Amerika |

Costa Rica


Costa Rica, az ország megnevezése spanyol nyelven „gazdag partot“ jelent. A közép-amerikai ország méltó a nevéhez, a biodiverzitás elképesztő az országon belül: számos állat- és növényfajjal ismerkedhetünk meg utunk során. A fenntartható turizmus éllovasa, trópusi strandjaival és buja nemzeti parkjaival minden utazó számára tartogat izgalmakat. Esőerdő túrák, fehérvizes zuhatagok, gőzölgő vulkánok, mészkőbarlangok, szörfözés, rafting kalandok, kerékpározás, fák lombkoronájára épült magasösvények és drótkötélpályák tehetik még emlékezetessebbé utazásunkat. Természetjárás közben egy kerítések nélküli állatkertet fedezhetünk fel, fákon ugráló majmokat, lajhárokat, színes madarakat, egzotikus hüllőket kaphatunk lencsevégre. A viszonylag kicsi országot a Karib-tenger és a Csendes-óceán is határolja, így a szörfösök és a napozni vágyók bőven válogathatnak tengerpartjai közül.  


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Miért érdemes Costa Ricába látogatni? 

  • Costa Rica Közép-Amerika egyik legkisebb, legfejlettebb, legjobb infrastruktúrával rendelkező országa, így kényelmes és könnyű bejárni.
  • Costa Ricában él a világ növény- és állatfajainak 5%-a, az ország biodiverzitása kiemelkedő. 
  • Az ország 27 nemzeti parknak az otthona. A dzsungelek mellett találunk köderdőket, amelyek a Föld legkülönlegesebb élőhelyei közé tartoznak: az egyenlítőhöz közeli, 2000 méternél magasabb hegységekben kialakuló örökzöld erdőkben páratlan ökoszisztéma alakult ki. Emellett mocsaras területekben, korallzátonyokban, monszunerdőkben és őserdőkben is bővelkedik az ország. Különleges élmény a természetben kirándulni, főként a Tenorio Vulkán Nemzeti Parkban, ahol megtekinthetjük a lenyűgöző Rio Celeste vízesést.
  • Bárhová is megyünk, különleges állatvilágot fedezhetünk fel: több mint 500 000 állatfaj él az országban, köztük skarlátvörös ara papagájjal, bőgőmajmokkal, színes pillangókkal, hosszúszárnyú bálnával, leguánokkal, tengeri teknősökkel és lajhárokkal is találkozhatunk.
  • Jelenleg hat aktív, és több mint 60 szunnyadó vagy kihalt vulkán található ebben a viszonylag kicsi országban. Az Arenal vulkán környéke Costa Rica egyik legnépszerűbb látványossága, különösen azok számára, akik szeretnének kirándulni egy különleges terepen, vagy megmártózni a nyugtató geotermikus forrásokban. A környéken rengeteg gyógyfürdő és spa található.
  • Az ország ideális a madármegfigyelők számára, az országban közel 60 különböző kolibrifaj él.
  • Az aktív, természetközeli programokat kedvelők Costa Ricában megtalálják számításaikat. Rafting, horgászat, búvárkodás, szörfözés, lovaglás, zip line és canopy kalandok az esőerdő lomkoronái felett – bőven van miből válogatni.  
  • Costa Rica partjait két óceán mossa, a Csendes-óceán és a Karib-tenger. Az ország több mint 1200 kilométer hosszú, tiszta és gyönyörű partszakasszal rendelkezik. Tamarindo, Guanacaste tartomány egyik legnépszerűbb strandja, különösen jó szörfözésre és tengeri teknősök megfigyelésére.
  • Costa Rica nem csak a kalandkeresők desztinációja. Tökéletes hely a pihenésre. Az Arenal vulkán környéke különösen népszerű luxus üdülőhelyei és gyógyfürdői miatt, de a tengerparti üdülőhelyeken is kiváló minőségű szállodákat élvezhetünk.
  • A világ legjobb kávéinak egy része Costa Ricából származik.
  • Costa Rica Közép-Amerika legbékésebb országa. Az egyik legismertebb Costa Rica-i mottó a „pura vida”, ami letisztult, egyszerű életet jelent. Ezt a kifejezést több mindenre használják, például a Hogy vagy? kérdésre adott automatikus válasz. Emellett a köszönöm helyett is mondják, vagy üdvözlésképpen. A panaszkodás szinte ismeretlen fogalom. Costa Rica olyan világrangsorok élén szerepel, mint a világ legboldogabb országai vagy a világ legbarátságosabb országai.
  • Az ország a természetvédelem egyik zászlóshajója. Costa Rica azon ritka országok egyike, ahol erős az együttműködés a gazdaság és a környezetvédelem között. Energiaigényének 98 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezi. 

  UNESCO világörökségi listán szereplő értékek: 

  • Talamanca Természetvédelmi Terület – La Amistad Nemzeti Park
  • Kókusz-sziget Nemzeti Park
  • Guanacaste Természetvédelmi Terület
  • Prekolumbán kőgömbök

   

  Terület: 51 100 km² (Magyarország területének kb. fele)  
  Népesség: kb. 5 millió fő (Magyarország lakosságának kb. fele)
  Államforma:  elnöki köztársaság
  Főváros: San José (kb. 1 millió lakos)
  Országhívószám: +506
  Pénznem: Costa Rica-i colón. 1 CRC  = 0,54 HUF (2022. június). 
  Hivatalos nyelv: spanyol
  Beszélt nyelvek: az országban a hivatalos nyelv a spanyol, de a turisztikai területeken a nagy többség beszél angolul.  

  Árak: érdemes amerikai dollárral készülni, és helyben váltani Costa Rica-i colónra. Az éttermekben és nagyobb üzletekben az amerikai dollár is általánosan elfogadott, a visszajárót colónban adják. A dollárból kisebb címleteket tartsunk magunknál (10 vagy 20 USD), ugyanis a nagyobb címleteket nem mindig fogadják el. Nagyobb városokban készpénzt ATM-ből is felvehetünk (Scotia Bank vagy a BNCR). A legtöbb helyen bankkártyát is elfogadnak: Visa, Master Card, American Express bankkártyával tudunk fizetni.
  Néhány ár tájékoztatásképpen San Joséban: 3 fogásos ebéd egy középkategóriás étteremben: 12 500 CRC (kb. 20 USD), capuccino: 1 560 CRC (kb. 2,58 USD), 0.33 l palackozott ásványvíz: 800 CRC (1,33 USD), 0.5 l csapolt helyi sör: 1 500 CRC (2,48 USD).
  Beutazási feltételek: magyar állampolgár a belépés dátumától számítva legalább 91 napig érvényes útlevéllel léphet be Costa Ricába. A magyar állampolgárok turistaként 90 napra vízummentesen utazhatnak be az országba.
  Diplomáciai képviselet: Costa Ricában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal, az országgal való kapcsolatok diplomáciai felelőse a mexikóvárosi nagykövetségünk. San Joséban tiszteletbeli konzuli iroda működik.
  Tiszteletbeli konzul
  : Ferdinand von Herold Duarte
  Cím: San José, Rohrmoser, északi irányban 525 méterre az Egyesült Államok Nagykövetségétől, a bal kéz felőli tégla épület.
  Levelezési cím: Apartado postal 6432-1000 San José
  Telefon: 00-506
  2232-55-44 Mobil: 8385-32-32
  E-mail: consuladohungriacr@yahoo.com

  Éghajlat: trópusi éghajlat. A száraz időszak december közepétől április végéig tart, ez a legideálisabb időszak a látogatásra. Az esős évszak májustól novemberig tart. Viszonylag kevesebb az eső mennyisége a júliusi és augusztusi hónapokban, amelyeket veranillonak vagy "kis nyárnak" is neveznek. Szeptember és október a legcsapadékosabb. Costa Rica az utazás céljától és a régiótól függően egész évben látogatható. A csapadék inkább rövidebb, intenzívebb záporok formájában jelentkezik, főként délután és kora este. Napsütésre az esős évszakban is számíthatunk.
  Időeltolódás: Magyarországhoz képest nyáron -7 óra, télen -8 óra az időeltolódás.
  Közbiztonság: Costa Rica alapvetően biztonságosnak tekinthető. Az idegenforgalmi szempontból fontosabb pontokat, területeket a rendfenntartó szervek fokozottan ellenőrzik. A közbiztonság problémája elsősorban a kábítószer kereskedelemhez kötődő bűnöző csoportokkal kapcsolatos, azonban előbbieknek nem célpontjai a turisták. A biztonságot illetően néhány alapvető szabályt kell betartani: fokozottan ügyeljünk értéktárgyainkra a zsúfolt helyeken, javasolt az értéket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) a széfben tárolni.
  Kellő körültekintéssel, előzetes tájékozódással és megfelelő tervezéssel azonban a kockázat minimálisra csökkenthető. Costa Rica a világ legbarátságosabb országai közé tartozik, könnyű a helyiekkel barátkozni, és nagyon vendégszeretők.
  Közlekedés: a fővárost jól működő buszhálózat köti össze az ország többi részével. A helyi buszos közlekedés viszonylag egyszerű, kényelmes és olcsó. Azonban a menetrendeket gyakran változtatják, érdemes a szálláshelyet megkérdezni erről. A távolsági buszok a hétvégéken jellemzően zsúfoltak. A városban való közlekedéshez a taxikat is igénybe vehetjük, piros színük alapján könnyen beazonosíthatók. A taxiszolgáltatás akár hosszabb (több száz kilométeres) távra is felfogadhatóak. Érdemes indulás előtt a sofőrrel megegyezni egy árban. A hivatalos taxiknak kötelező taxiórával rendelkezni és használni azt.
  Az országban bérelt autóval is lehetséges a közlekedés. A bérlés mellé kötelező biztosítást fizetni, azonban sok autókölcsönző honlapján a feltüntetett ár ezt a költséget nem tartalmazza.
  Orvosi ellátás: a latin-amerikai országok közül Costa Rica rendelkezik a legjobb egészségügyi rendszerrel, mind a magán mind az állami szektorban. Ugyanakkor előfordulhat, hogy az állami sürgősségi ellátást nyújtó intézmények zsúfoltak, és a rendelkezésre álló orvosok vagy nővérek nem beszélnek angolul. A magánklinikák és kórházak kiváló minőségű szolgáltatásokat nyújtanak. Célszerű az utazás előtt teljes körű baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást kötni.
  Higiénia és egészség: kellő elővigyázatosság esetén nincs ok komoly aggodalomra. Az ország központi völgyvidékén az ivóvíz minősége elfogadható. Az egyéb területeken biztonságosabb palackos vizet inni. Mosatlan gyümölcsöt és zöldséget, valamint bizalmatlanságot keltő ételeket inkább ne fogyasszunk!.
  Az esős időszakban előfordulhatnak szúnyogok által terjesztett dengue-láz megbetegedések. Főként a tengerpartok mentén lévő településeken a szúnyogriasztók és hasonló készítmények használata szükséges. A szúnyogriasztó szert a naptejet követően kell a bőrre felvinni.
  Oltás: nincs kötelezően előírt oltás Costa Rica meglátogatásához az EU-ból érkezőknek. Kivétel ez alól, ha sárgalázzal fertőzött területeken jártak a korábbiakban és erről az útlevélben lévő pecsét árulkodik. Ebben az esetben egy legalább tíz nappal korábban beadott sárgaláz elleni oltásra és az ezt igazoló oltási könyv bemutatásra van szükség érkezéskor. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az oltóközpontokban.
  Gasztronómia: Costa Ricában – ahogy Latin-Amerikában szinte minden országban -, a legtöbb étkezés főszereplője a bab és a rizs. A két alapelemet sokféleképpen variálják zöldségekkel és húsokkal. Az egzotikus gyümölcsök helyben nőnek a trópusi környezetben, így mindig van valami, ami izgalmassá teszi az ételt. Zöldséget nyersen nagyon ritkán szolgálnak fel, mindent megsütnek, amit lehet. Érdekesség, hogy a több mint 1000 km hosszú tengerpart ellenére a rákok, halak viszonylag drágák, főleg importálják a tengeri ételeket. A Costa Rica-i ételek egyszerűek, de sok olajjal és fűszerrel készítik el őket, így az európai gyomor számára elsőre nehéznek tűnhet.


  Ételek és italok, amelyeket érdemes kipróbálni: 

  • Gallo pinto: hagyományosan reggelire fogyasztják. Fehér rizs, sötét bab, hagyma, piros paprika és koriander keveréke, amely tükörtojás vagy rántotta mellé készül. A tányérra kerülhetnek még sajtok, avokádó és házi kukorica tortilla. Napközben is fogyaszható, kiegészülhet hússal, tenger gyümölcseivel, káposztával, paradicsommal. Érdemes kipróbálni a kókusztejjel elkészített változatát is.
  • Casado: sült húst vagy halat tartalmazó egytálétel. Természetesen rizzsel és babbal, főzőbanánnal és egyéb grillezett zöldségekkel, valamint édesburgonyával.
  • Sopa Negra: feketebab-leves
  • Sopa de Mariscos: leves tenger gyümölcseivel
  • Olla de carne: hús és zöldségleves keveréke, jellemzően marhabordából és rengeteg zöldséggel, többek között hagymával, krumplival, kukoricával, tökkel, sárgarépával, főzőbanánnal és zellerrel készül.
  • Arroz con mariscos: spanyol paellára hajazó, rizses egytálétel tengeri herkentyűkkel.
  • Patacones: kilapított banánkorongok ropogósra sütve, főzőbanánból. Jellemzőben pico de galloval, vagy avokádóval, esetleg sült káposztával szolgálják fel, vagy köretként eszik hús mellé.  
  • Arroz con leche: tejberizshez hasonló desszert
  • Guaro: ország nemzeti itala, cukornádból készített brandyfajta magas alkoholtartalommal.
  • Fresco de frutas: nagyon édes ital, amely egy tál friss gyümölcshöz hasonlít, amit pohárban szolgálnak fel. Az apróra vágott gyümölcsökhöz (ananász, narancs, banán, bármelyik trópusi gyümölcs megfelelő) hozzáadunk narancslevet, vizet és kóla-szirupot (élénkpiros színű cukros szirup, aminek íze hasonlít a kólához).
    

  Borravaló: borravalót adni Costa Ricában nem kötelező, de van néhány terület, ahol kifejezhetjük hálánkat a jó szolgáltatásért cserébe. A vendéglátásban a turistáktól egyre erőteljesebben várják el a borravalót. Segítségképpen alább az átlagosan adott, javasolt összegek:

  • Étterem: ha a végszámla tartalmazza a 10% szervízdíjat, ez elegendő borravalónak tekintendő. Amennyiben a szolgáltatás meghaladta elvárásainkat, egy kis extrát még hagyhatunk.
  • Hotel bartender: italonként kb. 500 colónt (1 USD-t) szokás borravalóként hagyni.
  • Idegenvezető: a borravaló összegét a túra hossza és a csoport lészáma határozza meg. Elégedettségünktől függően egy átlagos csoportos kiránduláson 2500 colónt (kb. 5 USD), kiscsoportos túrán 5000 colónt (kb. 10 USD), privát túrán személyként 7500-10000 colónt (kb. 15-20 USD) adjunk.
  • Taxi: távolságtól és szolgáltatástól függően kb. 500-2500 colón (1-5 USD).
  • Repülőtéri transzfer: nem szükséges a borravaló, de adhatunk kb. 500 colónt (kb. 1 USD), ha segít a poggyászunkkal.  
  • Hordárok: körülbelül 1000 colón (2 USD) csomagonként. Megérkezéskor és távozáskor is illik borravalót adni, ha mindkét alkalommal segítenek.         ​​​​


  Turista etikett: 

  • Üdvözlési forma a kézfogás a szemkontaktus fenntartásával.
  • Beszélgetés során is elvárt, hogy tartsuk a szemkontaktust, ennek elmulasztása elutasítónak tekinthető.
  • A helyiek (a tico-k) kevéssé időtudatosak. Kicsit késni társadalmilag elfogadható, ezt „la hora tica” –ként is nevezik, azaz Costa Rica-i időérzetnek. Nem ritka, hogy a helyiek 15 perc – 1 óra késéssel bukkannak fel egy baráti találkozón. A relatív menetrend előfordulhat a tömegközlekedésnél, szervezett kirándulásokon, moziban és színházban is. A turistának tanácsos ehhez a mentalitáshoz igazodni. Kivételt képeznek az üzleti megbeszélések és a szakmai találkozók, ahol a pontosság elvárható.