Afrika |

Gambia


Ez a kis nyugat-afrikai ország csupán Szenegállal határos, amellyel igen jó kapcsolatot ápolnak a helyiek. Kis területe ellenére az UNESCO két kulturális világörökséget is számon tart az országban, melyeket érdemes meglátogatni: a James-sziget és a kapcsolódó területek, valamint a szenegambiai kőkörök. Gambia fővárosa, Banjul egy kis szigeten – Banjul Island -, a Gambia-folyó és az Atlanti-óceán torkolatánál fekszik. A kék óceán és a pálmafák kiválóan alkalmasak a pihenésre, nyaralásra. Érdemes továbbá meglátogatni a Serekunda piacot, a halászfalvakat, valamint a Bijilo Nemzeti Parkot.

Terület: 11 300 km² (Magyarország területénél nyolcszor kisebb).

Népesség: 1,9 millió fő.

Államforma: köztársaság.

Főváros: Banjul (népessége 35 ezer fő, 5022 kilométerre Budapesttől).

Országhívószám: +233.

Pénznem: a hivatalos pénznem a dalasi (GMD), amely Gambián kívül máshol nem használatos.
1 dalasi = 5,5 forint. 1 dollár = 47,3 dalasi. 1 euró = 55,6 dalasi.
A pénzváltókban lehetséges dollárt, eurót, fontot a helyi pénznemre váltani. A bankkártyát elfogadják a szállodákban és a nagyobb üzletekben, azonban gyakran magas kezelési költséget számolnak fel. Továbbá fontos, hogy a bankautomaták csak a VISA típusú kártyákat fogadják el.

Hivatalos nyelv: angol.

Beszélt nyelvek: mandinka, volof, fula.

 

Beutazási feltételek: érvényes vízum és sárgaláz elleni oltási igazolás szükséges az országba való belépéshez. A vízumot utazási irodánk intézi utasaink részére.

Diplomáciai képviselet: nincs magyar nagykövetség, illetve konzuli szolgálat, sem tiszteletbeli konzul. A legközelebbi magyar külképviselet helye Ghána, Accra.

  • Cím: Plot No.44, 6th Circular Road, Cantonments, Accra,
  • Telefon: 00 233 556 488 650,
  • Ügyeleti telefonszám: 00 233 488 443,
  • Email cím: mission.acc@mfa.gov.hu,
  • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Szabó András.

Éghajlat: két esős évszak jellemzi az országot – június közepétől július végéig, valamint augusztustól október elejéig. A száraz időszak november és május közé tehető, amikor javasolt az utazás.

Időeltolódás: télen -1 óra az eltolódás Magyarországhoz képest, nyáron -2 óra (például ha Budapesten dél van, akkor Gambiában még csak délelőtt 10 óra).

Közbiztonság: jó – a szokásos elővigyázatosságra van szükség. Értékeinket lehetőleg ne tartsuk magunknál.

Közlekedés: nincs vasúti közlekedés.

Orvosi ellátás: a Gambiába utazóknak kötelező a sárgaláz elleni védőoltás. Gyógyszereket csak orvosi igazolással lehet az országba vinni. Ha napozni szeretnénk, vegyük figyelembe, hogy Gambiában erősebb a napsugárzás, évszaktól függetlenül. Ajánlott mindenre kiterjedő utasbiztosítást kötni.

Utazás: Londonból Banjulba Thomas Cook-járattal.

Turista etikett: ne viseljünk túl lenge öltözéket, valamint a férfiaknak ajánlott az ing viselete. Tiszteletlenség gyűrött, koszos ruhában lenni. Fontos, hogy a gambiaiak nagyon tisztelik az idősebbeket, melyre érdemes a turistáknak is odafigyelniük.