Afrika |

Mauritius


Látogasson el velünk a nászutasok paradicsomába, az Indiai-óceánban megbúvó trópusi álomszigetre. Mauritiuson csodálatosan kristálytiszta tenger, fehér-és aranyszínű homokos tengerpartok, pálmafák és kiváló helyi gasztronómia várja a látogatókat. Akik nem csak strandolással szeretnék eltölteni az idejüket, azok sem fognak csalódni. Ezen a kis szigeten számos kirándulási lehetőség is várja az utasokat, mint szigettúrák, botanikus kertek, nemzeti parkok, vízesések, cukornád-, és teaültetvények. Ne hagyja ki ezt a felejthetetlen élményt, utazzon el velünk erre a parány, egzotikus szigetre!


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Miért érdemes Mauritiusra látogatni?

  • A vulkanikus eredetű trópusi sziget az Indiai-óceán nyugati részén, a Seychelles-szigetektől délre, Madagaszkártól keletre található. Egész éves úti cél kiváló időjárásának köszönhetően.  Mauritius minden megtalálható egy tökéletes, trópusi álomnyaraláshoz. Kristálytiszta tenger, pálmafás, fehér homokos tengerpart, gyönyörű tájak, gazdag élővilág és ínyenc konyha várja a látogatókat. 
  • A sziget partvidékén több mint száz strand található, a hosszú homokos parttól az eldugottabb, romantikus öblökig mindegyiknek megvan a maga különlegessége és szépsége. A tengerpartok többnyire fehér- vagy aranyszínű homokos stradokkal rendelkeznek, a tenger hőmérséklete egész évben kellemes, nyáron eléri a 28 fokot, de télen is maximum 23 fokra hűl le.  
  • Mauritius szigetét hihetetlen korallzátonyok és gazdag tengeri élet veszi körül, amely igazi paradicsom a búvárkodás vagy a snorkelling szerelmesei számára. Körülbelül 50 lélegzetelállító búvárhely található Mauritius partjain, amelyek különböző nehézségűek és mélységűek. Sok búvár kedvence a sziget nyugati partvidékén található Flic en Flac partszakasz.
  • Mauritius a világ egyik legjobb nászutas úticélja. Csodálatos természeti környezete, strandjai, világszínvonalú üdülőhelyei igazi paradicsom a párok számára. A sziget  magas minőségű esküvői szolgáltatásairól is híres, Mauritiuson szimbolikus és hivatalos esküvői ceremóniára is van lehetőség. Számos szálloda kínál esküvői és nászutas csomagokat.
  • Mark Twain amerikai író egykor így fogalmazott a szigeten tett látogatása után: "Először Mauritius teremtett, és ezután a Mennyország, amelyet a szigetről mintáztak". Kétségtelen, hogy Mauritiust sokféleképpen áldotta meg az Anyatermészet. A gyönyörű strandok mellett találunk itt vad vízeséseket, sűrű erdőket, hegyláncokat, egyedülálló vulkanikus képződményeket, teaültetvényeket, cukornádültetvényeket is.
  • Mauritius fővárosa Port Louis, amelyet mindenkinek látnia kell, ha idelátogat. Ez egy virágzó város, teli kultúrával, szórakozással és kiváló éttermekkel. A kikötőben számos jacht és hajó található, amelyekre akár egy kirándulásra is befizethetünk. Port Louis-ban érdemes meglátogatni a Nemzeti Történelmi Múzeumot, amely kicsi volta ellenére, lenyűgöző állatgyűjteménnyel és tengeri állatok másolataival várja a látogatókat. Itt található az egyetlen rekonstruált dodo madár, amelyet igazi csontváz alapján alkottak újra. Ha a természettel és az állatvilággal szeretnénk közelebbi kapcsolatba kerülni, akkor látogassuk meg Port Louis-ban a Pamplemousses Botanikus Kertet. Számos különleges növényfaj található meg itt, több mint 500 faj.
  • A sziget északnyugati részén fekszik a Black River Gorges Nemzeti Park, amely több mint 300 egyedi növényfajnak és 9 egyedi madárfajnak ad otthont Mauritiuson, köztük a rózsaszín galambnak is.
  • Ne hagyjuk ki a La Vanille Reserve krokodil és óriás teknős parkot sem, ha a szigeten járunk. A déli partvidék központjában helyezkedik el és 2000 krokodil, valamint 1000 óriás teknős él itt banánfák, bambuszfák és pálmafák között.
  • Látogassuk meg a Mauritius Szórakoztató és Vízi parkot. Itt mindenki megtalálhatja a maga számára leginkább szórakoztató időtöltést. Kedvünkre válogathatunk az izgalmasnál izgalmasabb vízi csúszdák közül. 
  • Grand Bassom egy tó, amely a tengerszint felett 1800 lábbal található a hegyekben. Ez a legszentebb hindu hely a szigeten, ahol egy templom is található Shiva emlékére. A helyiek úgy gondolják, hogy a Ganges szent vizével töltötték fel a tavat és sokan zarándokutat tesznek ide.
  • Nézzük meg a Chamarel vízesést, amely több mint 100 méterről zuhan le. Mellette található a Hétszínű Föld, a különböző színekben pompázó homokdűnék: piros, barna, lila, zöld, kék, bordó és sárga váltja egymást. A színes vidéket gyönyörű erdő veszi körbe. 


  Látnivalók Mauritiuson (forrás: Lonelyplanet):

  1. Île aux Aigrettes, ismert ökoturisztikai célpont, 26 hektáros természeti rezervátum egy szigeten
  2. Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanikus Kert, Pamplemousses
  3. Nemzeti Történelmi Múzeum, Mahébourg
  4. Vallée de Ferney, rezervátum, amely egy 400 éves erdőben található
  5. Eureka, történelmi épület Mokában
  6. St Aubin, történelmi épület a sziget déli oldalán
  7. Blue Penny Museum, Port Louis
  8. François Leguat Reserve, Rodrigues

   

  UNESCO világörökségi értékek Mauritiuson:

  • Aapravasi Ghat (kulturális/2006)
  • Le Morne kultúrtáj (kulturális/2008)

  Terület: 2040 km². (46-szor kisebb Magyarországnál).
  Népesség: 1,2 millió fő (Magyarország népességének nyolcada).
  Államforma: köztársaság.
  Főváros: Port Louis (150 ezer lakos, 8400 km-re Budapesttől).
  Országhívószám: +230.
  Pénznem: a hivatalos pénznem a mauritiusi rúpia (MUR). 1 rúpia 7.5 forint (2021.február).
  Az aktuális árfolyam itt található.
  Hivatalos nyelv: angol, francia.
  Beszélt nyelvek: angol, francia, kreol.

   

  Árak: a hazaihoz képest magasabb árszínvonallal találkozunk, hiszen az országba mindent légi, vagy vízi úton importálnak. Minden európai árucikket meg tudunk venni az üzletekben. A kisebb üzletekben lehetséges alkudni az árból, azonban ezt a szupermarketekben nem tehetjük meg. Eurót, amerikai dollárt, angol fontot helyi pénznemre tudunk váltani. Elsősorban dollárt ajánlott vinni magunkkal, mert azt váltják a legjobb árfolyamon. Számos ATM is található a szigeten, amik helyi pénzt, rúpiát adnak ki.
  A bankkártyát a legtöbb étteremben és nagyobb boltokban elfogadják, azonban készpénzben csak rúpiával lehet fizetni.
  Beutazási feltételek: három hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén vízummentesen tudunk Mauritiusra utazni. Mauritiusra való belépéskor az útlevélnek hazaérkezésig kell érvényesnek lennie, és legalább két üres oldalt kell tartalmaznia. Emellett a következőket kérhetik még: visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy; visszaigazolt szállásfoglalás; jogosultság a származási/tartózkodási hely szerinti országba történő belépésre; a tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételek igazolása (100 USD/nap). 
  Diplomáciai képviselet: a szigeten nincsen nagykövetség, sem konzulátus, csak tiszteletbeli konzul van kinevezve. A tiszteletbeli konzul Tiborcz László, elérhetőségei:

  • Cím: 144 Avenue Des Espadons, Morc. De Chazal, Albion
  • Előhívó: 230
  • Telefon: 5250 8013 (mobil), 238 3690, 233 1300 (iroda)
  • Fax: 233 4092
  • E-mail: laszlo.tiborcz@transinvest.mu
  • Ügyfélfogadási idő: H, K, CS: 09:30 – 14:30; SZ, P: 09:30 - 12:00

  Éghajlat: két évszak jellemző: tél és nyár, valamint az éghajlatot is két szó jellemzi: párás és meleg. A nyár októbertől márciusig tart, míg a tél áprilistól szeptemberig. Mauritius egész évben látogatható. A legmelegebb hónapokban a hőmérséklet 30 °C körül mozog, éjszaka kellemes 20°C -22°C uralkodik. Télen, ami júliustól szeptemberig tart, nap közben 25°C, éjjel 16°C -18°C -ra lehet számítani. Mauritiuson télen is meleg van, a szigeten a hőmérséklet soha nem csökken 16 fok alá. Télen érdemesebb a nyugati partot célpontként választani, mivel ekkor kb. 5 fokkal melegebb van. 
  Mikor érdemes Mauritiusra utazni? Mauritius egész éves úti cél. Strandolni a legideálisabb november és december között, mivel ilyenkor a legmelegebb az időjárás, valamint január és február között is hasonló időjárás tapasztalható. A turisztikai főszezon november és március közé tehető, amikor az európai turisták a melegebb éghajlatra vágynak. Szeptember és március között a legszárazabb az időjárás. Sokak szerint márciusban-áprilisban a legjobb Mauritiusra utazni. Ez az időszak inkább azoknak kedvez, akik kirándulni szeretnének.
  Időeltolódás: +2 óra a magyarországi időhöz képest.
  Közbiztonság: a szokásos elővigyázatosság szükséges: fokozottan ügyeljünk értéktárgyainkra főként a kiemelt turista desztinációkban, javasolt az értéket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) a széfben tárolni. Érdemes az útlevelünkről csak a másolatot magunknál tartani.
  Közlekedés: BALOLDALI. A szigeten tudunk autót, illetve motorkerékpárt is bérelni. Az utak állapota jó, azonban kis időbe telik hozzászokni a helyi közlekedési morálhoz. A buszközlekedés nem rossz színvonalú, azonban lassú. Ha busszal szeretnénk utazni, akkor a megállóban kel leinteni a buszt, valamint érdemes előre megállapodni abban, hogy meddig szeretnénk utazni. Ha taxival szeretnénk közlekedni, ami bizonyos esetekben megegyezhet a bérelt autó árával, akkor egyezzünk meg előre a viteldíjban.
  Orvosi ellátás: Maláriaveszély nincs. A kórházak jó színvonalúak, de drágák, ezért ajánlott mindenre kiterjedő betegség- és balesetbiztosítást kötni. A nagyobb szállodákban van orvosi ellátás, azonban magas költségekkel járhat. Aki sárgalázzal fertőzött területről érkezik, attól kérik a sárgalázoltás meglétét igazoló könyvet. Javasoljuk csak a palackozott víz fogyasztását!
  Utazás: repülővel Londonon keresztül a British Airways járataival (hátránya, hogy repülőteret kell váltani), vagy az Air France járataival.
  Szállás: Mauritius egy exkluzív egzotikus úti cél, világszínvonalú szállodákkal, amelyek kiváló szolgáltatásokat és létesítményeket kínálnak gyönyörű környezetben. A kedvező árú szálláshelyek kínálata is növekszik, így mondhatjuk, hogy minden ízlésnek és költségvetésnek  találhatunk megfelelő szállást. A tengerparton elhelyezkedő 4-5 csillagos szállodák számos prémium szolgáltatást nyújtanak, például spa részleg, golfpálya, ínyenc éttermek, medencék és inasszolgálat is a vendégek rendelkezésére áll. A sziget háromcsillagos szállodái is jó minőségűek, ezeknél is gyakori a wellness részleg, a játszóház és a medencék. A kisebb vendégházak és panziók kevesebb szolgáltatással rendelkeznek, de családias hangulatúak. Önálló tengerparti villák is foglalhatók.
  Mit vigyünk magunkkal? Ajánlott szúnyogirtó krémet/spayt vinni magunkkal, úszószandált a koralltörmelékek ellen, valamilyen fejfedőt, napvédő krémet, elemlámpát.
  Gasztronómia: az indiai, kínai, francia és kreol konyha keveredése jellemző. A kínálatban sokszor szerepel a hal és a csirke, azonban disznó- és marhahússal ritkán találkozni. Jellemző a bagett és a fehérkenyér, valamint számtalan zöldség található a választékban.

  Ételek, amelyeket érdemes kipróbálni:

  • Halim – csípős bárányleves
  • Rougaille – paradicsom alapú szósz, aminek számos variációja létezik. Ízesítéséhez gyömbért, chilit, koriandert, currylevelet, hagymát, fokhagymát, kakukkfüvet használnak. Az elkészült alapszószhoz bármit hozzáadhatunk: halat, húst, tengergyümölcseit vagy zöldségeket. Rizzsel és friss salátával tálalják.
  • Daube de poulet - mauritiusi sültcsirke
  • Farata – az indiai paratha mauritiusi változata. Lisztből, vízből és olajból készült, serpenyőben sült tészta, amit curryvel vagy chutneyval tálalnak.
  • Hakkien – kínai tavaszi tekercshez hasonló, a töltelékbe kerülhet sertéshús, garnélarák vagy csirkehús. Chilis, fokhagymás mártással vagy chutneyval szolgálják fel.