Afrika |

Gambia


Ez a kis nyugat-afrikai ország csupán Szenegállal határos, amellyel igen jó kapcsolatot ápolnak a helyiek. Kis területe ellenére az UNESCO két kulturális világörökséget is számon tart az országban, melyeket érdemes meglátogatni: a James-sziget és a kapcsolódó területek, valamint a szenegambiai kőkörök. Gambia fővárosa, Banjul egy kis szigeten – Banjul Island -, a Gambia-folyó és az Atlanti-óceán torkolatánál fekszik. A kék óceán és a pálmafák kiválóan alkalmasak a pihenésre, nyaralásra. Érdemes továbbá meglátogatni a Serekunda piacot, a halászfalvakat, valamint a Bijilo Nemzeti Parkot.


Csoportos utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő csoportos utazásunk.

  Egyéni utak

   Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.
   Terület: 11 300 km² (Magyarország területénél nyolcszor kisebb).

   Népesség: 2,6 millió fő.

   Államforma: köztársaság.

   Főváros: Banjul (népessége 35 ezer fő, 5022 kilométerre Budapesttől).

   Országhívószám: +233.

   Pénznem: a hivatalos pénznem a dalasi (GMD), amely Gambián kívül máshol nem használatos.
   1 dalasi = 5 forint. 1 euró = 70 dalasi.

   Javasoljuk, hogy eurót hozzanak magukkal kisebb címletekben, és helyben váltsák be. Gambiában az angol font is jól váltható. Magyarországon nem lehet dalasit vagy CFA-t váltani. Kártyás fizetésre csak kevés helyen van lehetőség, sok esetben csak lassan és felár ellenében. A szakadt, sérült bankjegyeket nem fogadják el. A nagyobb címletekből a helyi pénzekből is sok esetben nem tudnak visszaadni.

   Hivatalos nyelv: angol.

   Beszélt nyelvek: mandinka, volof, fula.

   Beutazási feltételek: legalább hat hónapig érvényes útlevél szükséges az országba való belépéshez. 

   Diplomáciai képviselet: nincs magyar nagykövetség, illetve konzuli szolgálat, sem tiszteletbeli konzul. A legközelebbi magyar külképviselet helye Ghána, Accra.

   • Cím: Plot No.44, 6th Circular Road, Cantonments, Accra,
   • Telefon: 00 233 556 488 650,
   • Ügyeleti telefonszám: 00 233 488 443,
   • Email cím: mission.acc@mfa.gov.hu,
   • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Szabó András.

   Éghajlat: két esős évszak jellemzi az országot – június közepétől július végéig, valamint augusztustól október elejéig. A száraz időszak november és május közé tehető, amikor javasolt az utazás.

   Időeltolódás: télen -1 óra az eltolódás Magyarországhoz képest, nyáron -2 óra.

   Közbiztonság: Átlagosnak tekinthető. Zsúfolt helyeken (pl. piacokon, hajóállomásokon) zsebtolvajok előfordulhatnak. Ne hagyjunk a strandon értékeket. Ne hagyjunk a szállodában értékeket; használjuk a széfet. Kerüljük a nagyobb értékek (pl. drága telefon, ékszer, nagy címletű bankjegyek) használatát közterületeken

   Közlekedés: nincs vasúti közlekedés.

   Orvosi ellátás:

   • A helyi állami egészségügyi ellátás alacsony szintű; a magán orvosi ellátás jobb.
   • Javasoljuk mindenre kiterjedő betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötését. Előfordulhat, hogy a kórházban a biztosítás ellenére ragaszkodnak a helyben, készpénzben történő fizetéshez. Fontos, hogy az ellátás megkezdése előtt egyeztessen a biztosítóval.
   • Javasoljuk a higiéniás szabályok betartását. Nem javasoljuk az utcán történő étel- és italvásárlást. A helyi éttermekben kerüljük a majonéz vagy tojás tartalmú ételeket és a jégkockákat. A főtt ételeket részesítsük előnyben.
   • Hozzunk magunkkal minden olyan gyógyszert, amire szükségünk lehet; Gambiában és Szenegálban a gyógyszertárakban nem lehet kapni a legtöbb, Magyarországon általános gyógyszert.

   Utazás: Budapestről egy átszállással

   Turista etikett: kerüljük utcán a strandokon használt öltözéket.