Afrika |

Dél-Afrika


A Dél-Afrikai Köztársaság a régió egyik legváltozatosabb kultúrájával és legfejlettebb infrastruktúrájával rendelkező országa. Nem csoda, hogy egyre több ember kel útra, hogy felfedezze ennek a fantasztikus országnak a rejtelmeit. Itt megtalálhatjuk az Indiai-óceán gyönyörű homokos partjait, elmehetünk a Jóreménység fokához, megismerhetjük a dél-afrikai vadvilág színe-javát és a sokszínű ország barátságos lakóit. Dél-Afrikában jó minőségű utak, európai szintű szolgáltatások és lélegzetelállítóan szép táj vár ránk.


Csoportos utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő csoportos utazásunk.

  Egyéni utak

   Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.
   Miért érdemes Dél-Afrikába utazni? 

   • Gyönyörű strandok, lenyűgöző tájak, csodálatos vadon élő állatok, mesés borok hazája.
   • Az indiai és az atlanti óceánok találkozási pontján fekvő Fokvárosban mindent megtalálunk, ami ahhoz szükséges, hogy nyaralásunk felejthetetlen legyen: gyönyörű strandok, lenyűgöző kikötők, botanikus kertek, valamint lélegzetelállító kilátás nyílik a közeli Asztal-hegyről. A hegyre feltúrázhatunk, de siklóval is felmehetünk, amely a világ legmeredekebb kabinos felvonója. A dél-afrikai fővárosban a lenyűgöző természet mellett sok étterem, vásárlási lehetőség és pezsgő éjszakai élet várja a vendégeket.
   • A Fokvároshoz közeli Boulders Beach nem csak gyönyörű sziklás, homokos tengerpartja miatt híres, hanem a terület is egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy több ezer veszélyeztetett afrikai pingvinnel találkozhassunk.
   • Dél-Afrika a „Nagy Ötös” otthona, ahol az öt afrikai nagyvad fellelhető: elefánt, orrszarvú, kafferbivaly, oroszlán és leopárd. Érdemes megtapasztalni egy szafari túrát, ahol az autóból zavartalanul gyönyörködhetünk Afrika természeti szépségében és vadvilágában. Lenyűgöző szafari célpont a Kruger Nemzeti Park.
    Érdekesség: Dél-Afrika valamennyi bankjegyein, a 10 randostól a 200 randosig a Nagy Ötös tagjait láthatjuk. 
   • A túrázás szerelmeseinek érdemes felkeresni Ukhahlamba Drakensberg Nemzeti Parkot, ahol egyedülálló élményben lehet részük.  Az ország legmagasabb hegységében és legnagyobb nemzeti parkjában több mint 600 barlang található 30.000 barlangfestéssel. A lélegzetelállító Tugela-vízesés pedig a világ második legnagyobb vízesése. Számos lenyűgöző hegyi kerékpárút pedig Fokvárosból indul ki.
   • A kontinens legnagyobb barlangrendszere, a Cango barlangok a becslések szerint legalább 20 millió éves. Csodálatos mészkőképződményeket tekinthetünk meg, egy szervezetett kalandtúra keretén belül pedig mélyebbre is betekinthetünk.
   • Szálljunk meg egy fa tetején, egy dél-afrikai faházban. Lombkorona szint feletti magasságban, az ágyunkból csodálhatjuk az elénk táruló kilátást. 
   • Dél-Afrika a világ egyik legszebb bortermelő területeinek egyike, és a borturizmus meghatározó szerepet tölt be az országban. Az Asztal-hegy mögötti dombos vidék az ország legjobb szőlőültetvényeinek otthona, ahol kiváló helyi borokat kóstolhatunk.
   • Dél-Afrika a világ egyik legjobb célállomása bálnamegfigyeléshez. A bálnák vonulása júniustól novemberig egy hajó fedélzetéről, vagy akár a partról is megfigyelhető. A világ egyetlen bálnakikiáltója pedig kürtjelzéssel figyelmezteti a látogatókat, ha feltűnnek a bálnák.
     

   A legnépszerűbb látnivalók Dél-Afrikában (forrás: Tripadvisor): 

   1. Asztal-hegy kabinos felvonója, Fokváros
   2. Victoria & Alfred Waterfront, Fokváros
   3. Lion’s Head hegy, Fokváros
   4. Green Mountain túraösvény, Elgin
   5. Robberg Nature Reserve, Plettenberg-öböl
   6. Ukutula Oroszlán Park, Brits
   7. Panthera Africa – Nagymacska menedékhely
   8. Kirstenbosch Botanikus Kert, Newlands
   9. Shamwari Rezervátum, Port Elizabeth
   10. Swartberg Pass hegyszoros
     

   UNESCO világörökségi listán szereplő értékek: 

   • Dél-Afrikai Köztársaság (1997)
   • Greater St. Lucia Wetland Nemzeti Park (természeti/1999)
   • Sterkfontein, Swartkrans, Kromdraai őskori emberi lelőhelyei (kulturális/1999, 2005)
   • Robben Island (kulturális/1999)
   • uKhahlamba / Drakensberg Nemzeti Park (kulturális/természeti/2000)
   • Mapungubwe kultúrtáj (kulturális/2003)
   • A Cape Floral régió védett területe (természeti/2004)
   • Vredefort Dóm (természeti/2005)
   • Richtersveld kultúrtáj és botanikai táj (kulturális/2007)
     

   Terület: 1 221 037 km² (Magyarországnál 13-szor nagyobb). 
   Népesség: 54 milló fő.
   Államforma: szövetségi köztársaság.
   Főváros: Fokváros (törvényhozás) / Pretoria (közigazgatás) / Bloemfontein (bíráskodás). Fokváros 9000 kilométerre található Budapesttől, népessége 433 ezer fő.
   Országhívószám: +27.
   Pénznem: dél-afrikai rand (ZAR). 1 rand = 19,80 forint (2021 január).
   Aktuális árfolyam itt található.
   Hivatalos nyelv: angol, afrikaans (búr), 9 bantu nyelv.
   Beszélt nyelvek: angol, német, holland.

   Árak: a nyugat-európai színvonalnak megfelelő árakkal találkozunk.
   Beutazási feltételek: a magyar magánútlevéllel rendelkezők maximum 30 napot tölthetnek vízummentesen Dél-Afrikában. Az útlevélnek a hazautazás napjától számítva még legalább 30 napig érvényesnek kell lennie, és legalább két üres oldalt kell tartalmaznia.
   A dél-afrikai hatóságok 2015. június 1-jétől kezdődően belépéskor valamennyi kiskorú (18 év alatti) gyermek esetében megkövetelik az úti okmány mellett az eredeti születési anyakönyvi kivonat, vagy annak három hónapnál nem régebbi hiteles másolatának bemutatását. Amennyiben csak egyik szülővel, vagy szülői kíséret nélkül utazik a kiskorú személy, szükséges a szülők hozzájáruló nyilatkozatának bemutatása angol nyelvű fordítással, aláírás-hitelesítéssel ellátva.
   Diplomáciai képviselet: 959 Arcadia Street Pretoria, Hatfield 0083, telefon: +27-12-430-3030 vagy 3020.
   Egészségügyi tudnivalók: noha Dél-Afrika nagyrészt maláriamentes, maláriaveszély van Limpopo és Mpumalanga tartományokban, ideértve a Kruger Nemzeti Parkot és a szomszédos szafari parkokat. A veszély KwaZulu-Natal tartománynak a Tugela folyótól északra eső, alacsony fekvésű parti részein is fönnáll. A kockázat minden maláriás területen alacsonyabb június és szeptember között. A megelőzésről konzultáljon bármely nemzetközi oltóközpont munkatársával.
   Éghajlat: Dél-Afrika éghajlata szubtrópusi, melyet mérsékel a tengerszint feletti magassága, valamint az óceánok közelsége. Gyakorlatilag minden évszak alkalmas a látogatásra. A nyarat (október közepétől február közepéig tart) meleg, napos időjárás jellemzi, de gyakran előfordulnak délutáni viharok. Ősszel (február és április között) van a legjobb idő az országban. Nagyon kevés csapadék fordul elő az egész ország területén és sehol sincs hőség. A tél a tengerektől távolabb, magasabban fekvő vidékeken egész hideg lehet. Hajnalban akár fagypont környéki hőmérséklettel. Csapadék ilyenkor sincs. Tavasszal (augusztus-október) Cape területén csodás virágmezők képződnek. Ez az időszak is remek a vadlesre.
   Mikor érdemes Dél-Afrikába utazni? Fokvárosba látogatni március és augusztus között az ideális, bálnales kiránduláshoz pedig július és november közötti időszak. Az északi régiók novembertől februárig esősek lehetnek, de ez lehet a legjobb idő madárleshez, míg a hűvösebb téli hónapok májustól szeptemberig kiváló feltételeket nyújtanak egy szafari  látogatáshoz és a nagyvadak megtekintéséhez. Ez a száraz időszak, ilyenkor kisebb a növényzet, az állatvilág a víznyerő helyeknél gyülekezik, ahol könnyebben lencsevégre kaphatjuk őket.
   Időeltolódás: a magyaroszági nyári időszámítás ideje alatt nincs időeltolódás. A téli időszámítás idején +1 óra.
   Közbiztonság: a Dél-Afrikai Köztársaság közbiztonsági helyzete a javuló tendenciát mutat, mégis érdemes az elővigyázatosság. Javasolt az úti okmányainkat lefénymásolni és az eredetitől külön helyen tárolni, valamint kerülni a feltűnő ékszerek viselését.
   Közlekedés: BALOLDALI. Az egész ország területén jó minőségűek az autópályák, autó utak. Nem ritka, hogy a nemzeti parkokon belüli főutak is aszfaltozottak. Vigyázni kell azonban a gyalogosokra, akik akár a többsávos autópályán is nekivágnak az átkelésnek. Gépkocsi bérlése esetén érdemes előre lefoglani azt.
   Orvosi ellátás: az országban a nagyobb városokban európai szintű egészségügyi ellátás van. Mivel az ellátás viszonylag drága, érdemes mindenre kiterjedő baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást kötni a kint tartózkodás idejére.
   Szállások: Dél-Afrikában minden, Európában megszokott kategóriájú szállást megtalálunk. A szolgáltatások, szobák minősége kiszámítható, mindig kategóriának megfelelő, a kiszolgálás minősége sok esetben meghaladja az európai átlagot.

   Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni: 

   • Boerewors Roll: hot-doghoz hasonló étel, kolbászos kifli, klasszikus fajtájába paradicsommártás kerül.
   • Chakalaka Relish: ízesítő szósz vagy köret, vegetáriánus csípős étel, paradicsom, bab, és különböző fűszerek keveréke.
   • Walkie Talkies: főtt csirkelábak és fejek.
   • Goshby Sandwich: laktató szendvics, csípős piri piri csirkecombot, zöldség turmixot, mustárt, salátát, sajtot és sültkrumplit tartalmaz.
   • Biltong: szárított marhahús.
   • Melktert: afrikai fahéjas tejtorta.

   Hasznos kifejezések: 

   • Goeie dag (hoo-ya dahgk) - Szia
   • Totsiens (tot-seens) - Viszontlátásra
   • Asseblief (as-sa-bleef) - Kérem
   • Dankie (dahn-kee) - Köszönöm
   • Dis 'n plesier (dis-en pleh-see) - Nincs mit
   • Verskoon my (veh-skoon mai) - Elnézést
   • Ja (yah) - Igen
   • Nee (nee-eh) - Nem

   ​Turista etikett: 

   • A túl közvetlen viselkedés nem elfogadott a helyiekkel szemben, például ne érintsük meg őket, illetve várjuk meg, míg a nők nyújtanak kezet.
   • Udvariatlanságnak számít zsebre dugott kézzel beszélgetni.
   • Az alkudozás elfogadott és megszokott a legtöbb piacon és utcai árusnál.
   • Dél-Afrikában elvárt a borravaló. Éttermekben és a bártendereknek is a végösszeg 10-15%-ot illik hagyni borravalóként, az idegenvezetőnek és taxi sofőrnek 10%-ot, valamint a hordároknak 10 dél afrikai randot, vagy 1 dollárt.