Afrika |

Marokkó


Utazni jó. Különösen egy olyan országba, ahol történelmi városokat, meseszép hegyeket, gyönyörű tengerpartot, varázslatos sivatagot egyaránt találunk. A bazárokban évezredes hagyományok szerint dolgozó fazekasok, szőnyegszövők, ötvösök, bőrősök munkái késztetik megállásra a látogatót. A természet sem kevésbé gazdag: északon narancsfák, délen pálmafák alatt pihenhetünk meg. Kevesen tudják, de Marokkó egyben a gyönyörű hegyek országa is: az Atlasz némely csúcsa 4000 méternél is magasabb. Ha egészen délre megyünk, megnézhetjük a sivatagot: semmihez sem hasonlítható élmény egy homokdűne tetejéről nézni a szaharai napfelkeltét. És ha még ez sem elég: az Atlanti-óceán partján több ezer kilométer hosszú tengerpart húzódik.
Utazni jó. Különösen egy olyan országba, ahol az emberek  kedvesek, és ahol természetesnek veszik, hogy meghívják az utazókat egy forró mentateára.
Utazni jó. Különösen az életre szóló élményeket kínáló Marokkóba. Érdemes elmenni ebbe a gyönyörű és barátságos országba. Hiszen utazni jó.


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Miért érdemes Marokkóba utazni?

  • Egy különleges, színekkel teli ország, ahol igazán változatos kultúrával találkozhatunk.
  • Marokkó a fűszerek, a tengerpart, a homok és a csillagos éjszakák országa.
  • Akár a Szaharát szeretnénk látni, vagy egy igazi arab este részesei szeretnénk lenni, Marokkó számtalan vonzó, egyedi, felfedezésre váró hellyel várja a látogatókat.
  • Élvezzük ki a napsütést és a csodás tengerpartokat az Atlanti-óceán partján. Marokkó híres gyönyörű homokos tengerpartjáról és szörfölésre kiválóan alkalmas helyeiről.
  • Ne hagyjuk ki az utazás során a sivatagi kirándulást sem. Érdemes a sivatag szívébe ellátogatni, akár teveháton, hiszen felejthetetlen élményben lehet részünk. Ha igazán a hely részesei szeretnénk lenni, akár töltsünk el egy éjszakát a sivatagban egy hagyományos berber sátorban.
  • Ha egy kicsit hűvösebb vidékre vágyunk, akkor ne hagyjuk otthon a túrabakancsunkat sem és induljunk el a hegyekbe kirándulni. Az Atlasz-hegység vagy a Rif-hegység is kiváló túra lehetőségeket kínál.
  • Elengedhetetlen, ha Marokkóba látogatunk, hogy ne keressünk fel egy helyi arab fürdőt, vagyis egy hammamt. Korábban ezek a fürdők a helyiek mindennapi tisztálkodását szolgálták, azonban mára már a lakosok és a turisták egyaránt a meleg vizes fürdőért látogatnak el ezekre a helyekre. Zárjuk a fürdőzést egy kellemes masszázzsal.
  • Marokkó, muszlim állam révén, számos mecsettel rendelkezik. Látogassunk el az egyik ilyen mecsetbe és szívjuk magunkba a különleges életérzést, csodáljuk meg az egyedi arab stílusban épült vallási helyeket.


  Látnivalók Marokkóban (forrás: Lonelyplanet):

  1. Djemaa El Fna, Marrakesh fő utcája
  2. Ali Ben Youssef Medersam, Marrakesh - tanulási központ
  3. Erg Chigaga, M’Hamid-tól 56 km-re található homoktenger, amely egyben a legnagyobb Marokkóban
  4. Musée Yves Saunt Laurent, Marrakesh - Yves St Laurent által tervezett ruhákat és kiegészítőket tekinthetünk meg itt
  5. Roman Ruins, Volubilis – Volubilis 40 hektáros területének csupán a felét ásták fel. A legtöbb látnivaló a déli részen található
  6. Hassan II Mosque, Casablanca – a korábbi király 60. születésnapjára készült színpompás épület
  7. Chaouwara Tanneries, Fez – Fez város egyik ikonikus látványossága, ahol betekintést nyerhetünk a világszínvonalú bőrkészítés természetes folyamatába, amely a középkor óta csupán keveset változott
  8. Jardin Majorelle, Marrakesh – Yves St Laurent ajándékozta Marrakeshnek ezt a botanikus kertet
  9. Bahia Palace, Marrakesh – a 19. század végén épült palota a hozzá tartozó kerttel
  10. Heri Es Souani, Meknés


  UNESCO világörökségi listán szereplő értékek:

  • Fez medinája (óvárosa) (kulturális/1981)
  • Marrakesh medinája (óvárosa) (kulturális/1985)
  • Aït-Ben-Haddou, Ksar (erődítményváros) (kulturális/1987)
  • Meknès történelmi városa (kulturális/1996)
  • Volubilis régészeti lelőhelye (kulturális/1997)
  • Tetouan (korábban Titawin) medinája (óvárosa) (kulturális/1997)
  • Essaouira (korábban Mogador) medinája (óvárosa) (kulturális/2001)
  • Mazagan (El Jadida) portugál városa (kulturális/2004)
  • Rabat, modern főváros és történelmi város: megosztott örökség (kulturális/2012)


  Terület: 446 550 km² (a nemzetközi jogilag még rendezetlen státuszú nyugat-szaharai tartományokkal együtt 712 ezer km²).
  Népesség: közel 34 millió.
  Államforma: alkotmányos monarchia.
  Főváros: Rabat (577 ezer fő lakos, 2600 kilométerre Budapesttől).
  Országhívószám: +212.
  Pénznem: marokkó dirham (MAD). 1 marokkói dirham 32,80 forint. (2021. január). Az aktuális árfolyam itt található.
  A bankokban forintot nem fogunk tudni váltani, csak konvertibilis valutákat pl. euró, dollár, font. Egyes bazárokban elfogadják az eurót is, azonban számítsunk a kedvezőtlen árfolyamra.
  Felhívjuk utasaink figyelmét, hogy 1000 dirhamnál többet nem lehet ki-, valamint bevinni az országba.
  Legajánlatosabb eurót vinni és a repülőtéren a helyi valutára váltani.
  Sok helyen nem fogadják el a bankkártyát, ezért legyen nálunk készpénz.
  Hivatalos nyelv: arab.
  Beszélt nyelvek: arab, francia, angol.

   

  Árak: a nyugat-európaiaknál kedvezőbb árakkal számolhatunk. Egy főétel kedvező árú étteremben 30 dirham, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 160 dirham, egy szendvics 53 dirham, egy korsó helyi csapolt sört 30, egy üveg import sört 35, egy kapucsínót 15, egy üveg vizet 3,5, egy üdítőt 5 dirhamért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 7 dirham 1 liter tej, 6 dirham fél kg kenyér, 12 dirham 1 kg alma, 11 dirham 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 6, egy üveg sör 20, egy üveg bor 80 dirham. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 4 dirham, taxizni 6 dirhamért tudunk kilóméterenként. A legtöbb boltban érdemes alkudni. Marrakeshben számtalan ajándéktárgyat vehetünk, legyen szó akár import vagy export cikkről.
  Beutazási feltételek: 30 napot meg nem haladó tartózkodás esetén Marokkóba a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be, és a hazautazásig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük. A belépésnél ügyelni kell arra, hogy a marokkói határőr a beutazási pecsétet és a regisztrációs számot bepecsételje az útlevélbe, mivel ezek igazolják a legális belépést az országba. Ezek hiányában a tartózkodás illegálisnak is minősülhet.
  Diplomáciai képviselet:
  Nagykövetség:

  • Cím: 17, Zankat Ait Melloul Route des Zairs Souissi, Rabat B.P.5026, Maroc 10000
  • Telefon: (00-212-5) 3775-7503, 3775-0757, Ügyelet: 00212- 6 6986-9734 (mobil), Fax: 3775-4123
  • E-mail: mission.rba@mfa.gov.hu; Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Tromler Miklós

  Konzuli Hivatal:

  • Cím: 17, Zankat Ait Melloul Route des Zairs Souissi, Rabat B.P.5026, Maroc 10000
  • Előhívó: 00-212-5 - Telefon: 3775-7503, 3775-0757, Ügyelet: 00-212-6 6344-4867 (mobil) 00212- 6 6986-9734 (mobil)
  • Konzul: Németh Gábor - E-mail: mission.rba@mfa.gov.hu - Ügyfélfogadás: kedd-csütörtök: 9.00-12.00

   

  Éghajlat: az óceánparton hűvös áramlat a jellemző, amely nyáron kellemesen felpezsdíti a meleget, míg télen inkább az ember nyirkosság érzetét erősíti. A Földközi-tenger közelében az olasz és spanyol érzéshez hasonló tapasztalható. Ez alól a hegységek területei kivételek, ahol télen sokkal alacsonyabb a hőmérséklet. A nyárra a száraz és meleg időjárás jellemző. Felhívjuk figyelmüket arra, hogy nyáron a sivatagi területeken homokvihar veszély előfordulhat.
  Mikor utazzunk Marokkóba? A legideálisabb választás március és május között Marokkóba utazni. A melegebb, zsúfoltabb időszak július és augusztus közé tehető. A Ramadán időszakát javasolt inkább elkerülni, mert ekkor egyes létesítmények zárva tartanak.
  Időeltolódás: -1 óra a magyarországi időhöz képest.
  Közbiztonság: a közbiztonság jó, csak a szokásos elővigyázatosságokra van szükség. Zsebtolvajokkal a zsúfoltabb városrészekben, piacokon érdemes számolni. Jó, ha úti okmányainkról másolatot készítünk és az eredetitől külön helyen tároljuk.
  Közlekedés: Marokkó jó úthálózattal rendelkezik, és jobboldali vezetés van érvényben. A városon belüli közlekedés sokszor tűnhet kaotikusnak. A közlekedési bírságok igen magasak és azokat a helyszínen kell megfizetni.
  Orvosi ellátás: a beutazáshoz semmilyen oltásra nincs szükség. A sürgősségi egészségügyi ellátás ingyenes, de változó színvonalú, a magánkórházak ellátása drágák. Érdemes mindenre kiterjedő utasbiztosítás kötni.
  Szállások: a szállodák nagy része nem éri el az Európában megszokott színvonalát. A történelmi nagy városokban lakhatunk kellemes riádokban (óvárosi palotákban).
  Gasztronómia: Észak-Afrikában a legváltozatosabb, érezhetők a spanyol, francia és szenegáli konyha hatásai. Sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint halat fogyasztanak. Gyakran találkozhatunk bárányból, vagy galambhúsból készült ételekkel, amelyhez tojást, babot, sárgarépát, mandulát, vagy mézet használnak fel. Jellemző a konyhára továbbá az édes és sós ízek keveredése.
  Ételek, amelyeket érdemes megkóstolni, ha Marokkóban járunk:

  • Kuszkusz: a leggyakrabban fogyasztott étel, számos változata ismert. Általában kúpos cserépedényben készítik, birka vagy csirkehússal és sok zöldséggel.
  • Tagine: a speciális edényről kapta a nevét, amelyben főzik. Egytál étel, amely nem más, mint fűszeres paradicsom szószos húsgolyó.
  • Nyárson grillezett hús

  Turista etikett:

  • A hölgyeknek illik jobban elfedniük a testüket. A marokkói hölgyeknek csak az arcuk, a kezük és a lábfejük látszódhat ki. A turistákra természetesen ilyen szigorú szabályok nem vonatkoznak, de ajánljuk, hogy a hölgyek takarják el legalább a vállukat, a mellkasukat és a könyöküket.
  • A bal kezet, mint oly sok arab országban tisztátalannak tartják, ezért étkezések során kerüljük inkább a használatát. Ez az iszlám vallásból ered, ahol a higiéniára nagy hangsúlyt fektetnek.
  • A marokkóiak jobban szeretik az evőeszköz használatnál a kenyérrel való kanalazást.
  • Ne fényképezzünk senkit sem anélkül, hogy előzetesen engedélyt nem kértünk rá.
  • Ha a piacra tévedünk, amely kihagyhatatlan élmény Marokkóban, sose a meghirdetett áron vegyük meg az árut. Mindenképpen alkudni kell, hiszen ez a helyi szokásokhoz tartozik.
  • Ha vendégségbe invitálnak minket, ne utasítsuk vissza a felkínált húst, mert az udvariatlanság.

  Hasznos kifejezések arabul:

  • Hello – mahr-ha-bahn
  • Viszlát – ma-a sa-lah-mah
  • Kérem – min fahd-lik, min fahf-lik-ee
  • Köszönöm – shoo-kran
  • Szívesen – ahf-wen
  • Elnézést – ahf-wen
  • Angol? – in-glee-zee-ya
  • Yes – nah-ahm
  • Nem – lehh