Amerika |

Amerikai Egyesült Államok


Használjuk ki a lehetőséget, hogy az Amerikai Egyesült Államokba vízum nélkül is utazhatunk! Ha rövidebb utazást tervezünk, New York kitűnő célpont egy hosszú hétvége eltöltésére. A lüktető világváros kulturális és nyelvi sokszínűsége magával ragadó, múzeumai páratlan gyűjteményekkel rendelkeznek, éttermei minden árkategóriában kiemelkedően jók. Floridai autós utazásunkat pároknak és családoknak is egyaránt jó szívvel ajánljuk. Ha több időt szánunk az utazásra, érdemes Kaliforniáig repülni és ott autót bérelni, így nemcsak Los Angelesszel és San Franciscóval ismerkedhetünk meg, de felkereshetjük a szerencsejátékosok Mekkáját, Las Vegast vagy kirándulhatunk a Sziklás-hegység festői szépségű nemzeti parkjaiban.


Csoportos utak

Egyéni utakTerület: 9 826 675 km² (Magyarország területének több mint 105-szöröse).

Népesség: kb. 320,9 millió (Magyarországénak kb. 32,5-szerese).

Államforma: szövetségi köztársaság.

Főváros: Washington, D.C. (népessége kb. 659 ezer, 8000 kilométerre Budapesttől).

Országhívószám: +1.

Pénznem: USA-dollár (USD); váltópénze a cent (1 dollár = 100 cent). 1 USD = 305 forint (2020. december). Az aktuális árfolyam itt található.
A világ egyik legelterjedtebb és legszélesebb körben elfogadott valutája, így váltása Magyarországon sem jelent problémát. A bankkártyás fizetés is nagyon elterjedt.

Hivatalos nyelv: szövetségi szinten nincs, bár a kormányzatban és a köznapokban mindenhol az angol a legelterjedtebb.

Beszélt nyelvek: angol, spanyol, francia, a helyi őslakos és bevándorló közösségek által használt nyelvek.

 

Árak: egyre kedvezőbb költségekkel számolhatunk, ha az Egyesült Államokba utazunk. A repülőutak, az autóbérlés és a szállodák ára is kedvezőnek mondható, bár vannak kivételek, pl. Manhattan, ahol a szállodák ára a legmagasabb a világon. Étkezni már a Magyarországon megszokott árakon is lehet. A városi parkolás drága, és bárhol fogyasztunk, az Európában megszokottnál magasabb, 15-20% borravalóval számoljunk. Vegyük figyelembe, hogy az üzletekben feltüntetett árak nem tartalmazzák a forgalmi adót. Egy főétel kedvező árú étteremben 15 dollár, középkategóriájú étteremben egy háromfogásos étkezés két főre 50 dollár, egy szendvics 8 dollár, egy korsó helyi csapolt sört 5, egy üveg import sört 6, egy kapucsínót 4, egy üveg vizet 1,5, egy üdítőt 2 dollárért kaphatunk étteremben. ABC-ben vagy piacon 1 dollár 1 liter tej, 2,5 dollár fél kg kenyér, 5 dollár 1 kg alma, 1,5 dollár 1 kg banán. 1,5 liter palackozott ásványvíz 1,8 dollár, egy üveg sör 3 dollár, egy üveg bor 12 dollár. Egy egyirányú menetjegy tömegközlekedési eszközön 2,3 dollár, taxizni 1,7 dollárért tudunk kilóméterenként.

Beutazási feltételek: a hazautazás napjától számított még legalább 6 hónapig érvényes biometrikus útlevéllel (maximum 90 napos tartózkodás esetén). A vízummentes belépéshez előzetes internetes regisztráció (díja 14 dollár/fő) és érvényes utasbiztosítás megléte is előfeltétel.

Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus Los Angelesben és New York City-ben, valamint nagykövetség Washingtonban:

  • 11766 Wilshire Boulevard, Suite 410, Los Angeles, California 90025, Telefon: 00-1-310/473-93-44, 914-71-34.
  • 223 East 52nd Street, New York, New York 10022, Telefon: 00-1-212/752-0669, 752-0661.
  • 3910 Shoemaker Street, NW, Washington D.C. 20008., Telefon: 00-1-202/362-67-30.

Éghajlat: az ország klímája területenként változó. A keleti partvidék klímája szélsőséges, nyáron forró, télen igen hideg. Floridában egész évben meleg van, a téli hónapok mérsékeltek. A Mexikói-öböl térségében májustól októberig forróságra kell számítani, nyár végén és ősszel gyakoriak a trópusi viharok. A Sziklás-hegység éghajlata hegyvidéki, míg Kaliforniában a európai mediterrán térséghez hasonlatos klímával találkozhatunk. Hawaiira egész évben lehet utazni, a kb. 30 fokos nappali hőmérsékleti maximum állandó.

Időeltolódás: a keleti parton -6, a Sziklás-hegységtől keletre -7, a Sziklás-hegység államaiban -8, a nyugati parton -9, Alaszkában -10, Hawaii-on -11 óra. Pl. amikor Budapesten dél van, New York-ban reggel 6, Los Angelesben éjjel 3, Alaszkában éjjel 2, Hawaii-on pedig éjjel 1 óra van. Az órát március második és november első vasárnapján állítják, eltérően az európai gyakorlattól.

Közbiztonság: a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően a repülőterek, pályaudvarok, stadionok és fontosabb turistalátványosságok területén kiemelt biztonsági intézkedéseket vezettek be, ennek részeként sok helyen ellenőrzik a csomagjainkat. A nagyvárosok központi részein és a szegénynegyedekben sötétedés után nem tanácsos tartózkodni, ha nem vagyunk ismerősek a környéken. A "vidéki" Amerika teljesen biztonságos, a nyugat-európai átlaghoz hasonló.

Közlekedés: jobb oldali. A légi közlekedés nagyon fejlett, csakúgy, mint az egész országot behálózó autópálya-hálózat. Bátran választhatjuk a tömegközlekedési eszközöket vagy bérelhetünk autót. Általános sebességkorlátozás nincsen, mindig a táblák az irányadók (55,65 és 75 mérföld általában).

Orvosi ellátás: a beutazáshoz az utazás teljes időtartamára érvényes utasbiztosítással kell rendelkezni. Nincs kötelező védőoltás. A csapvíz fogyasztása egyes nagyvárosokban nem ajánlott.

Szállások: a diákszállóktól a luxusszállodákig nagyon különböző árakkal és minőséggel találkozhatunk. Célszerű a középkategóriás, nagy szállodaláncok tagjaiból választani és nem érhet meglepetés.

Gasztronómia: számtalan konyha ízvilága megtalálható. A hamburger, a hot-dog, a hálaadási pulyka tipikus amerikai ételek.