Amerika |

Brazília


A hatalmas ország izgalmas kultúrájával, aranyhomokos strandjaival, az Amazonas-vidék titokzatos esőerdeivel, kellemes városaival és életvidám lakóival várja az odalátogatókat.
Fedezze fel velünk a szamba országát és kombinálja más latin-amerikai országgal utazását!


Csoportos utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő csoportos utazásunk.

  Egyéni utak

   Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.
   Miért érdemes Brazíliába utazni?

   • Brazília az egyik legnagyobb ország a földünkön, emellett az egyik legváltozatosabb és legizgalmasabb nemzet a világon. Fehérhomokos tengerpartok, hatalmas vízesések, zöldellő esőerdők és lüktető metropoliszok országa ez, látnivalói a gyarmati városoktól kezdve a vörös-szikla kanyonokon át a korallszegélyű trópusi szigetekig terjednek. 
   • Brazília partjainál több mint 2000 strand húzódik, és az ország határain belül több mint 1000 sziget tarkítja az Atlanti-óceánt. A leghíresebb a Copacabana tengerpart Rio de Janeiróban, de a Tripadvisor 2019-ben a világ legszebb tengerpartja díjat Baia do Sancho strandnak ítélte. 
   • Az ország legismertebb természeti látványosságai az Amazonas esőerdő és az Iguazú-vízesés, de a környéken legalább 62 nemzeti park és több száz természetvédelmi terület található. Bolygónkon az Amazonas-medencében az egyik legnagyobb a biodiverzitás, sokszínű állat-és növényvilága páratlan szépségű.
   • Az  Iguazú-vízesés megtekintése felejthetetlen élményt ígér. A 270 különálló zuhogóból és kisebb vízesésből álló természeti látványosság Brazília, Argentína és Paraguay határán található. Sokan úgy tartják, hogy szépsége nem összehasonlítható a Niagara-vízeséssel.
   • Hatalmas kiterjedésű, változatos ökoszisztémái a legnagyobb növény- és állatfajok gyűjteményével büszkélkedhetnek. Olyan ikonikus fajokat láthatunk az országban, mint tukánokat, vörös arákat, vízidisznókat, bőgőmajmokat, rózsaszínű folyamidelfineket, tengeri teknősöket és még ezer más különleges állatot. 
   • Életre szóló élmény a Riói Karneválon részt venni. Jó alternatív választás lehet még Salvador, Recife vagy Olinda városa is, ugyanis itt is rendeznek nagyszabású karneválokat. Az utcai felvonulások mellett egész évben zenei fesztiválok, hihetetlen zenei és táncos előadások kerülnek megrendezésre, ahol a fergeteges hangulat garantált. Futballrajongóknak az utazás nem teljes egy focimeccs nélkül. Mivel Brazília ad otthont a világ egyik legjobb futballcsapatának, megnyugodhatnak, hogy a foci a mindennapi élet szerves része.
   • A világon előállított kávé több mint egyharmadáért felelős brazil kávé világszerte híres minőségéről és jellegzetes ízéről. Ha Brazíliában járunk, ne hagyjuk ki!

    

   TOP 10 látnivaló a Brazíliában (forrás: Tripadvisor):

   1. Ibirapuera Park, São Paulo
   2. Cukorsüveg-hegy, Brazília
   3. Santo Antônio de Lisboa kerület, Santa Catarina
   4. Futuro Beach, Fortaleza
   5. Ilha dos Frades sziget
   6. Curitiba Botanikus Kert
   7. Mercado Central de Belo Horizonte (piac)
   8. Pontão do Lago Sul, Brazíliaváros
   9. Iguazú-vízesés
   10. Itamambuca beach

    

   UNESCO világörökségi listán szereplő értékek Brazíliában:

   • Brazíliaváros
   • Salvador da Bahia történelmi óvárosa
   • São Luís történelmi városmagja
   • Diamantina városának történelmi központja
   • Goiás városának történelmi központja
   • Olinda történelmi óvárosa 
   • Ouro Preto történelmi városa 
   • A guaraní indiánok jezsuita missziói
   • Pampulha modern épületegyüttese
   • Rio de Janeiro kultúrtáj
   • Bom Jesus do Congonhas-zarándoktemplom
   • São Francisco tér São Cristovãoban
   • Serra da Capivara Nemzeti Park
   • Valongo rakpart régészeti helyszíne
   • Paraty és Ilha Grande
   • Atlanti-parti Esőerdő Rezervátum
   • Costa do Descobriment Felfedezés Partja Esőerdő Rezervátum
   • Brazil Atlanti-óceáni szigetek: Fernando de Noronha-szigetcsoport és Rocas-atoll rezervátumok
   • Közép-amazóniai Természetvédelmi Területek
   • Chapada dos Veadeiros Nemzeti Park és Emas Nemzeti Park
   • Iguaçu Nemzeti Park
   • Pantanal Természetvédelmi Terület

    


   Terület: 8 516 000 km² (Magyarország területének több mint 92-szerese).
   Népesség: kb. 204,5 millió (Magyarországénak kb. 21-szerese).
   Államforma: szövetségi köztársaság.
   Főváros: Brasília (Brazíliaváros; népessége elővárosokkal kb. 4,3 millió). Brazília, egyben Amerika legnépesebb városa São Paulo (népessége kb. 12,2 millió).
   Országhívószám: +55.
   Pénznem: brazil real (BRL), váltópénze a centavo (1 real = 100 centavo); 1 real = kb. 72 forint (2022. december). Az aktuális árfolyam itt található.
   Hivatalos nyelv: portugál.
   Beszélt nyelvek: portugál, angol, spanyol, bevándorlók és indiánok nyelvei.

    

   Árak: az országban kizárólag a helyi pénznemben, realban lehetséges fizetni. Realt Magyarországon nem lehet váltani, ezért USA-dollárt érdemes magunkkal vinni, és ott átváltani hivatalos pénzváltó helyeken. A kártyás fizetés is elterjedt, de ennek magasak lehetnek a banki költségei. Néhány ár tájékoztatásképpen Rio de Janeiróban: főétel egy kedvező árú étteremben: 25 BRL (5 EUR), 3 fogásos ebéd egy középkategóriás étteremben két fő részére: 120 BRL (kb. 22 USD), capuccino: 7,37 BRL (kb. 1,35 USD), 0.33 l palackozott ásványvíz: 3,37 BRL (0,62 USD), 0.5 l csapolt helyi sör: 8 BRL (1,5 USD).
   Beutazási feltételek: 90 napot nem meghaladó tartózkodás esetén érvényes útlevéllel, amelynek belépéstől számítva még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Vízum beszerzése turista célú beutazás esetén nem szükséges. Az országba történő belépés során statisztikai lap kitöltése, valamint vámáru-nyilatkozat kitöltése szükséges, amely közül a statisztikai lap lepecsételt másodpéldányát kiutazáskor elkérik, ezért ennek megőrzése fontos. Maximális pénzmennyiség, amelyet az országba be lehet vinni: 10 000 USD.
   Diplomáciai képviselet: Magyarország Nagykövetsége Brazliavárosban található. Cím: S.E.S. Av. das Nações, Quadra 805, Lote 19, 70413-900, Brasília-DF,
   E-mail: consulate.brz@mfa.gov.hu, mission.brz@mfa.gov.hu;
   Telefon: +55 61 3443 0836, +55 61 3443 0854
   Magyarország São Pauló-i Főkonzulátusának címe: Condominio Cidade Jardim Corporate Center, Av. Magalhaes de Castro 4800, Torre 2 - Edif. Park Tower, 21. andar, cj. 212 - Butantã, 05676-120, São Paulo,
   E-mail: consulate.sao@mfa.gov.hu, mission.sao@mfa.gov.hu
   Telefon: +55 11 4280 4690, +55 11 3199 0306
   Éghajlat: az ország nagy kiterjedése miatt igen változó. Brazília a déli féltekén található, így az évszakok az európainak éppen fordítottjai. Az egyenlítői területeken (Amazonas-medence) egész évben meleg, csapadékos időjárás jellemző. Az átmeneti zónában a száraz és nedves évszakok váltakoznak. A déli régió hűvösebb, az ottani télen fagypont alá is csökkenhet a hőmérséklet, és havazás is előfordulhat. Az Iguazú-vízesés tájékán is, szinte mindig kellemes a klíma. Legmelegebb januárban van, leghidegebb augusztusban. A meleg évszakban gyakoriak a trópusi esőzések, főleg a tengerpartok közelében. December és január Rió de Janeiróban a két legcsapadékosabb hónap, viszont ilyenkor meleg van. 
   Mikor utazzunk? az ország legnagyobb része egész évben látogatható.  A klíma annyira eltérő országban, hogy minden attól függ, milyen területeket szeretnénk meglátogatni. 
   A legideálisabb időszak a beutazáshoz a november és a március közötti időszak. Országszerte ezek a legmelegebb hónapok, a hőmérséklet 27 ° C és 33 ° C között mozog. Különösen a február a brazilok kedvelt utazási ideje, a karnevál gyakran esik erre a hónapra. Azonban, jó tudni, hogy decembertől februárig terjedő idõszakban az árak nagyon megemelkednek.
   Júniusban és júliusban is szép idő ahhoz, hogy meglátogassa Riót és Sao Paulót; az esték hűvösebbek, de a levegő friss és a tenger még mindig meleg. Augusztus, szeptember és október is ideális Rio de Janieróhoz, ez a tavasz időszaka. 
   Időeltolódás: Rio de Janeiróban a budapesti nyári időszámítás alatt -5 óra, a téli időszámítás alatt -3 óra az eltérés. Az ország két időzónában fekszik, a népesség legnagyobb része a Rióval azonos időzónában él. Az órákat az európaitól eltérő dátumon és ellenkező irányba állítják. Az ország északi területein nem állítják át az órákat.
   Közbiztonság: változó. Fokozottan ügyeljünk értéktárgyainkra a zsúfolt helyeken, javasolt az értéket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) a széfben tárolni, és igazolványainkról csak fénymásolatot tartsunk magunknál. Nagyobb összegű készpénzt ne vigyenek magukkal. 
   Közlekedés: jobb oldali. A közlekedési szabályok esetenként eltérhetnek a Magyarországon megszokottaktól. Autóbérlésnél az európaihoz képest kifejezetten laza közlekedési fegyelemre kell felkészülni. Sötétedés utáni vezetésnél rendkívüli elővigyázatosságot javasolunk, mert a közlekedési lámpák piros jelzéseinél az autósok nem állnak meg. A sötétedés után a vezetés nem javasolt. Az utak tele vannak kamerákkal, amelyek a gyorshajtást és a tiloson áthajtást fényképezik. A szabályok megszegése szigorú büntetést von maga után.
   A nagyvárosokban metró- és buszhálózat van. A tömegközlekedés brazil nagyvárosok központi részein biztonságosan igénybe vehető, jegyet készpénzért a járművön lehet váltani. A városok között a távolságtól függően busszal vagy repülőgéppel érdemes utazni. 
   Orvosi ellátás: a közegészségügyi ellátás színvonala rossz, sürgősségi esetekben is előfordulhat, hogy órákat kell várni a vizsgálatokra. A magánkórházakban az ellátás ugyan magas színvonalú, de rendkívül drága, ezért javasoljuk mindenre kiterjedő betegség-, baleset és poggyászbiztosítás kötését. A vezetékes víz fogyasztásra nem ajánlott. A partvidéki és északkeleti területek kivételével mindenhol javasolt előzetesen sárgaláz elleni védőoltást beszerezni.
   Gasztronómia: a brazilok nagy húsfogyasztók, a legfontosabb étkezés számukra az ebéd. Főételeikben a rizs és a bab dominál,  általában sültekhez, csirkékhez, halhoz tálalva fogyasztják őket. Jellemző köret még a kukorica és a manióka. A nemzeti ételeik közé tartozik az egytál húsos feijoada, valamint a churrasco baerbecue (vegyes grillhús nyársról). A jellemző köretek közé tartozik a kukorica, a rizs, a bab és  a manióka.