Afrika |

Uganda


Ugandát méltán nevezik Afrika Gyöngyének. Természeti csodákat találhatunk itt - ezüsthátú gorillákat, csimpánzokat, buja, érintetlen erdőket, szavannákat, krátertavakat, vízeséseket – látogatásunk során úgy érezhetjük, mintha egy felfedezetlen csodába csöppennénk. Egy utazás a békés, különösen barátságos Kelet-Afrikai országban felejthetetlen élményeket ígér, elképesztő vadvilág és szafari kalandok várják az ide látogatókat. A világ leghosszabb folyója, a Nílus, megannyi aktív tevékenységet kínál, az ugandai kirándulás fénypontja pedig a gorillák megfigyelése. A Bwindi Nemzeti Park misztikus esőerdejében él a világ hegyigorilla-populációjának a fele.
Miért érdemes Ugandába utazni: 

 • A kalandvágyók izgalmas vadvízi evezésre indulhatnak a Nílus forrásvidékén, melynek ideális kiindulópontja Jinja városa. Kevésbé adrenalinfüggők számára is rejteget lehetőségeket a világ legnagyobb folyója: horgász-, és számtalan hajótúra közül válogathatnak.  
 • Látogassuk meg a Kampalától 160 km-re fekvő Ziwa Orrszarvú Rezervátumot, az egyetlen helyet Ugandában, ahol rinocéroszokat láthatunk.  A nagy kiterjedésű területen gyalogos túrára is indulhatunk. 
 • Az ugandai kaland fénypontja egy gyalogos túra a Bwindi Nemzeti Park  esőerdejében, amely otthon ad a világ hegyigorilla-populáció felének. A hegyi gorillák különösen veszélyeztetett állatok, a világon kb. csupán 900 állat él, ezért a gorilla-les talán az utolsó lehetőségünk, hogy megcsodálhassuk őket. 
 • Az ország legnagyobb nemzeti parkját, a Murchison Nemzeti Parkot a Nílus osztja ketté, délen sűrű esőerdőket, északon pedig végtelen szavannát találunk. A változatos tájnak köszönhetően az egyik legjobb célállomás Ugandában a vadvilág megfigyeléséhez, és Kampalától is könnyen megközelíthető. A Murchison-vízesés közelében, egy csónak kényelméből kaphatjuk lencsevégre a zsiráfokat, bivalyokat, és számos antilopfajt. A vízben hemzsegnek a krokodilok és vízilovak. A nemzeti parkban a Nagy Ötösből négy fellelhető: az oroszlán, a leopárd, az elefánt és a kafferbivaly.  
 • A Queen Elizabeth Nemzeti Park a vulkanikus tájáról és kráter-tavairól nevezetes, valamint oroszlánairól, akik idejük nagyrészét a fák ágai között töltik.  A nemzeti parkban sok érdekes anilopfaj él, és elefántot és bivalyt is gyakran láthatunk. 
 • Érdemes elutazni a 29 szigettel tarkított Bukonyi-tó partjára, melyet teraszosan megművelt hegyoldalak szegélyeznek. 
 • Vegyünk részt egy csimpánz-túrán a Kibale Nemzeti Parkban. A trópusi esőerdőben Kelet-Afrika legsűrűbb emberszabású-populációjával ismerkedhetünk meg.
 • Bárhova is látogatunk Ugandában, bőven van lehetőség arra, hogy megismerjük az ország népeit és kultúráját. Ismerkedjük meg a Bwindi Nemzeti Park környékén élő batwa néppel, akik gyűjtögető-vadászó életmódot folytattak egykor a parkban.
 • Vegyünk részt egy főzőtanfolyamon, ahol megismerhetjük a hagyományos ugandai ízeket.


UNESCO világörökségi listán szereplő értékek: 

 • Bwindi Nemzeti Park   (természeti/1994) 
 • Rwenzori-hegység Nemzeti Park (természeti/1994) 
 • A  Buganda királyok síremléke Kasubiban (kulturális/2001)


Terület: 241 037 km² (Magyarország területének két és félszerese)  
Népesség: 42,86 millió fő (Magyarország lakosságának több, mint négyszerese)
Államforma: köztársaság
Főváros: Kampala (1,5 millió fő lakos).
Országhívószám: +256
Pénznem: Ugandai shilling (UGX). 1 forint = 12 UGX (2020. január). Aktuális árfolyam itt található. 
Hivatalos nyelv: szuahéli, angol 
Beszélt nyelvek: Az szuahéli nyelvet főként hivatalos funkciókban használják, valamint vidéken, falvakban. A városokban angolt használnak, az ugandai angol egyfajta dialektusa az eredeti angolnak. 

 

Árak: Érdemes a repülőtéren váltani, mivel az út során kevés pénzváltási lehetőség adódik. A keményvaluta az USD, melyet bárhol szívesen látnak. (1 USD=3700 ugandai schilling). Fontos, hogy 2000. év előtti USD-t nem fogadják el sem a pénzváltóknál, sem a szállásokon. Fontos továbbá, hogy amennyiben váltani szeretnénk, érdemes 50 USD-100 USD-os címletet váltani, mivel sok esetben ezt jobb árfolyamon váltják. ATM-ből való készpénzfelvétel csak a repülőtéren és Kampalában lehetséges.
Néhány ár tájékoztatásképpen: 2 fogásos ebéd egy középkategóriás étteremben: 10.000 UGX (kb. 2-3 USD), capuccino: 7400 UGX (kb. 2 USD), 0.33 l palackozott ásványvíz: (0,27 USD), 0.5 l helyi sör: 3750 UGX (kb. 1 USD).  ABC-ben vagy piacon 2200 UGX 1 liter tej, 3500 UGX fél kg kenyér, 7700 UGX 1 kg alma, 4000 UGX 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 2000, egy üveg sör 5000, egy üveg bor 20 000 shilling.  Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 2000 shilling, taxizni 2000 shillingért tudunk kilóméterenként.
Beutazási feltételek:  Magyar állampolgár a beutazás napjától számítva legalább 1 évig érvényes útlevéllel léphet be Ugandába. A vízum díja: 50 USD/fő, előzetes regisztrációval online beszerezhető. A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges.
Diplomáciai képviselet: Ugandában nincs magyar képviselet. Az akkreditált magyar külképviselet Nairobiban, Kenyában található. Javasoljuk Magyarország tanzániai tiszteletbeli konzuli hivatalával a kapcsolatfelvételt:
Tiszteletbeli konzul: Gordon Wavamunno, cím: : P.O. Box 1350, Kampala, Uganda
Telefon: +256-41-505-662/4/5/6 Mobil: +256 7-57-777
E-mail: hungconsul@spearmotors.co.ug
Éghajlat: Az alacsonyabban fekvő területeken és az Egyenlítő mellett trópusi az éghajlat. A páratartalom igen magas, 90%-os, az átlaghőmérséklet egész évben 23-28 °C közötti, de számítani kell rá, hogy a hegyvidéki területeken éjszaka az átlagnál jobban lehűl a levegő. A magasabb területeken az éghajlat speciális trópusi, amely azt jelenti, hogy a csapadékmennyiségen kívül minden tényező különbözik az általános trópusitól. Az átlaghőmérséklet kb. 21 °C körül van, a hőingás nagyobb, 8 - 10 °C körüli. A csapadékmennyiség hasonlít csak a trópusi éghajlathoz, kb. 1 000 - 1 500 mm. A páratartalom 50 - 60% körüli.
A part menti területeknél az időjárás forró és nedves, míg északnyugaton hűvös és mérsékeltebb. 
Mikor érdemes Ugandába utazni? Uganda a két évszakos országok közé tartozik, s bár egész évben látogatható, az esős évszakban nagyobb kihívás a hegyi utakon, túrákon haladni. Az esős évszakra általában szeptember közepétől novemberig és áprilistól májusig lehet számítani, bár manapság nehéz előrejelezni ennek pontos idejét. Azonban ez nem befolyásolja a sikeres gorilla-les lehetőségeit, bátran neki indulhatunk, bár a gyalogtúra kicsit lassabb és csúszósabb lehet. Vízálló ruházat és csizma elengedhetetlen ilyenkor. Ebben az időpontban a gorilla nyomkövetési engedélyek és a szálláshelyek is kedvezőbb árúak; áprilisban, májusban és novemberben akár 25 százalékos kedvezménnyel juthatunk hozzá. Az északkeleti Murchison-vízesések szárazabb éghajlatúak , ezért ideális hely az esősebb hónapokban. A főszezon a június és szeptember közötti időszak, ez a legideálisabb a látogatáshoz. Bár ez a csúcsidény, Ugandában nem kell aggódnia a tömeg miatt. A vadvilág Ugandában nem vándorol, így mindig jó esélyekkel láthatjuk a vadon élő állatokat. A decemberben, január, február is kedvező hónap, általában száraz időszak, amikor a vadvilág a víznyelőknél gyülekezik, így nagyszerű alkalom egy hajószafarihoz.
Időeltolódás: Magyarországhoz képest +1 óra.
Közbiztonság: A fővárosban, Kampalában napközben lehet sétálni, piacon vásárolni, ugyanakkor nem javasolt a drága órák, ékszerek viselése. A turisták ellen a leggyakrabban elkövetett bűncselekmény a zsebtolvajlás. Javasolt az értéket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) a széfben tárolni, az úti okmányokról fénymásolatot készíteni, és azt használni a kirándulások alkalmával.
Közlekedés: A nagyobb városokon kívüli utazás kizárólag leinformált, tapasztalt helyi idegenvezetők kíséretében ajánlott, helyi utazási irodák programjainak keretében turistabuszokkal, többnyire minibuszokkal – a helyi népnyelven matatusszal – közlekedjünk. Uganda úthálózatának jelentős része földút, melyek az esőzések miatt a hegyvidékes részeken rossz minőségűek lehetnek.
Orvosi ellátás: a csapvíz nem iható, csak palackozott vizet fogyasszunk. Az egészségügyi ellátás színvonala a Kampala kivételével alacsony színvonalú. A fővároson kívül súlyos betegség vagy a baleset esetén légi mentőt szükséges igényelni. A főváros magánkórházai rendkívül magas díjak ellenében, de megfelelő szolgáltatást nyújtanak. Célszerű az utazás előtt teljes körű baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást kötni. 
Oltások: A sárgaláz elleni oltás kötelező, melyről szóló igazolást az országba történő belépéskor ellenőrizhetik. Ezenkívül az alábbi oltások javasoltak: Hepatitis A és B, hastífusz, tetanusz. Érdemes szúnyog elleni védelemmel készülni (malária elleni gyógyszer + megfelelő szúnyogriasztók). Az oltásokat érdemes legalább egy hónappal az indulás előtt beadatni. További információt az Országos Epidemiológiai Központtól kérhet.
Szállások: Ugandában az olcsó hátizsákos hostelektől a luxus szállodákig minden megtalálható. A legmagasabb kategóriájú, nemzetközi színvonalú szállodák Entebbe, Kampala és Jinja településeken találhatóak, valamint néhány nemzeti parkban. A főbb központokban, valamint kisebb városokban és falvakban olcsóbb szállodákat foglalhatunk. Néhány hotel kínál úgynevezett „bandas”-t, amely a hotelkomplexumon belül különálló nyaraló. A legtöbb nemzeti park rendelkezik őrzött kemping területtel, ahol saját felszereléssel kell készülnünk. A nemzeti parkokban vendégházakat és lodge-okat is találunk, a standard kategóriától egészen a luxus sátrakig.
Áramellátás: A főváros és vonzáskörzetét leszámítva az ugandai lodge-ok nagytöbbségén generátorról, vagy alternatív energiák felhasználásával történik az áramellátás. Ezek alapján általában korlátozott mértékben elérhető. Általában a sátrakban, bungalókban nincs konnektor, hanem a szállások főépületében van erre kijelölt töltőállomás. A sátrakban, bungalókban általában este 18h és 22h között van elektromos áram. Ezen kívüli időszakban olajlámpát, gyertyát és elemlámpát biztosítanak. Érdemes elemlámpát a poggyászba is betenni, mivel a főépület és a bungalók/sátrak közötti utak nincsenek kivilágítva.
Étkezés: A turisták által látogatott éttermekben, szállásokon nyugati típusú, nemzetközi konyhával találkozhatunk. A reggelinél a friss gyümölcs és müzli mellett általában kenyérfélék, tojás, bacon, paradicsom megtalálható (joghurt nincs), míg az ebéd és vacsora általában két-háromfogásos menüt takar. Az ételek elkészítése, a kiszolgálás az Európában megszokottnál több időt vehet igénybe. Ahol lehet, ott az idegenvezető-sofőr előrendelést ad le a várható érkezés megadásával.
Ételek, amelyeket érdemes kipróbálni: 

 • Luwombo (vagy Oluwombo): Csirkéből, marhahúsból, vagy halból készült hagyományos ugandai pörkölt, párolt zöldségekkel (pl. sárgarépa, gomba, és burgonya), földimogyoró mártással
 • Posho vagy ugali: kukoricalisztből készült sűrű zabkása,
 • Muchomo: sült hús, amelyet általában az útszéli standokon botra húzva grilleznek, és édes ízű, sült főzőbanánnal tálalnak (gonja)
 • Chapati: tortillához, palacsintához hasonló lepény
 • Rolex: a Chapati tojással, paradicsommal és hagymával van töltve, és felcsavarva
 • Matoke: Banánfajta, amit még zöld, éretlen formában, hámozatlanul gőzölnek. Másik elkészítési mód, hogy paradicsommal és hagymával megsütik.

Italok: Ugandában a csapvíz nem iható, így minden esetben palackozott vizet kell fogyasztani. A szállásokon, éttermekben széles választékban találunk szénsavas üdítőket, helyi sörmárkákat (Nile Special, Club stb.), melyek ára átlagosan 2-4000 ugandai schilling (~1 USD). A röviditalokból készült longdrinkek (pl. Gin Tonic) ára 7-9000 ugandai schilling (~2-3 USD).
Ajándékok, borravaló: Az útmentén sok esetben találkozunk gyermekekkel, akiknek a turisták sokszor cukorkát osztogatnak. Kérjük, hogy amennyiben szeretnének adni az ugandai gyermekeknek, ezt inkább konkrét adományként egy iskolának adják, vagy, amennyiben úgy döntenek, hogy  közvetlenül a gyerekeknek adják, inkább ceruzát, papírt, zsírkrétát, esetleg luftballont, vagy más hosszabb ideig használható apró tárgyakat adjanak és ne édességet.

A borravaló természetesen nem kötelező. Teljes mértékben az utas, vendég elégedettségét tükrözi. Amennyiben mégis úgy dönt, hogy borravalót ad, néhány támpont az ugandai szokásokról: 

 • Idegenvezető/sofőrnek: elégedettségtől függően 5-10 USD/nap
 • Nemzeti parkokban dolgozó idegenvezetőknek: 5-10 USD/alkalom
 • Éttermekben, bárban: fogyasztás kb. 10 %-a
 • Gorilla-túránál van lehetőség hordár felfogadására. Az ő díjuk általában: 15 USD