Amerika |

Brazília


A hatalmas ország izgalmas kultúrájával, aranyhomokos strandjaival, az Amazonas-vidék titokzatos esőerdeivel, kellemes városaival és életvidám lakóival várja az odalátogatókat.
Fedezze fel velünk a szamba országát és kombinálja más latin-amerikai országgal utazását!
Terület: 8 515 767 km² (Magyarország területének több mint 92-szerese).

Népesség: kb. 204,5 millió (Magyarországénak kb. 21-szerese).

Államforma: szövetségi köztársaság.

Főváros: Brasília / Brazíliaváros (népessége kb. 2,85 millió, 9600 kilométerre Budapesttől).

Országhívószám: +55.

Pénznem: brazil real (BRL), váltópénze a centavo (1 real = 100 centavo); 1 real = kb. 82 forint (2017. szeptember).
Realt Magyarországon nem lehet váltani, ezért USA-dollárt érdemes magunkkal vinni. A kártyás fizetés is elterjedt, de ennek magasak lehetnek a banki költségei.

Hivatalos nyelv: portugál.

Beszélt nyelvek: portugál, angol, spanyol, bevándorlók és indiánok nyelvei.

 

Árak: a nyugat-európaihoz hasonló árak jellemzőek.

Beutazási feltételek: 90 napot nem meghaladó tartózkodás esetén érvényes útlevéllel. Vízum nem szükséges. Az országba történő belépés során statisztikai lap kitöltése, valamint vámáru-nyilatkozat kitöltése szükséges, amely közül a statisztikai lap lepecsételt másodpéldányát kiutazáskor elkérik, ezért ennek megőrzése fontos. Maximális pénzmennyiség, amelyet az országba be lehet vinni: 10 000 USD.

Diplomáciai képviselet: magyar konzulátus:

  • Cím: S.E.S. Av. das Nações, Quadra 805, Lote 19, 70413-900, Brasília-DF,
  • Telefon: 00-55-61/3443-08-36, 3443-08-54.

Éghajlat: az ország nagy kiterjedése miatt igen változó. Az egyenlítői területeken (Amazonas-medence) egész évben meleg, csapadékos időjárás jellemző. Az átmeneti zónában a száraz és nedves évszakok váltakoznak. A déli régió hűvösebb, itt télen fagypont alá is csökkenhet a hőmérséklet, és havazás is előfordulhat.

Időeltolódás: Rio de Janeiroban a budapesti nyári időszámítás alatt -5 óra, a téli időszámítás alatt -3 óra az eltérés. Az ország két időzónában fekszik, a népesség legnagyobb része a Rióval azonos időzónában él. Az órákat az európaitól eltérő dátumon és ellenkező irányba állítják. Az ország északi területein nem állítják át az órákat.

Közbiztonság: jó. A nagyvárosokban fokozottan ügyeljünk értékeinkre.

Közlekedés: jobb oldali. A közlekedési szabályok esetenként eltérhetnek a Magyarországon megszokottaktól. A nagyvárosokban metró- és buszhálózat van. A városok között a távolságtól függően busszal vagy repülőgéppel érdemes utazni.

Orvosi ellátás: a közegészségügyi ellátás színvonala rossz, ezért javasoljuk mindenre kiterjedő betegség-, baleset és poggyászbiztosítás kötését. A vezetékes víz fogyasztásra nem ajánlott. A partvidéki és északkeleti területek kivételével mindenhol javasolt előzetesen sárgaláz elleni védőoltást beszerezni.

Gasztronómia: a brazilok nagy húsfogyasztók, a legfontosabb étkezés számukra az ebéd (hús, rizs, bab, kávé). A nemzeti ételeik közé tartozik az egytál húsos feijoada, valamint a churrasco baerbecue (vegyes grillhús nyársról). A jellemző köretek közé tartozik a kukorica, a rizs, a bab és a manióka.