérdekesebb nemzeti parkja, ahol kiválóan megfigyelhető a vadvilág. Leginkább az elefánt populáció megfigyelése jellemző.
   6. Chief’s Island, a Moremi Game Reserve-ben található sziget, amely az Okavango deltában a legnagyobb
   7. Kgalagadi Transfrontier Park,


   UNESCO világörökségi listán szereplő értékek:

   • Tsodilo dombjai sziklafestményekkel (kulturális/2001)
   • Okawango Delta (természeti/2014)


   Terület: 581 730 km² (Magyarország területének 6,2-szerese).
   Népesség: kb. 2 millió fő (Magyarországénak kb. ötöde).
   Államforma: parlamentáris köztársaság.
   Főváros: Gaborone (231 ezer lakos, 8000 kilométerre Budapesttől).
   Országhívószám: +267.
   Pénznem: botswanai pula (BWP). 1 pula = 27 forint (2021. január). Az aktuális árfolyam itt található.
   Magyarországon nem lehet pulát váltani. A legtöbb helyen dollárral vagy dél-afrikai randdal tudunk fizetni. 1 dél-afrikai rand = 20 forint (2021. január). Az aktuális árfolyam itt található. A kártyás fizetésre kevés a lehetőség. Leginkább a VISA kártyákat fogadják el. Bankautomata kevés van az országban, érdemes készpénzzel készülni.
   Hivatalos nyelv: angol, setswana.
   Beszélt nyelvek: angol.


   Árak: a városokban a magyarországihoz hasonló árak vannak, míg a lodge-okon, különös tekintettel az Okavango-deltában lévőknél, ennél magasabb árakra számíthatunk. Egy főétel kedvező árú étteremben 100 pula, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 300 pula, egy szendvics 50 pula, egy korsó helyi csapolt sört 18, egy üveg import sört 18, egy kapucsínót 23, egy üveg vizet 7, egy üdítőt 10 puláért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 14 pula 1 liter tej, 7 pula fél kg kenyér, 17 pula 1 kg alma, 11 pula 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 12 pula, egy üveg sör 22 pula, egy üveg bor 70 pula. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 4 pula, taxizni 20 puláért tudunk kilóméterenként.
   Beutazási feltételek: magyar állampolgárok érvényes magyar útlevél birtokában vízummentesen utazhatnak Botswanába. A belépésnél a tartózkodás megfelelő anyagi fedezetének igazolását kérhetik. Az útlevélnek a belépéstől számítva még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
   Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus Botswanában nincs.

   • Felügyelő képviselet: Pretoria, Dél-Afrikai Köztársaság, címe: 959 Arcadia Street Pretoria, Hatfield 0083, telefon: 00-27-12/430-3030 vagy 3020.
   • Ttiszteletbeli konzul: Dr. Kiss Gábor konzul, cím: Plot 2657 Kgori close, Gaborone, tel: (00267) 395 2364/71904490, email: ral@botsnet.bw.

   Éghajlat: szubtrópusi éghajlat uralkodik Botswanaban. Az átlagos nyári hőmérséklet: 18-38 °C, a téli hőmérséklet 6 és 27°C között mozog. A leglátogatottabb időszak május és október közé tehető, a száraz évszakban. Ilyenkor az állatok a még elérhető, de már megfogyatkozott vizes területekre koncentrálódnak, így könnyebb őket lencsevégre kapni.
   Ugyanakkor az esős évszak (november és március között) is fantasztikus lehetőségeket rejt: a sivatagos táj ilyenkor gyönyörűen kizöldül. Ideális azoknak, akik már többedjére látogatnak a kontinensre. Ilyenkor remek lehetőség nyílik a frissen született kölykök fotózására.
   Időeltolódás: a magyarországi nyári időszámítás ideje alatt nincs időeltolódás. A téli időszámítás idején +1 óra.
   Közbiztonság: a kontinens országaihoz képest jónak mondható, csak a nagyobb településeken érdemes az elővigyázatosság a zsebtolvajok miatt. Javasolt úti okmányainkat lefénymásolni és az eredetitől külön helyen tárolni.
   Közlekedés: BALOLDALI. Botswanában a főbb városok között biztosított a jó minőségű aszfalt úthálózat, míg a nemzeti parkokban és az alsóbb rendű utakon még mindig sok földúttal találkozhatunk. Ezek a parkokon belül sokszor négykerék meghajtású gépjárművet igényelnek, így az egyéni programokat csak terepvezetésben jártas utasoknak ajánljuk.
   Orvosi ellátás: az egészségügyi szolgáltatások színvonala az országban alacsony, csupán a nagyobb városokban működő magánkórházak nyújtanak európai szintű ellátást, így érdemes mindenre kiterjedő baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást kötni. Kötelező oltás nincs, de más afrikai országból érkezve a határon kérhetik a sárgalázoltási igazolást.
   Szállások: mint a környező országokban, így Botswanában is a leggyakoribb szállásforma a lodge (vendégfarm). Ezeken a szállásokon kényelmes, tágas, saját fürdőszobás szafarisátrak állnak az utazó rendelkezésére. Minőségük a középkategóriástól a luxus szintig változhat. A fővároson kívül a kisebb városokban kevés szállodát találunk, azok minősége általában elfogadható, a fővárosban több nemzetközi lánc tagjai is megtalálhatók.
   Turista etikett: Szafarinál az illendő borravaló 10 USD/fő/nap. Az öltözködés terén konzervatív nézeteket vallanak a botswanaiak, így a hölgyeknek érdemes kevésbé feltűnő öltözéket viselni. Mielőtt lefotóznánk a helyieket, mindenképpen kérjük a hozzájárulásukat.