Afrika |

Tanzánia


Tanzánia a világ egyik legkedveltebb és legcsodálatosabb szafari célállomása. Lenyűgöző tájak, bájos ősi városok, régészeti lelőhelyek, elképesztő vadvilág, szafari kalandok és idilli szigetek várják az ide látogatókat.  A Kilimandzsáró, Afrika legmagasabb hegyének megmászása meglepően egyszerű, és Afrika tetején állva felejthetetlen táj tárul elénk. Szemtanúi lehetünk a Nagy Migrációnak Serengeti északi részén, ahol gnúk, zebrák, elefántok százezrei vándorolnak, belepillanthatunk a maszájok hétköznapi életébe, majd Zanzibáron, egy nyugodt tengerparti tölthetjük el vakációnk hátralévő részét.


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Miért érdemes Tanzániába utazni:

  • Tanzánia tökéletes választás, ha kalandos utazásra vágyunk, idilli, képeslapszerű tengerpartra, gazdag kultúrára, nagyvadakra és barátságos helyiekre.
  • Tanzánia a világ egyik legkedveltebb és legcsodálatosabb szafari célállomása. A Nagy Ötös, vagyis az öt afrikai nagyvad fellelhető: elefánt, orrszarvú, kafferbivaly, oroszlán és leopárd. Érdemes megtapasztalni egy szafari túrát, ahol az autóból zavartalanul gyönyörködhetünk Afrika természeti szépségében és vadvilágában.
  • Tanzánia 14 nemzeti parkja közül kettő az UNESCO Világörökség részeként nyilvántartott. A Serengeti Nemzeti Park lenyűgöző szafari célpont, ugyanis az állatok az esős és száraz időszak váltakozásakor a nemzeti parkon keresztül vándorolnak át Kenyába. Ilyenkor gnúkat, gazellákat, zebrákat, oroszlánokat, kafferbivalyokat láthatunk. Ngorongoro kráter ugyancsak népszerű nemzeti park, talaja gazdag vízforrásokban, így rengeteg víziló és rózsaszín flamingó otthona.
  • Élvezzük Zanzibár szigetén a végtelen homokos tengerpartot vagy szálljunk vízre egy hagyományos dhow hajón. Zanzibár víz alatti élővilága igen látványos, számtalan színes halban és tengericsillagban gyönyörködhetünk. Leghíresebb snorkelling helyszín a Mnemba-sziget, ugyanis itt rendkívül ritka vízi élőlényeket láthatunk, mint például csupaszkopoltyú csigákat.
  • Tanzániában található Afrika legmagasabb csúcsa, a Kilimanjaro, mely egy alvó vulkán. Buja esőerdőkön, alpoki sivatagon és gleccsereken keresztül túrázhatunk. Kevésbé kalandvágyóak számára rengeteg más alternatív útvonal is rendelkezésre áll, melyek még gyermekekkel is teljesíthetőek. Megtekinthetjük a gazdag állatvilágot, beleértve a kék majmokat, valamint az egzotikus madár és növényvilágot.
  • Vegyünk részt egy főzőtanfolyamon, ahol megismerhetjük a hagyományos és egzotikus szuahéli ételeket, amelyeket aztán otthonunkban is elkészíthetünk. 
  • Kizimkazi környékén szinte biztosan láthatunk delfineket.
  • Érdemes ellátogatni Forodhani éjszakai piacára, ahol kiváló ízeket élvezhetünk, grillezett halakat, húsokat és zöldségeket, valamint a tenger gyümölcsei variációk egyszerűen végtelenek.
  • Tanzánia az otthona a legnagyobb szárazföldi ízeltlábú állatnak, a fél méteres, gigantikus kókuszráknak.
  • Vadmacska imádóknak kihagyhatatlan a Cheetah’s Rock, amely otthona a mentett vadaknak; párducok, fehér oroszlánok és zebrák élnek itt.  Beléphetünk a fiatal állatok házába, megsimogathatjuk őket, illetve láthatjuk az állatok erőszak nélküli edzésének módszereit. A teljesen kifejlett állatok biztonsági korlátok mögött tekinthetőek meg.
  • Bárhova is látogatunk Tanzániában, bőven van lehetőség arra, hogy megismerkedjünk az ország népével és kultúrájával. Ismerjük meg a vörösbe öltözött maszáj harcosokat vagy időzzünk a fél-nomád barabaig néppel a Mt Hanang közelében. Tapasztaljuk meg a helyiek vendéglátását és a hagyományos táncuk ritmusát.
    

  A legnépszerűbb látnivalók Tanzániában (forrás: Tripadvisor): 

  1. Cheetah’s Rock állatkert, Zanzibár
  2. Serengeti Nemzeti Park, Arusha
  3. Kilimanjaro hegy
  4. Ngorongoro Kráter Természetvédelmi Terület
  5. Tarangire Nemzeti Park
  6. Nakupenda Beach, Kőváros
  7. Serengeti víziló-medence
  8. Kikuletwa Hotsprings, Moshi
  9. Jambiani Beach, Jambiani
  10. Nungwi Beach, Nungwi
    

  UNESCO világörökségi listán szereplő értékek: 

  • Tanzániai Egyesült Köztársaság (1977)
  • Ngorongoro   Természetvédelmi Terület (természeti/1979)
  • Kilwa Kisiwani romjai és   Songo Mnara romjai (kulturális/1981) 
  • Serengeti Nemzeti Park   (természeti/1981) 
  • Selous Vadrezervátum (természeti/1982) 
  • Kilimandzsáró Nemzeti Park (természeti/1987) 
  • Zanzibár kővárosa   (kulturális/2000)
  • Kondoa sziklarajzai (kulturális/2006)

   

  Terület: 945 087 km² (Magyarország területének több mint tízszerese).  
  Népesség: 55,57 millió fő
  Államforma: köztársaság.
  Főváros: Dodoma (2 millió fő lakos).
  Országhívószám: +255
  Pénznem: tanzániai shilling (TZS). 1 forint = 8 TZS (2021. január).
  Aktuális árfolyam itt található. 
  Hivatalos nyelv: szuahéli, angol 
  Beszélt nyelvek: Tanzániában közel 120 törzsi nyelet használnak, 90%-a a bantu nyelvek valamelyikét, ezek közül a legelterjettebb a szuahéli. Zanzibáron főként arabul beszélnek. Szinte mindenki beszél angolul.  

  Árak: Érdemes dollárt vinni, az amerikai dollar szélesebb körben elfogadott, mint az euró. A dollárral való fizetés minden jobb létesítményben lehetséges, a hostelektől egészen a szafari túrákig, beleértve a szafari ügynökségeket is. A legtöbb vállalat amerikai dollárban írja ki ajánlatát. A helyi vásárláshoz és kisebb kiadásokhoz, mint például bevásárlás a piacon vagy a helyi éttermekben, valamint buszjegyekre tartsunk a pénztárcánkban tanzániai shillinget. Egy főétel kedvező árú étteremben 5 000 shilling, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 50 000 shilling, egy szendvics 12 000 shilling, egy korsó helyi csapolt sört 2 500, egy üveg import sört 4 000, egy kapucsínót 4 300, egy üveg vizet 660, egy üdítőt 1 200 shillingért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 2 500 shilling 1 liter tej, 1 300 shilling fél kg kenyér, 6 500 shilling 1 kg alma, 2 000 shilling 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 1 100, egy üveg sör 3 500, egy üveg bor 16 000 shilling. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 400 shilling, taxizni  3 000 shillingért tudunk kilóméterenként.
  Beutazási feltételek: Magyar állampolgároknak belépéskor vízumdíjat kell fizetni, az egyszeri beutazásra jogosító vízumot a repülőtereken és kikötőkben is kiállítják (50 USD). Az útlevélnek a beutazást követőén még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az országból való távozáskor 25 USD/fő kilépési illetéket kell fizetni.
  2019. június elsejétől szigorúan tilos műanyag zacskót bevinni Tanzániába. A tilalom érvényes minden olyan nejlonzacskóra, amit a feladott- vagy kézipoggyászunkba teszünk vagy átszálláskor a repülőtéri üzletekben kapunk. Az egészségügyi termékek csomagolását nem tiltják, valamint azt a visszazárható 1 liter térfogatú műanyag zacskót sem, amibe a 100 ml-es vagy annál kisebb kiszerelésű folyadékokat tesszük.
  Diplomáciai képviselet: Tanzániában nincs magyar nagykövetség, sem konzuli hivatal. Az akkreditált magyar külképviselet Nairobiban, Kenyában található. Javasoljuk Magyarország tanzániai tiszteletbeli konzuli hivatalával a kapcsolatfelvételt:
  Tiszteletbeli konzul: Obedie Solomon Kimaro, cím: : P.O. Box 31895, Dar-Es-Salaam
  Telefon: (255) 222 700720
  E-mail: oskimaro@gmail.com 
  Éghajlat: trópusi, hűvös éjszakákkal. A part menti területeknél az időjárás forró és nedves, míg északnyugaton hűvös és mérsékeltebb. Két esős évszak van: a rövid esőzések általában októbertől decemberig figyelhetőek meg, míg a hosszú esőzés március és június között. A központi fennsík általában száraz egész évben.
  Mikor érdemes Tanzániába utazni? Tanzánia egész évben látogatható, bár érdemes a két esős időszak, július és október közé időzíteni utazásunkat. Zanzibáron a legkellemesebb idő tengerparti nyaralásra a december és január hónapok, azonban érdemes előre foglalni, mert ez a főszezon. Bár januárban és februárban különösen meleg lehet, ez a legjobb időszak szafari látogatáshoz, ugyanis ez a vadak vándorlási ideje. Madárleshez október és április közötti időszakot ajánljuk. A meleg időre való tekintettel vékony, természetes anyagú ruházat javasolt, azonban a hűvösebb hónapokban, június és szeptember között pulóverre és dzsekire is szükségünk lehet, különösen a délutáni óráktól. A Kilimandzsaro és a Meru magasabb lejtőin nulla fok alá is süllyedhet a hőmérséket. A Kilimanjaro túrákhoz január és február, valamint szeptember lehet az ideális.
  Időeltolódás: Magyarországhoz képest -1 óra.
  Közbiztonság: jónak mondható, szokásos elővigyázatosság szükséges.
  Közlekedés: BALOLDALI. Közlekedés taxival ajánlott, javasolt ellenőrizni a taxisok igazolványát, illetve ha a járműben nincs taxióra, mindig indulás előtt egyezzünk meg egy összegben. Vállalkozó kedvű utasok helyi buszokkal, az úgynevezett daladalaval is közlekedhetnek. Az elmúlt évben több kompbaleset is történt, a Konzuli Szolgálat nem javasolja a komppal való utazást a szárazföld és a szigetek között.  
  Orvosi ellátás: a csapvíz nem iható, csak palackozott vizet fogyasszunk. Az egészségügyi ellátás a fővárosban megfelelő, a vidéki körzetekben kevésbé hozzáférhető vagy alacsony színvonalú.  Célszerű az utazás előtt teljes körű baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást kötni.
  Szállások: Tanzániában az olcsó hostelektől a luxus szállodákig minden megtalálható, legkülönlegesebb szállások a nemzeti parkok területén helyet kapott luxussátrak.
  Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni:

  • Ugali: kukoricalisztből készült kása állagú étel főtt hússal.
  • Kókusztejes halcurry
  • Pilau: fűszeres rizses egytálétel vagy köretként is szolgál sült húsokhoz vagy zöldségételekhez.
  • Mchica Stew: egy spenótfajtából készült étel, kókusztejjel és földimogyoróval.
  • Samosas: zöldséggel vagy hússal töltött, sült, háromszög alakú tészta
  • Sült főzőbanán
  • Konyagi: helyi szeszesital, cukornádból készült
  • Helyi sörök: Kilimanjaro, Serengeti, Safari Lager, Ndovu Special Malt, Tusker

  Turista etikett:

  • Mivel túlnyomórészt muszlim terület, a nők számára ajánlott a visszafogott öltözködés, főként vidéki területen, valamint Zanzibáron. Elvárt viselés a hosszú szoknya és fedett váll, valamint férfiak és nők egyaránt kerüljék a rövidnadrágot.
  • Ha a taxinak nincs méterórája, még indulás előtt egyezzünk meg egy összegben.
  • Az alkudozás elfogadott a legtöbb piacon, általában felére lealkudhatjuk az árakat.
  • Tanzániában elvárt a borravaló. Éttermekben a pincéreknek a végösszeg 5%-át illik borravalóként hagyni, ha a számla nem tartalmazza a szervízdíjat. Bártendereknek és a hordároknak 2000 tanzániai shillinget (kb. 1 USD) illik adni, az idegenvezetőnek napi 20000 shillinget (kb. 8 USD). Taxisofőröknek a végösszeg felkerekített értékét.
  • Üdvözlési forma a kézfogás, hölgyek azonban csupán bólintanak.

  Hasznos kifejezések: 

  • Hujambo (hoo-jahm-boh) – Szia
  • Kwaheri (kwah-hair-ee) – Viszontlátásra
  • Tafadhali (tah-fah-dhal-ee) – Kérem
  • Asante (ah-sahn-tay) – Köszönöm
  • Karibu (kah-ree-boo) – Nincs mit
  • Samahani (sah-mah-hah-nee) – Elnézést
  • Ndio (ndee-oh) – Igen
  • Hapana (hah-pahn-ah) – Nem