Afrika |

Kenya


Kenya vagy hivatalosan a Kenyai Köztársaság (szuahéli: Jamhuri ya Kenya) a kelet-afrikai magasföldön, az Egyenlítő mentén fekvő ország. Északról Etiópia, északnyugatról Dél-Szudán keletről Szomália, délről Tanzánia, nyugatról Uganda és délkeletről az Indiai-óceán határolja.

A mai Kenya a Brit Birodalom által 1895-ben alapított protektorátusból és az azt követő, kenyai gyarmatból jött létre, 1963 óta független.

A kenyai utazás optimális időzítése szempontjából külön kell választani a Mombasa közeli, óceánparti nyaralóhelyeket és a szafaris nemzeti parkokat. Egész évben meleg van, de szerencsére az óceán felől mindig jönnek kellemes szellők, amik enyhítik a hőségérzetet. 


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  UNESCO világörökségi listán szereplő értékek: 

  • Mount Kenya Nemzeti Park
  • Turkana-tó Nemzeti Park
  • Bogoria-tó Nemzeti Rezervátum
  • Naivasha-tó
  • Nakuru-tó Nemzeti Park


  Terület: 581 787 km²
  Népesség: kb. 48,5 millió fő
  Államforma: köztársaság
  Főváros: Nairobi
  Országhívószám: +254
  Pénznem: kenyai shilling
  Hivatalos nyelv: szuahéli, angol
  Főbb beszélt nyelvek: 

  • Kikuju: a lakosság 41%-ának anyanyelve
  • Luhja: a lakosság 14%-a beszéli
  • Luo: a lakosság 13%-a beszéli
  • Kamba: a lakosság 11%-a beszéli 
  • Kalendzsin: a lakosság 11%-a beszéli
  • Turkana: a turkanák beszélik 

   

  Fizetési lehetőségek: Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a szállodákban fizetésnél, illetve pénzváltásnál általában nem fogadják el a 2000, néha a 2006 előtti 100 USD bankjegyeket, így ha azt hoznak magukkal, figyeljenek arra, hogy minél újabb széria legyen. Bankkártyát a nagyobb üzletekben, éttermekben fogadnak el. A nemzeti parkokban a belépő a legtöbb esetben csak bankkártyával fizethető!

  Beutazási feltételek: magyar állampolgárok érvényes útlevél és vízum birtokában utazhatnak Kenyába. Az útlevélnek a hazaérkezésig érvényesnek kell lennie. 

  Diplomáciai képviselet: Konzuli hivatal, Nairobi
  Cím: Kabarsiran Gardens Lavington Kenya P.O.Box 000, Nairobi 61146, Kenya

  Éghajlat: Esős évszakok: március és május között, valamint októbertől decemberig. Nairobi 1700 méteren fekszik, klímája egész évben kellemes. Az Egyenlítő közelsége 06.30-as napfelkeltét és 18.30-as sötétedést eredményez egész évben.

  Időeltolódás: Magyarországhoz képest +1 óra az időeltolódás.

  Közbiztonság: A zseblopások, a csomagok eltulajdonítása, az autófeltörések kiemelten Nairobi és Mombasa környékén gyakori jelenségek. A külföldiek nem elsődleges célpontjai a bűnöző csoportoknak, de elmúlt években számos külföldi állampolgár lett bűncselekmény áldozata Kenyában.  Javasoljuk, hogy értékeiket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) biztonságos szálláshelyen széfben helyezzék el. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról (beléptető pecsétről) javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával.

  Közlekedés: Az országban bal oldali közlekedés van érvényben, az utakon a „balra tarts” szabály érvényesül, ennek megfelelően jobb kormányos gépjárművek közlekednek az utakon. Kenyában alapszabályként járművezetés csak kenyai jogosítvánnyal történhet. A gépjármű vezetési szokások jelentősen eltérnek az Európában megszokottól. Nairobiban és a nagyobb városokban mindennaposak a közlekedési dugók és a személyi sérüléssel járó balesetek. A kenyai belső légi forgalom megfelelő minőségben nyújt szolgáltatásokat. A Kenya Airways és más fapados légitársaságok (JamboJet, Flight 544, Silverstone) számos útvonalon biztonságosan repülnek az országban. Jelentős késések előfordulhatnak. A nagyobb városokban nem javasoljuk helyi tömegközlekedési eszközök használatát (matatut, kisbuszt). Ezek használata nem biztonságos, a járművek többnyire rossz műszaki állapotúak.

  Orvosi ellátás: A kenyai magánkórházak megfelelő színvonalúak, az állami ellátórendszer szakmailag felkészült, de a szolgáltatások minősége jelentősen elmarad a magyar színvonaltól. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

  Higiénia és egészség: A fertőzések elkerülése miatt csak palackos víz fogyasztását javasoljuk, fertőtlenítés nélkül nem ajánlott gyümölcsök és zöldségek fogyasztása.

  Oltás: Ajánlott oltás a sárgaláz, hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, poliomyelitis, meningococcus meningitis. Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot, ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak. 

  Műanyag zacskó használatának, gyártásának és importálásának tilalma: 2017. augusztus 28-tól a kenyai kormányzat a Környezetvédelmi Szabályozási és Koordinálási Törvény (EMCA) hatályánál fogva bevezette valamennyi kereskedelmi és háztartásbeli felhasználásra gyártott műanyag zacskó használatának, gyártásának és importálásának tilalmát. Javasoljuk a Kenyába utazó és a Kenyában tartózkodó magyar állampolgárok számára, hogy bevásárlásaik alkalmával részesítsék előnyben az újrahasznosítható vászonszatyrokat, kosarakat stb. és mellőzzék a műanyag bevásárlószatyrok használatát.

  Dohányzási tilalom Kenya nagyvárosaiban: Nairobiban, Mombasában és Nakuruban a közterületeken és a középületekben egyaránt betiltották a dohányzást. A tilalom ellenére dohányzókat őrizetbe veszik, és eljárás alá vonják, komoly pénzbírságot vetnek ki rájuk.