Amerika |

Dominikai Köztársaság


Trópusi tengerpart, all-inclusive hotel a vágyunk? Vamos a la playa! Dominikára PCR-teszt és karantén nélkül léphetünk be, csak regisztrálnunk kell itt. A COVID-helyzet jobb, mint Magyarországon. Helyben 19 óra után nem lehet az utcán tartózkodni, de úgyis mindenki a hotelben vacsorázik. A hotelek nyitva vannak. A legjobb időszak utazásra decembertől áprilisig tart. Javasolt útvonal: Lufthansa és Condor kombinációja.

Utazások a Dominikai Köztársaságba, az igazi karibi hangulat hazájába. Egy sokszínű, pezsgő és mégis kevésbé zsúfolt nyaraló desztináció, ahol a pihenés mellett érdemes felfedezni az ország egyéb látnivalóit is. A gyönyörű tengerpartokat, valamint a pálmafás sétányokat igazi trópusi dzsungellel borított hegyvidék egészíti ki. Érdemes ellátogatni a Enriquillo-tóhoz is, amely a Karib-térség legmélyebb pontján található, 40 méterrel a tengerszint felett és a térség legnagyobb sós tava, valamint számos helyi állatfaj találkozóhelye. A part mentén számos kisebb sziget is az országhoz tartozik, ahol szintén lenyűgöző strandokkal találkozhatunk. Induljunk el egy bálnalesre, vagy vessük bele magunkat a főváros, Santo Domingo forgatagába és felejthetetlen élményben lesz részünk!


Csoportos utak

Egyéni utak

  Sajnos jelenleg nincs a megadott keresési feltételnek megfelelő egyéni utazásunk.  Miért érdemes Dominikára látogatni?

  • Dominika a karib térség egyik legérdekesebb országa, amely kiváló célpont azoknak, akik egy kevésbé zsúfolt, nem tömegjellegű, igazi karibi hangulatú országban szeretnének nyaralni.
  • 1600 km tengerparti szakasszal rendelkezik, amelynek jelentős részén kiváló minőségű strandok, üdülőszállodák várják az utasokat.
  • A kiteszörf és a széllovaglás szerelmesei az északi parton, a Cabarete strandján hódolhatnak a szenvedélyüknek.
  • Puerto Plata egy jelentős kikötőváros, ahol a korallhomokos strand igazán lenyűgöző.
  • A Bayahibe-s strand, amely a Saona szigeten található a legszebb strand a Dominikai Köztársaságban.
  • Santo Domingo óvárosát kihagyhatatlan megismerni, hiszen a koloniális stílus azonnal magával ragadja a látogatót.


  Látnivalók Dominikán (forrás: vilagutazo.net):

  1. Punta Cana
  2. Samana-félsziget
  3. Santo Domingo
  4. Enriquillo-tó
  5. La Romana
  6. Parque Nacional del Este
  7. Jarabacoa
  8. Damajagua-vízesésrendszer
  9. Paradise-sziget
  10. Kolumbusz világítótorony/mauzóleum


  UNESCO világörökségi értékek Dominikán:

  • Santo Domingo óvárosa


  Terület: 48 500 km².
  Népesség: 10,8 millió fő.
  Államforma: elnöki köztársaság.
  Főváros: Santo Domingo (8415 km-re Budapesttől).
  Országhívószám: +1809/+1829/+1849.
  Pénznem: dominikai peso (DOP). Dominikán kívül sehol nem lehet dominikai pesót váltani, így az országból sem lehetséges a kivitel. Érdemes amerikai dollárt magunkkal vinni, amit a helyi pénzre tudunk váltani. A dollár kb. 56 dominikai peso (2022. december). Az aktuális árfolyam itt található.
  Hivatalos nyelv: spanyol.
  Beszélt nyelvek: spanyol.

  Árak: a hazai árakhoz képest valamivel drágább a termékek/szolgáltatások ára a Dominikai Köztársaságban, hiszen egy üdülő desztináció. Egy fogás egy olcsóbb étteremben kb. 5 dollár/fő; két fő részére egy háromfogásos étkezés egy közepes kategóriájú étteremben kb. 45 dollár; egy fél literes hazai sör kb. 2 dollár; egy kapucsínó kb. 1,5 dollár; egy három decis víz kb. 0,5 dollár.
  Beutazási feltételek: útlevéllel, amelynek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a beutazástól számítva. Vízum nem szükséges, azonban az országba érkezéskor turista kártyát kell kiváltani, amely 10 dollár értékű. Egyes légitársaság a turistakártya árát beépítették a repülőjegy árába, azonban ez még nem általánosan elterjedt. A turistakártyával 30 napig lehetséges az országban tartózkodás, amely egyszer meghosszabbítható. Az aktuális beutazási szabályokról kérjük, tájékozódjon a Magyar Kormány Konzuli és Állampolgársági Főosztály weboldaláról: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/.
  Vámszabályok: az utasok vámmentesen vihetik be a személyes szükségleteik kielégítésére szolgáló ruhát, cipőt, piperecikket, ékszert, fényképezőgépet, kamerát, laptopot. Fejenként 200 szál vagy egy karton cigaretta, egy üveg alkoholos ital, valamint 100 dollár értéket meg nem haladó ajándék vihető be. Tilos bevinni az országba a következőket: hús, húsáru, sajt, friss zöldség és gyümölcs, valamint kábítószert. A kábítószer bevitelét börtönnel büntetik.
  Diplomáciai képviselet: Kristian Herrera tiszteletbeli konzul, Santo Domingo. Címe: Edificio Empresarial HYLSA, Av. Winston Churchill #808, Piso 3, Suite 303, Santo Domingo, República Dominicana. Telefonszáma: 1(809)/537-0110, 222-es mellék. Email: info@consuladohungria-rd.do.
  Éghajlat: a trópusi klímának köszönhetően egész évben kellemes, meleg időjárás tapasztalható, az átlaghőmérséklet 25°C. Dominikát délen a Karib-tenger határolja, míg északon az Atlanti-óceán. Ennek megfelelően a déli parton melegebb és szárazabb időjárás jellemző, mint az északin.
  Mikor érdemes Dominikára utazni? Január és június között a legkellemesebb a hőmérséklet és akkor érdemes egy bálnalesen is részt venni. Az északi partvonal a május és október közötti, a keleti partvidéken a december és július közötti, a déli parton pedig a november és április közötti időszak a legalkalmasabb a nyaralásra. A hurrikánszezon július és október közé tehető, azonban erre a helyiek kellően fel vannak készülve.
  Időeltolódás: az időeltolódás Magyarországhoz képest télen -5 óra, nyáron -6 óra.
  Közbiztonság: a turistás övezetekben a közbiztonság miatt nem kell aggódni. Amennyiben városlátogatást, vagy kirándulást tervezünk, érdemes szervezett programokat igénybe venni, illetve figyelembe venni, hogy bizonyos helyeken fokozott elővigyázatosságra van szükség.
  Közlekedés: a turista övezetekben az utak megfelelően kiépítettek, azonban ezeken kívül sok földúttal találkozhatunk. A tömegközlekedés nem biztonságos a turisták számára, ezért azt lehetőség szerint kerüljük. A fő közlekedési eszköz a 6 férőhelyes iránytaxi, az ún. caritos publicos.
  Orvosi ellátás: nincs kötelező védőoltás. Mindenképpen kössünk utasbiztosítást az elindulás előtt, mivel a helyi szolgáltatások nagyon drágák. A kórházak felszereltsége, valamint az orvosi ellátás jó, gyógyszertárakat a turistás területeken is találunk. A csapvíz fogyasztásra nem alkalmas, ezért mindenhol kapható palackozott víz. A fogmosáshoz nyugodtan használhatjuk a csapvizet, attól nem lesz semmi bajunk.
  Szállások: amennyiben Dominikára utazunk, nagy valószínűséggel nem az európai szállások elvárásainak megfelelő szállodával fogunk találkozni. Ez főként a személyzetre vonatkozik, akik gyakorta a szakképzetlen munkaerő táborát képviselik. A szállodában gyakran és sok borravalót várnak el, sokszor indokolatlanul, amire érdemes felkészülni. 
  Étkezés/gasztronómia: tekintettel arra, hogy a legtöbb szálloda all-inclusive szolgálatást nyújt, a turisták legfőképp a szállodában étkeznek. A kirándulások alkalmával nyílik lehetőség a helyi éttermek, kifőzdék felfedezésére, ami szinten minden sarkon megtalálható. A helyi konyha általában a magyar ízlésnek túl egyszerű, azonban a friss gyümölcsök pl. sárgadinnye, ananász, narancs, papaja, banán minden utazó kedvére való. Kubához hasonlóan itt is érdemes kipróbálni a frissen lékelt kókuszdióból kikortyolni a kókusztejet. A dominikai rum nagyon jó minőségű, számos koktélban fellelhető.
  A dominikai konyha egyenlő a kreol konyhával, amelyben fellelhetők őshonos indián, spanyol, afrikai és dél-amerikai ízek is. Általában halat, csirkét fogyasztanak rizzsel, babbal, borsóval.
  Turista etikett: a borravaló nagyon fontos a helyiek számára, már akkor is, ha csak 1-2 dollárról van szó. Az éttermekben és bárokban 10% borravalót szokás hagyni. A helyi férfiak olykor szívesen próbálkoznak be a hölgy utasoknál, de azt határozottan vissza lehet utasítani. A dominikaiak nagyon barátságok, amit a turistáktól is hasonlóan elvárnak, így érdemes mindenkinek előre köszönni.
  Hasznos kifejezések:   

  • Hola - Szia
  • Adiós - Viszontlátásra
  • Por favour - Kérem
  • Gracias - Köszönöm
  • De nada - Nincs mit
  • Discúlpeme - Elnézést
  • Sí - Igen
  • No – Nem
  • Comó estás – Hogy vagy?
  • Cuánto cuesta – Mennyibe kerül?

  Internethasználat: a legtöbb szállodában van ingyenes wifihozzáférés a recepció környékén. Egyes szállodákban a vendégek a szálloda egész területén használhatják az ingyenes wifit, de vannak olyan szállodák is, ahol egyáltalán nincs internetkapcsolat.
  Mit vigyünk magunkkal? Gyógyszereket, mert helyben nagyon drágák, több váltás pamut pólót, szúnyogirtó szereket, fejfedőt, naptejet.
  Elektromos hálózat: 110 volt, illetve a konnektor kialakítása is eltérő, így átalakítóra van szükség.