Afrika |

Madagaszkár


Madagaszkár növény-és élővilága semmihez sem fogható, az itt található fajok 90%-a sehol máshol nem lelhető fel. A világon egyedül itt élnek a gyűrűsfarkú makik és a legmagasabb kenyérfák. A figyelemre méltó állatvilágot és növényvilágot az elképesztően sokszínű, epikus tájak egészítik ki, az esőerdőtől a sivatagig minden megtalálható a palettán: homokkő-kanyonok, mészkő karsztok, hegyek, dzsungelek, teraszos rizsföldek, mocsarak és lagúnák, és nem utolsósorban képeslapba illő trópusi tengerpartok. Afrika és Ázsia között, az Indiai-óceán szívében fekvő sziget a természet szerelmeseinek és a búvárok paradicsoma. A lenyűgöző természet mellett gazdag kultúrát, bonyolult hiedelmeket és rítusokat találunk. A madagaszkáriak jelszava a „mora-mora”, azaz lassan-lassan: soha senki nem siet, és mégis minden mindig megoldódik.


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Miért érdemes Madagaszkárra utazni:

  • Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigete Gröndland, Borneó és Új-Guinea után.A természeti környezet lenyűgöző, palettáján minden megtalálható: hegyek, homokkő-kanyonok, mészkő karsztok, buja zöld teraszos rizsföldek, dzsungelek, sivatagok, mocsarak és lagúnák, sűrű erdők és csodálatos tengerpartok.
  • Nagyon egyedi növény-és állatvilággal rendelkezik, az itt élő fajok 90%-a sehol máshol nem található meg a Földön. Madagaszkár közel 15 000 növényfaj hazája,orchidea szerelmesei 860 fajra lelhetnek rá, valamint a világ 8 kenyérfafaja és 165 pálmafaja csak ezen a szigeten található meg. A lemúrok (ismertebb nevükön gyűrűsfarkú makik) csak Madagaszkáron élnek, és itt lelhető fel a világ kaméleonfajainak kétharmada.
  • Hallgassuk meg a világ legritkább emlősének, az indri makik énekét, miközben egyik ágról a másikra ugrálnak.
  • Madagaszkár a bálnák vándorlási útvonalához közel helyezkedik el, a lenyűgöző élőlények évente a partról is láthatóak. Július és szeptember között Ile Sainte Marie sziget a legjobb hely, ahol megcsodálhatják a hosszúszárnyú bálnákat. Októbertől decemberig a bálnaborjak és anyukájuk Nosy Be sekély vizében élnek.
  • A sziget lakosai afrikai, arab és indiai származásúak, és madagaszkári etnikai csoportokat alkotnak. Madagaszkáron, különösen a déli részen még nem tört be a nyugati hatás ezért mindenhol mély kulturális élményeket élhetünk át. A madagaszkári etnikai csoportoknak saját hiedelmük és életmódjaik vannak, miközben néhány alapvető kulturális jellemző miatt erős madagaszkári identitást is létrehoztak. A hagyományos vallásokat az egész országban gyakorolják, ami nagyon erős kapcsolatot teremt az élő és a razana (ősök szellemei) között. Madagaszkáron a legfontosabb hagyomány az igen intenzív őskultusz. Az utazók számára a famadihana (a halottak újratemetése, amikor a rokonok kapcsolatba léphetnek az elődökkel ) az utazás csúcspontja lehet.
  • Számos turisztikai látványosság található Madagaszkáron, azonban nem egy tömegturisztikai célpont, az ország nagy része érintetlen és felfedezésre vár.
  • Pihenjen Ile Sainte Marie trópusi sziget képeslapszerű strandjain, ahol égszínkék tenger és homokos strand várja. A kristálytiszta víz ideális a búvárkodáshoz, valamint hosszúszárnyú bálnaleshez is kiváló célpont.
  • Nossi Bé apró szigetét parfümszigetként is nevezik, illatos ültetvényei miatt: érkezéskor a fűszerek és cukornád, valamint a ylang-ylang csábító illata csapja meg orrunkat. A trópusi sziget Madagaszkár mesés strandjainak is otthona. A vízi sportok rajongói számára sok vitorlázási, snorkeling és úszási lehetőség van. Merülőhelyeinél gyönyörű korallokat és színes halakat láthatunk.
  • Tsingy de Bemahara, Madagaszkár első nemzeti parkja az UNESCO Világörökség része, különleges sziklaformációkat, orchideákat, pálmafákkal körülvett területeket találunk. A park világszerte kelti fel a geológusok és botanikusok kíváncsiságát.
  • Madagaszkáron találhatóak a legmagasabb majomkenyérfák, néhányuk 30 méter magasságot és 9 méter kerületet is elérik. Egy életre szóló élmény a Majomkenyérfa-sugárúton sétálni a hatalmas majomkenyérfák tövében.
  • A világ legnagyobb madara, a 3 méter magas és 400 kg súlyú elefántmadár egykoron Madagaszkáron élt. Tojásainak maradványait ma is mindenhol fellelhetjük.
  • A madagaszkári vanília, csokoládé és kakaóbab világhírű és nagyon jó minőségű. 


  A legnépszerűbb látnivalók Madagaszkáron (forrás: Tripadvisor): 

  1. Tsingy de Bemahara Természetvédelmi Terület
  2. Majomkenyérfa-sugárút
  3. Andasibe-Mantadia National Park
  4. Nosy Be
  5. Ile Sainte Marie
  6. Isalo Nemzeti Park
  7. Lemur Park, Antananarivo
  8. Ambohimanga vadaspark, Antananarivo
  9. Ambohimangai királyi domb
  10. Les Trois Baises túraösvény
    

  UNESCO világörökségi listán szereplő értékek:

  • Tsingy de Bemaraha Természetvédelmi Terület (természeti/1990)
  • Ambohimanga Királydombja ("Kék Domb") (kulturális/2001)
  • Atsinana Esőerdő (természeti/2007)
    

  Terület: 587 041 km² (Magyarország területének több mint hatszorosa). 
  Népesség: kb. 22 millió (Magyarországénak több mint kétszerese).
  Államforma: parlamentáris köztársaság
  Főváros: Antananarivo
  Országhívószám: +261
  Pénznem: madagaszkári ariary (MGA). 1 forint = 12,2 ariary (2023. március). Az aktuális árfolyam itt található. 
  Hivatalos nyelv: malgas, francia
  Beszélt nyelvek: A helyiek malagaszi nyelven beszélnek, amelynek több dialektusa, nyelvjárása van. A városokban és szállodákban a személyzet általában jól beszél franciául, de készüljünk fel, hogy angolul nehezen tudunk boldogulni, kevesen beszélik az angol nyelvet.

  Árak: a nagyobb városokban vannak bankautomaták (Visa, VisaElectron, Mastercard kártyák), de legjobb a költőpénzt euróban, ha az nincs, akkor dollárban hozni, a legkönnyebb ugyanis készpénzt helyben váltani. Mindenképpen csak hivatalos pénzváltó helyen váltsunk.
  Készüljünk fel, hogy sok helyen, főleg a piacokon, helyi kisboltokban még mindig a régi pénznemben, malagasy frankban mondják az árakat ariary helyett, bár ezt a valutát már hat éve megszüntették. Az árat összük el öttel és megkapjuk az az összeget ariaryban.
  Néhány ár tájékoztatásképpen: 3 fogásos ebéd egy középkategóriás étteremben: 27.500 MGA (kb. 7 EUR), capuccino: 4500 UGX (kb. 1 EUR), 0.33 l palackozott ásványvíz: 1300 MGA (0,30 EUR), 0.5 l csapolt helyi sör: 3000 MGA (0,72 EUR).  ABC-ben vagy piacon 3000 MGA 1 liter tej, 1700 MGA fél kg kenyér, 3800 MGA 1 kg alma, 1800 MGA 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 2500 MGA, egy üveg sör 6400 MGA, egy üveg bor 20000 MGA. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 500 MGA, taxizni 3800 MGA tudunk kilóméterenként.
  Beutazási feltételek: magyar állampolgár a hazautazás napjától számítva legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel léphet be Madagaszkárra. Egy hónapot nem meghaladó, turisztikai célú tartózkodás esetén a vízumot két módon szerezhetjük meg: 
   - a reptéren érkezéskor igényelhető, a helyszínen azonnal kiadásra kerül: kb 35 EUR, érdemes némi aprópénzt is vinni, mert a hatóságok nem mindig tudnak visszaadni.
  - előzetesen itthon, a Madagaszkári Köztársaság Tiszteletbeli Konzulátusán: kb. 70 EUR

  Ha egy hónapnál tovább maradunk, mindenképpen keressük fel a konzulátust vízumért.
  2019 áprilisától elviekben működőképes az új e-visa portál (http://evisamada.gov.mg/), azonban a felmerülő, nem mindig jól megoldott technikai problémák miatt egyelőre inkább az első két verziót javasoljuk a vízum megszerzésére.
  Diplomáciai képviselet: Madagaszkáron nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal. Felügyelő magyar képviselet Pretóriában (Dél-Afrika) található.
  - Tiszteletbeli konzul: Dr. Olivier Landry Andrianaina Rabe
  - Cím: Lot 61/5 bis Talatamaty, Ambohinambo-Ambohidtratrimo, Antananarivo
  - Telefon: 00-261-26 393 29
  - E-mail: livalandry@yahoo.fr
  Éghajlat: szubtrópusi, két évszak jellemzi: a forró, esős évszak november és április közé esik, míg május és október között enyhül a meleg és szárazabb az idő. Az átlaghőmérsékletek és a csapadék mennyisége azonban nagyon változó az ország különböző régióiban. Vannak egész évben látogatható területek, mint a dél-nyugati országrész, de a keleti partvidéket például csak április és november között érdemes felkeresni, hogy elkerüljük az esős évszakot, mely ciklonokat is hozhat magával. A két évszakot figyelembe véve a hőmérséklet átlag minimum és maximumai a következőképpen alakulnak: a tengerparton 20-35 Celsius fok nappal és 10-20 Celsius fok éjszaka, míg a sziget belsejében nappal 15 - 30 Celsius fok, de éjszaka a levegő lehűlhet akár 10 Celsius fok alá.
  Mikor érdemes Madagaszkárra utazni? április a madagaszkári száraz évszak kezdete, az előtte lévő esős időszaknak köszönhetően buja zöld növényzet hálózza be a szigetet. A június és júliusi látogatás tökéletes a bébi lemurák és a bálnák megtekintésére, a vándorlómadarak csoportjait pedig augusztusban és szeptemberben láthatjuk.
  Időeltolódás: Magyarországhoz képest a téli időszámításkor +2 óra, nyáron +1 óra.
  Közbiztonság: afrikai viszonylatban viszonylag biztonságos. Azonban politikai és gazdasági törékenysége miatt fokozott elővigyázatosságra van szükség. A biztonságot illetően néhány alapvető szabályt kell betartani: nagy tömegben legyünk óvatosak, sötétedés után csak az idegenvezetőnkkel sétáljunk az utcákon, ne hordjunk sok készpénzt, nem javasolt a drága órák, ékszerek viselése. Javasolt az értéket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) a széfben tárolni.
  Közlekedés: jobb oldali. Fel kell készülnünk, hogy az utak állapota jelentősen rosszabb az európainál, így a közlekedés, transzferek több időt vesznek igénybe, mint a távolság alapján gondolnánk. A szigetország úthálózatának csupán 10%-a aszfaltozott, gyakran földutakon kell haladni. A vidéki közlekedés a szervezett utazások keretében történő, jó műszaki állapotban lévő és tapasztalt helyi sofőrök által vezetett buszokon javasolt. Vállalkozóbb kedvű utasok kipróbálhatják a Taxi brousse-t (magáncégek által üzemeltetett minibuszok). A nagyvárosi közlekedésnél a hagyományos taxit is igénybe vehetjük, érdemes indulás előtt megegyezni az összegben. 
  Orvosi ellátás: a közművesítés a legtöbb faluban hiányos, sok helyen nincs áram és folyóvíz. Az egészségügyi ellátás is alacsony színvonalú. Éppen ezért célszerű az utazás előtt teljes körű baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást kötni.
  Oltások: nincs kötelezően előírt védőoltás. Javasolt a hepatitisz A, B, illetve esetleg a tetanusz, diftéria és tífusz védőoltások beadatása, ez utóbbiak akkor, ha sokat túrázunk és nomád körülmények között is tervezünk tartózkodni. Egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, a Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont (Budapesten, a Gyáli úton található, honlapcímük http://www.oek.hu/) meg tudja adni a szükséges információkat. Madagaszkáron előfordulhat malária. Bár ritka, hogy turisták elkapják, erről is érdemes kikérni a véleményüket, mely gyógyszert javasolják. Kint a gyógyszertárakban lehet kapni malária gyorstesztet, mellyel kétség esetén gyorsan ellenőrizhető a fertőzöttség.
  Higiénia: az országban a csapvíz nem iható, ehelyett vegyünk palackozott ásványvizet a boltokban. Ne kérjünk jeget az italunkba, és a sok helyen kapható „jus naturel”-lel (friss gyümölcslé) is óvatosnak kell lenni, mert az egyszerűbb helyeken ez is csapvíz hozzáadásával készül, de a szállodákban iható. A madagaszkári rum specialitás, a nagyon finom úgynevezett „rhum arrangé” (gyümölcsökkel együtt érlelt rum), viszont tökéletes gyomrunk fertőtlenítésére – a legtöbb étteremben az étkezés után kínálják is digestifként, érdemes belőle napi egyszer-kétszer fogyasztani! Friss zöldségeket, salátákat, gyümölcsöket jól mossuk meg palackos vízzel, vagy az erre a célra való fertőtlenítőszerrel.
  Szállások: az elmúlt évtizedekben megnőtt a magas európai színvonalú szolgáltatásokat nyújtó szállodák száma, így a luxus és a komfortos szállást kereső vendégek is elégedettek lehetnek. A magasabb kategóriájú (3-5 csillagos) szállodákban, illetve erdei lodge-okban tökéletes kényelemben, mégis a természethez közel érezhetjük magunkat. Az egyszerűbb szállásokon azonban számítani kell arra, hogy az áramot éjszakára lekapcsolhatják és csak egy konnektor van a szobában (így jól be kell osztanunk az elektromos készülékeink töltését), illetve akadozhat a melegvíz-ellátás. Mivel a szállodai szobákban általában kevés a konnektor, ha egyszerre több dolgot szeretnénk tölteni, egy elosztó jól jöhet. A személyzet kedvessége és segítőkészsége azonban általában bármely kategóriájú szálláshelyen lenyűgözi az utazót. Fontos tudni, hogy a szállodai kategóriák besorolása nem az európai rendszeren alapul.
  Gasztronómia: a madagaszkári konyha az afrikai, arab és indonéz konyha egyvelege, valamint érződik bizonyos francia hatás is, amelyeket az egykori francia gyarmatosítók hoztak be, ilyen a vanília, szegfűszeg és cukornád. A hagyományos étkezés általában egy fő ételt tartalmaz húsból, baromfiból vagy halból, mellette zöldséggel, melyet egy csésze „ro” (fűszernövények, saláta és rizs keveréke) kísér. A szigeten sok fűszer terem, amelynek köszönhetően változatos ételek jöttek létre. Madagaszkáriak legkedveltebb étele a rizs, a rizsalapból számtalan ételvariáció létezik. Gyakori étel a zebu, a halak, és rengeteg egzotikus gyümölcs terem a szigeten – mangó, licsi, banán minden mennyiségben.
  Ételek és italok, amelyet érdemes kipróbálni: 

  • Romazava: marhaszelet zöldségekkel.
  • Ravitoto: manióka levelekkel tálalt sertésragu.
  • Smalona: töltött angolna.
  • Ranovola: égetett rizsvíz.
  • Voanjobory sy henakisoa: aprított sertéshús Bambara földimogyóróval, melyet rizzsel tálalnak.
  • Vari hen ombi: Zebuhús rizzsel
  • Zebutejből készült sajt
  • Zöldpapaya saláta
  • Three Horses Beer (THB): Madagaszkár lager söre, országszerte értékesítik.
  • Koba: mogyoróból és rizslisztből készült torta.
  • Toaka grasy: legismertebb rum, amelyet rizsből és cukornádból készítenek.
  • Csokoládé: a madagaszkári csokoládé és kakaóbab világhírű és nagyon jó minőségű. Próbáljuk ki a különleges tengeri só darabos, vagy ananászos verziót!
  • Vanília: Madagaszkár a világ legnagyobb vanília exportőre. Az országban az európai áraknál olcsóbban vásárolhatjuk meg ezt a kiváló minőségű vaníliát, a Bourbon vaníliát. (Maximum 2 kilogrammot szabad kivinni az országból.)

  Turista etikett:

  • A hagyományos éttermekben vagy helyi lakosok otthonában először az időseket és a férfiakat szolgálják ki az étkezésnél.
  • A kedvességért ajándékot adjunk, ne pénzt. A gyerekek részére a legjobbak az iskolaszerek, kis játékok, ruhanemű, kis krémek/szappanok/tusfürdők.
  • Az alkudozás elfogadott és megszokott Madagaszkáron, különösképpen a szuvenír piacokon.
  • Madagaszkáron az évszázadok alatt kialakult „fady”-k, azaz tabuk a mindennapi életben fontos szabályokat alkotnak, amelyekhez illik nekünk is alkalmazkodnunk és tiszteletben tartanunk ezeket. Ilyen lehet például, hogy tilos egy sírra ujjal mutogatni, kisbabát nagynak vagy kövérnek nevezni, evés közben fütyülni, stb. A túravezetőnktől, vagy az útikönyvünkből tájékozódhatunk a legfontosabb „fady”-król, melyek régiók szerint változhatnak.
  • Fényképezés előtt mindig kérjünk engedélyt, ha magánházat, személyeket fotózunk, különösen sírok, emlékhelyek esetében ügyeljünk erre!

  Borravaló: Madagaszkáron elvárt, de a fő szabály az, hogy mértéke az elégedettségtől függ. Segítségképpen alább az átlagosan adott, javasolt összegek:

  • Idegenvezető/sofőrnek: körülbelül 4 € per nap (kb 15.000 Ariary) a sofőrnek, és 8 € per nap (kb. 30.000 Ar) az idegenvezetőnek. Ha csoportban utazunk, a javasolt összeg körülbelül 1 Euro/nap/fő az idegenvezetőnek, és 50 cent/nap/fő a sofőrnek.
  • Nemzeti parkokban dolgozó idegenvezetőknek: körülbelül 3-5 € összesen (10.000-20.000 Ariary)  elégedettségtől, a túra hosszától, és a csoport létszámától függően.
  • Hordárok: körülbelül 500-1000 Ariary per csomag. A repülőtéri hordárok ennél többet várnak el, itt 2000 Ariary per csomag borravalót javaslunk.
  • Étterem: a számla körülbelül 3%-a

  Hasznos kifejezések: 

  • Manao ahoana! (mah-nah-hoh-ah-nah) - Szia!
  • Veloma! (veh-loom-ah) - Viszontlátásra!
  • Aza fady(ah-zah-fah-dee) - Elnézést/Kérem
  • Misaotra (mee-sah-oh-trah) - Köszönöm
  • Tsy misy fisaorana (tsee mis-ee fees-oh-ra-na) - Nincs mit
  • Eny (eh-nee) - Igen
  • Tsia (tsee-ah) - Nem