Afrika |

Namíbia


Az Atlanti-óceán partjainál fekvő mintegy kilenc Magyarországnyi Namíbia a talányok és a csodák országa. Az amúgy sivatagos ország tengerparti sávját a Benguela tengeráramlás hűti az északi tengerekéhez fogható hőméréskletűre, míg a partoktól 50 km-re már minden nedves, hideg párát felemészt a Namib-sivatag napsütése. Itt a látóhatárt csak emberi képességeink végessége határozza meg és a kietlennek tűnő sivatagban a szemfüles utazó megismerheti földünk túlélőit, a tengerparti párával táplálkozó több száz éves sivatagi növényeket.
Namíbia hegyvidékén több helyen is ritka állapotban megmaradt busman rajzokat találhatunk, míg északi részén a Himba törzs lakóival ismerkedhetünk.
Ha viszont valaki csupán vadlesre érkezik ebbe az országba, várja őt a vadbőségéről híres Etosha Nemzeti Park, vagy továbbutazva betekintést nyerhet a Kaprivi sáv vizes élőhelyeinek állatvilágába.
Miért érdemes Namíbiába utazni:

 • Namíbia biztonságos ország, ahol az angol nyelvet széles körben beszélik, valamint „Afrika kezdőknek” elnevezéssel is gyakran illetik, ezért tökéletes kiindulópont Afrika felfedezéséhez.
 • Látogassunk el egy himba faluba, ahol beleshetünk a legismertebb afrikai törzs életébe. A himba törzs egy félnomád pásztornép Afrikában, akiknek sikerült megőrizniük eredeti életmódjukat. A törzs női tagjainak jellegzetes vörös árnyalatú bőre és haja van, amit okker, zsír és növényi anyagok keverékéből előállított kenőccsel érnek el. A Himba szépség eszményét a föld narancssárga és piros fénye ihlette, ami az afrikai kontinenssel azonos.
 • Érdemes megtapasztalni egy szafari túrát, ahol az autóból zavartalanul gyönyörködhetünk Afrika természeti szépségében és vadvilágában. Lenyűgöző szafari célpont az Etosha Nemzeti Park, a világ egyik legjobb vadleső helye, ahol számos állatot kaphatunk lencsevégre: oroszlánnal, orrszarvúval, elefánttal, leopárddal, zsiráffal és antiloppal is találkozhatunk.
 • Az Okaukuejo-i tábor különlegessége a megvilágított itató, ahol az állatok éjszaka gyülekeznek inni. Helyezzük kényelembe magunkat, és nézzük, ahogy az orrszarvúak, az oroszlánok, az elefántok és az antilopok isznak a medencéből - gyakran ugyanabban az időben. Úgy érezzük magunkat, mintha a való életben néznénk a National Geographic dokumentumfilmét.
 • Kirándulók és hegymászók kedvelt célpontja a Spitzkoppe-hegység, különleges sziklaformációi és lenyűgöző völgyei miatt. Itt több ezer éves sziklarajzokat is láthatunk.
 • A Namib-sivatag az Atlanti-óceán partvidékén terül el, itt találhatóak a világ legnagyobb homokdűnéi. A part menti sivatagi részt 1971-ben nemzeti parkká nyilvánították, amely a Csontváz-part elnevezést kapta, ugyanis a nemzeti park homokdűnéi között hatalmas állatok csontvázai és rég elfeledett hajók roncsai bújnak meg. Fedezzük fel ezt a rejtélyes területet, ahol a homokdűnék és szél seperte síkságok végtelennek tűnő látképet csak bálnacsontok, és több ezer hajó maradványa töri meg. Ezen a területen található az egyik legnagyobb fókakolónia is. November és decemberben láthatjuk a teljes kolóniát, amikor 100,000 fóka gyűlik össze a parton.
 • Nézzünk szét Okahandja kézműves piacán, ahol valódi namíbiai ajándéktárgyakat vásárolhatunk szeretteinknek.
 • Gyönyörködjünk Namíbia varázslatos csillagos egében. Namíbia bolygónk egyik legjobb helyszíne a csillagnézéshez, tiszta, sötét égboltjával, és fényszennyezés mentes területével, nemhiába, a csillagászok kedvelt célpontja.
 • Álljunk meg a Walwis-öbölben, ahol flamingókat és számos vándorló madarat, beleértve pelikánokat is láthatunk.
 • Megmászhatunk magas homokdűnéket, ahol gyönyörködhetünk a kilátásban. Népszerű a Dune 45 nevezetű homokdűne, ahol 85 méter magasságban csodálhatjuk meg a napfelkeltét vagy a napnyugtát.  
 • Látogassunk el Namíbia szellemvárosába, Kolmanskopba. Manapság a Kolmanskop egy múzeum, idegenforgalmi látványosság és fotós paradicsom félelmetes, elhagyatott épületekkel.
 • Deadvlei, a halott mocsár kedvelt fotóhelyszín. A kiszáradt tó hófehér, sós medre, a több ezer éve elszáradt fekete fák valamint a narancsszínű homok és a mélykék ég kontrasztja miatt Namíbia egyik legfényképezettebb területe. 
   

A legnépszerűbb látnivalók Namíbiában (forrás: Tripadvisor): 

 1. Sossusvlei vöröses színű homokdűnéi 
 2. Namib-Naukluft Nemzeti Park
 3. Namíb-sivatag
 4. Spitzkoppe hegy
 5. Etosha Nemzeti Park
 6. Kolmanskop szellemváros
 7. Epupa vízesés
 8. Damara Living Museum, hagyományőrző falu
 9. Deadvlei
 10. Okaukuejo waterhole
   

UNESCO világörökségi listán szereplő értékek:

 • Twyfelfontein (kulturális/2007)
 • Dél-namíbi erg (dűnetenger) (kulturális/2013)
   

Terület: 825 418 km² (majdnem kilencszer akkora, mint Magyarország).  
Népesség: 2 millió.
Államforma: köztársaság.
Főváros: Windhoek (325 ezer fő lakos, 7700 kilométerre Budapesttől).
Országhívószám: +264.
Pénznem: namíbiai dollár (NAD). 1 NAD = 19.11 forint (2019. november). A namíbiai dollár általában követi a dél-afrikai rand (ZAR) árfolyamát.
Aktuális árfolyam itt található. 
Hivatalos nyelv: angol. 
Beszélt nyelvek: angol, és általánosan elterjedt a német és afrikaans nyelv használata is.

 

Árak: a nyugat-európaihoz hasonló árakkal számolhatunk. Namíbiai dollárt nem lehet Magyarországon váltani. Érdemes eurót vagy dollárt vinni. A legtöbb városban találunk ATM-eket, pénzváltókat, bankokat, míg a vidéki szállodák, lodge-ok sokszor nem fogadnak el kártyás fizetést. Fontos, hogy a benzinkutaknál csak készpénzzel lehet fizetni.
Beutazási feltételek: magyar állampolgár vízum birtokában utazhat be Namíbiába, melyet Namíbia bécsi nagykövetségén kell a kiutazás előtt kérelmezni. (1190 Bécs, Zuckerkandlgasse 2., e-mail: nam.emb.vienna@speed.at, www.embnamibia.at). Az útlevélnek legalább hat hónappal a beutazást követően még érvényesnek kell lennie, és legalább egy üres oldalt kell tartalmaznia.
Egészségügy: Namíbiában kötelező oltás nincs. Az ország északi területein (Kaprivi-sáv, Etosha Nemzeti Park északi területei) az esős évszakban malária elleni védekezés ajánlott. Érdemes utazás előtt oltóközpontot felkeresni a javasolt oltásokkal kapcsolatban.
Diplomáciai képviselet: Namíbiában magyar konzulátus nincs. Felügyelő képviselet: Pretoria, Dél-Afrikai Köztársaság. A tiszteletbeli konzul Trepper György, 8 Scorpio Street, Dorado Park Ext 1, Windhoek, tel: 00264-81-124-7493.
Éghajlat: az országban a napsütéses napok száma évi 300 felett van. Télen (májustól októberig) a nappali hőmérséklet 25°C körüli, de az éjszakai órákban kifejezetten hűvös időre kell készülni. A nyári időszakban igen meleg időre kell készülni. Ilyenkor számíthatunk hirtelen jött rövidebb esőzésekre is.
Mikor érdemes Namíbiába utazni? Namíbiában a nyár október végétől április végéig tart, ez egyben a legesősebb és legforróbb időszak is, a hőmérséklet meghaladhatja a 30 fokot. Ebben az időszakban lehet a legtöbb újszülött állatot látni, és madárleshez is a december és március közötti időszak a legtökéletesebb. Áprilisban és májusban a legkellemesebb a klíma, ilyenkor zöld tájakban is gyönyörkedhetünk. Safari látogatáshoz a májustól októberig tartó időszak a legjobb, mert ilyenkor kisebb a növényzet, és az állatvilág a víznyerő helyeknél gyülekezik, ahol könnyebben lencsevégre kaphatjuk őket. A főszezon júliustól októberig tart.
Időeltolódás: a magyaroszági nyári időszámítás ideje alatt nincs időeltolódás. A magyarországi téli időszámítás idején +1 óra.
Közbiztonság: az országban jó a közbiztonság. Csak a szokásos elővigyázatossággal kell eljárni.
Közlekedés: BALOLDALI. Az autóbérléshez min. 5 évig érvényes vezetői engedélyre és dombornyomású bankkártyára van szükség. Az országban sok az aszfalt nélküli földút, melyek minősége a legtöbb esetben kielégítő. Az aszfaltozott autóutakon a megengedett sebesség 120 km/óra, az aszfalt nélküli főutakon 100 km/óra, míg a városokban 60 km/óra.
Orvosi ellátás: az egészségügyi ellátás a városi magánkórházakban nagyon jó, a vidéki körzetekben kevésbé hozzáférhető. Célszerű az utazás előtt teljes körű baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást kötni, mivel a jó minőségű kórházi ellátás nagyon drága.
Szállások: az Európában megszokott színvonalú szállásokat és szolgáltatásokat találunk az országban. A szobák minősége kiszámítható, mindig kategóriának megfelelő, a kiszolgálás minősége sok esetben meghaladja az európai átlagot.
Turista etikett: a nők számára ajánlott a visszagofott öltözködés, érdemes kerülni a túl szűk és sokat mutató ruhadarabokat, mivel a helyiek ezt tiszteletlenségnek, illetlenségnek tekintik.
Gasztronómia: Az ország híres vadhúsairól, különösen kudut, nyársas antilopot, bölényt, struccot, zebrát, gazellát valamint ritkán zsiráfot is fogyasztanak. Emellett természetesen népszerűek a bárányból, csirkéből, sertéshúsból vagy marhahúsból készült fogások is. A tenger gyümölcsei kiválóak, a halak szintén népszerűek a vacsoraasztalon, mivel Namíbia a dél-afrikai nemzetek egyik vezető exportőre.

 • Potje: Pörkölthöz hasonló étel, amelyet hagyományos háromlábú öntöttvas edényben főznek meg tűz felett, 3-4 óra alatt.
 • Biltong szárított hús: általában marhahúsból készül, de előfordul antilop, gnú vagy strucc húsból is.
 • Kapana: népszerű street food, grillezett húsok.
 • Mopane Warms: hernyófajta, különböző elkészítési módok: ropogós snackek, hagyományos pörkölés, potje-ban főzve, ropogósra sütve.
 • Oshiwambo Stew: spenótból és marhahúsból készült pörkölt.
 • Mielie Pap: kása kukoricadarából, vízből és olajból.

Tursta etikett

 • A nők számára ajánlott a visszafogott öltözködés, érdemes kerülni a túl szűk és sokat mutató ruhadarabokat, mivel a helyiek ezt tiszteletlenségnek, illetlenségnek tekintik.
 • Étteremben 10% borravalót illendő adni, az idegenvezetőnek 100 namíbia dollárt, 10 namíbiai dollárt pedig a hordároknak. A taxisofőröknek nem szükséges borravalót adni.
 • Ha a taxinak nincs méterórája, egyezzünk meg egy árban, mielőtt elindulunk.