Afrika |

Namíbia


Az Atlanti-óceán partjainál fekvő mintegy kilenc Magyarországnyi Namíbia a talányok és a csodák országa. Az amúgy sivatagos ország tengerparti sávját a Benguela tengeráramlás hűti az északi tengerekéhez fogható hőméréskletűre, míg a partoktól 50 km-re már minden nedves, hideg párát felemészt a Namib-sivatag napsütése. Itt a látóhatárt csak emberi képességeink végessége határozza meg és a kietlennek tűnő sivatagban a szemfüles utazó megismerheti földünk túlélőit, a tengerparti párával táplálkozó több száz éves sivatagi növényeket.
Namíbia hegyvidékén több helyen is ritka állapotban megmaradt busman rajzokat találhatunk, míg északi részén a Himba törzs lakóival ismerkedhetünk.
Ha viszont valaki csupán vadlesre érkezik ebbe az országba, várja őt a vadbőségéről híres Etosha Nemzeti Park, vagy továbbutazva betekintést nyerhet a Kaprivi sáv vizes élőhelyeinek állatvilágába.


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Miért érdemes Namíbiába utazni:

  • Namíbia biztonságos ország, ahol az angol nyelvet széles körben beszélik, valamint „Afrika kezdőknek” elnevezéssel is gyakran illetik, ezért tökéletes kiindulópont Afrika felfedezéséhez.
  • Látogassunk el egy himba faluba, ahol beleshetünk a legismertebb afrikai törzs életébe. A himba törzs egy félnomád pásztornép Afrikában, akiknek sikerült megőrizniük eredeti életmódjukat. A törzs női tagjainak jellegzetes vörös árnyalatú bőre és haja van, amit okker, zsír és növényi anyagok keverékéből előállított kenőccsel érnek el. A Himba szépség eszményét a föld narancssárga és piros fénye ihlette, ami az afrikai kontinenssel azonos.
  • Érdemes megtapasztalni egy szafari túrát, ahol az autóból zavartalanul gyönyörködhetünk Afrika természeti szépségében és vadvilágában. Lenyűgöző szafari célpont az Etosha Nemzeti Park, a világ egyik legjobb vadleső helye, ahol számos állatot kaphatunk lencsevégre: oroszlánnal, orrszarvúval, elefánttal, leopárddal, zsiráffal és antiloppal is találkozhatunk.
  • Az Okaukuejo-i tábor különlegessége a megvilágított itató, ahol az állatok éjszaka gyülekeznek inni. Helyezzük kényelembe magunkat, és nézzük, ahogy az orrszarvúak, az oroszlánok, az elefántok és az antilopok isznak a medencéből - gyakran ugyanabban az időben. Úgy érezzük magunkat, mintha a való életben néznénk a National Geographic dokumentumfilmét.
  • Kirándulók és hegymászók kedvelt célpontja a Spitzkoppe-hegység, különleges sziklaformációi és lenyűgöző völgyei miatt. Itt több ezer éves sziklarajzokat is láthatunk.
  • A Namib-sivatag az Atlanti-óceán partvidékén terül el, itt találhatóak a világ legnagyobb homokdűnéi. A part menti sivatagi részt 1971-ben nemzeti parkká nyilvánították, amely a Csontváz-part elnevezést kapta, ugyanis a nemzeti park homokdűnéi között hatalmas állatok csontvázai és rég elfeledett hajók roncsai bújnak meg. Fedezzük fel ezt a rejtélyes területet, ahol a homokdűnék és szél seperte síkságok végtelennek tűnő látképet csak bálnacsontok, és több ezer hajó maradványa töri meg. Ezen a területen található az egyik legnagyobb fókakolónia is. November és decemberben láthatjuk a teljes kolóniát, amikor 100,000 fóka gyűlik össze a parton.
  • Nézzünk szét Okahandja kézműves piacán, ahol valódi namíbiai ajándéktárgyakat vásárolhatunk szeretteinknek.
  • Gyönyörködjünk Namíbia varázslatos csillagos egében. Namíbia bolygónk egyik legjobb helyszíne a csillagnézéshez, tiszta, sötét égboltjával, és fényszennyezés mentes területével, nemhiába, a csillagászok kedvelt célpontja.
  • Álljunk meg a Walwis-öbölben, ahol flamingókat és számos vándorló madarat, beleértve pelikánokat is láthatunk.
  • Megmászhatunk magas homokdűnéket, ahol gyönyörködhetünk a kilátásban. Népszerű a Dune 45 nevezetű homokdűne, ahol 85 méter magasságban csodálhatjuk meg a napfelkeltét vagy a napnyugtát.  
  • Látogassunk el Namíbia szellemvárosába, Kolmanskopba. Manapság a Kolmanskop egy múzeum, idegenforgalmi látványosság és fotós paradicsom félelmetes, elhagyatott épületekkel.
  • Deadvlei, a halott mocsár kedvelt fotóhelyszín. A kiszáradt tó hófehér, sós medre, a több ezer éve elszáradt fekete fák valamint a narancsszínű homok és a mélykék ég kontrasztja miatt Namíbia egyik legfényképezettebb területe. 
    

  A legnépszerűbb látnivalók Namíbiában (forrás: Tripadvisor): 

  1. Sossusvlei vöröses színű homokdűnéi 
  2. Namib-Naukluft Nemzeti Park
  3. Namíb-sivatag
  4. Spitzkoppe hegy
  5. Etosha Nemzeti Park
  6. Kolmanskop szellemváros
  7. Epupa vízesés
  8. Damara Living Museum, hagyományőrző falu
  9. Deadvlei
  10. Okaukuejo waterhole
    

  UNESCO világörökségi listán szereplő értékek:

  • Twyfelfontein (kulturális/2007)
  • Dél-namíbi erg (dűnetenger) (kulturális/2013)
    

  Terület: 825 418 km² (majdnem kilencszer akkora, mint Magyarország).  
  Népesség: 2 millió.
  Államforma: köztársaság.
  Főváros: Windhoek (325 ezer fő lakos, 7700 kilométerre Budapesttől).
  Országhívószám: +264.
  Pénznem: namíbiai dollár (NAD). 1 NAD = 20 forint (2021. január). A namíbiai dollár általában követi a dél-afrikai rand (ZAR) árfolyamát.
  Aktuális árfolyam itt található. 
  Hivatalos nyelv: angol. 
  Beszélt nyelvek: angol, és általánosan elterjedt a német és afrikaans nyelv használata is.

   

  Árak: a nyugat-európaihoz hasonló árakkal számolhatunk. Namíbiai dollárt nem lehet Magyarországon váltani. Érdemes eurót vagy dollárt vinni. A legtöbb városban találunk ATM-eket, pénzváltókat, bankokat, míg a vidéki szállodák, lodge-ok sokszor nem fogadnak el kártyás fizetést. Fontos, hogy a benzinkutaknál csak készpénzzel lehet fizetni. Egy főétel kedvező árú étteremben 120 NAD, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 475 NAD, egy szendvics 75 NAD, egy korsó helyi csapolt sört 20, egy üveg import sört 20, egy kapucsínót 24, egy üveg vizet 9, egy üdítőt 11 NAD-ért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 20 NAD 1 liter tej, 11 NAD fél kg kenyér, 28 NAD 1 kg alma, 26 NAD 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 14 NAD, egy üveg sör 18 NAD, egy üveg bor 75 NAD. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 12 NAD, taxizni 12 NAD-ért tudunk kilóméterenként.
  Beutazási feltételek: magyar állampolgár vízum birtokában utazhat be Namíbiába, melyet Namíbia bécsi nagykövetségén kell a kiutazás előtt kérelmezni. (1190 Bécs, Zuckerkandlgasse 2., e-mail: nam.emb.vienna@speed.at, www.embnamibia.at). Az útlevélnek legalább hat hónappal a beutazást követően még érvényesnek kell lennie, és legalább egy üres oldalt kell tartalmaznia.
  Egészségügy: Namíbiában kötelező oltás nincs. Az ország északi területein (Kaprivi-sáv, Etosha Nemzeti Park északi területei) az esős évszakban malária elleni védekezés ajánlott. Érdemes utazás előtt oltóközpontot felkeresni a javasolt oltásokkal kapcsolatban.
  Diplomáciai képviselet: Namíbiában magyar konzulátus nincs. Felügyelő képviselet: Pretoria, Dél-Afrikai Köztársaság. A tiszteletbeli konzul Trepper György, 8 Scorpio Street, Dorado Park Ext 1, Windhoek, tel: 00264-81-124-7493.
  Éghajlat: az országban a napsütéses napok száma évi 300 felett van. Télen (májustól októberig) a nappali hőmérséklet 25°C körüli, de az éjszakai órákban kifejezetten hűvös időre kell készülni. A nyári időszakban igen meleg időre kell készülni. Ilyenkor számíthatunk hirtelen jött rövidebb esőzésekre is.
  Mikor érdemes Namíbiába utazni? Namíbiában a nyár október végétől április végéig tart, ez egyben a legesősebb és legforróbb időszak is, a hőmérséklet meghaladhatja a 30 fokot. Ebben az időszakban lehet a legtöbb újszülött állatot látni, és madárleshez is a december és március közötti időszak a legtökéletesebb. Áprilisban és májusban a legkellemesebb a klíma, ilyenkor zöld tájakban is gyönyörkedhetünk. Safari látogatáshoz a májustól októberig tartó időszak a legjobb, mert ilyenkor kisebb a növényzet, és az állatvilág a víznyerő helyeknél gyülekezik, ahol könnyebben lencsevégre kaphatjuk őket. A főszezon júliustól októberig tart.
  Időeltolódás: a magyaroszági nyári időszámítás ideje alatt nincs időeltolódás. A magyarországi téli időszámítás idején +1 óra.
  Közbiztonság: az országban jó a közbiztonság. Csak a szokásos elővigyázatossággal kell eljárni.
  Közlekedés: BALOLDALI. Az autóbérléshez min. 5 évig érvényes vezetői engedélyre és dombornyomású bankkártyára van szükség. Az országban sok az aszfalt nélküli földút, melyek minősége a legtöbb esetben kielégítő. Az aszfaltozott autóutakon a megengedett sebesség 120 km/óra, az aszfalt nélküli főutakon 100 km/óra, míg a városokban 60 km/óra.
  Orvosi ellátás: az egészségügyi ellátás a városi magánkórházakban nagyon jó, a vidéki körzetekben kevésbé hozzáférhető. Célszerű az utazás előtt teljes körű baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást kötni, mivel a jó minőségű kórházi ellátás nagyon drága.
  Szállások: az Európában megszokott színvonalú szállásokat és szolgáltatásokat találunk az országban. A szobák minősége kiszámítható, mindig kategóriának megfelelő, a kiszolgálás minősége sok esetben meghaladja az európai átlagot.
  Turista etikett: a nők számára ajánlott a visszagofott öltözködés, érdemes kerülni a túl szűk és sokat mutató ruhadarabokat, mivel a helyiek ezt tiszteletlenségnek, illetlenségnek tekintik.
  Gasztronómia: Az ország híres vadhúsairól, különösen kudut, nyársas antilopot, bölényt, struccot, zebrát, gazellát valamint ritkán zsiráfot is fogyasztanak. Emellett természetesen népszerűek a bárányból, csirkéből, sertéshúsból vagy marhahúsból készült fogások is. A tenger gyümölcsei kiválóak, a halak szintén népszerűek a vacsoraasztalon, mivel Namíbia a dél-afrikai nemzetek egyik vezető exportőre.

  • Potje: Pörkölthöz hasonló étel, amelyet hagyományos háromlábú öntöttvas edényben főznek meg tűz felett, 3-4 óra alatt.
  • Biltong szárított hús: általában marhahúsból készül, de előfordul antilop, gnú vagy strucc húsból is.
  • Kapana: népszerű street food, grillezett húsok.
  • Mopane Warms: hernyófajta, különböző elkészítési módok: ropogós snackek, hagyományos pörkölés, potje-ban főzve, ropogósra sütve.
  • Oshiwambo Stew: spenótból és marhahúsból készült pörkölt.
  • Mielie Pap: kása kukoricadarából, vízből és olajból.

  Tursta etikett

  • A nők számára ajánlott a visszafogott öltözködés, érdemes kerülni a túl szűk és sokat mutató ruhadarabokat, mivel a helyiek ezt tiszteletlenségnek, illetlenségnek tekintik.
  • Étteremben 10% borravalót illendő adni, az idegenvezetőnek 100 namíbia dollárt, 10 namíbiai dollárt pedig a hordároknak. A taxisofőröknek nem szükséges borravalót adni.
  • Ha a taxinak nincs méterórája, egyezzünk meg egy árban, mielőtt elindulunk.